東鐵綫新廣播

公共運輸、社會基建及交通網絡。

版主: a252, Andy

東鐵綫新廣播

文章bananasims » 2009-07-13, 20:00

今日喺尖東等咗九個字等架 E24,最後放棄上車,點知嗰架(好似 619)就換咗廣播,所以錄到去大圍(無錄紅磡)
啲廣播拖慢晒黎讀,而且個「請小心月台空隙」真係好難聽
另外,請小心月台空隙無用 platform gap,用 gap
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 東鐵綫新廣播

文章人仔 » 2009-07-13, 20:10

用左綠壩娘所以咁慢呀話...

ps.之前唔知見到邊度d人話似必瘦站..
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-07-13, 20:25

• (E6) 106 - 206 - 506 - 686 - 286 - 586 - 619 - 219 - 419 - 667 - 267 - 367 (E67)
  • (E92) 192 - 292 - 592 - 591 - 291 - 691 - 632 - 232 - 432 - 624 - 224 - 324 (E24)
已換廣播
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KX675 » 2009-07-13, 21:43

bananasims 寫:今日喺尖東等咗九個字等架 E24,最後放棄上車,點知嗰架(好似 619)就換咗廣播,所以錄到去大圍(無錄紅磡)
啲廣播拖慢晒黎讀,而且個「請小心月台空隙」真係好難聽
另外,請小心月台空隙無用 platform gap,用 gap

前地鐵綫一向都用gap。
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章人仔 » 2009-07-14, 11:33

前地鐵 Please mind the gap between the train and the platform.
前九鐵 Please mind the platform gap.

咁樣?

唔怪之得個please好似怪怪地= ="
最後由 人仔 於 2009-07-14, 12:15 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
人仔
金星會員

文章KX675 » 2009-07-14, 11:45

人仔 寫:前地鐵 Plase mind the gap between the train and the platform.

呢個係月台的。
車廂裡面果個淨係得 Please mind the gap
重有,串錯字......
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章人仔 » 2009-07-14, 12:30

係唔係痴報站ge就到gap停
唔痴報站就到platform?
因為哥次搭ISL聽到gap以為佢完點知仲有....
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-07-14, 13:06

地鐵線通常播有兩次架
金鐘、太子同埋觀塘有
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-07-14, 13:53

我印象中既 KCR 係「Please mind the [高音] platform gap [/高音] when [極高音] alighting [/極高音].」。(應該係千九)
MTR 係「Please mind the gap.」。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-07-14, 15:20

bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-07-14, 15:53

唔知西鐵會唔會換?
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章a928829 » 2009-07-15, 09:28

好径,睇唔順眼and 聽唔順耳
a928829
天王星會員

文章bananasims » 2009-07-15, 10:18

http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread. ... pid1571907
呢篇野同我啲意見完全一樣 :twisted:
特別係呢段
最令人作嘔既係前九鐵華語廣播入面既「請抓緊扶手」,個「抓」字講到好似街市大聲叫賣既菜販,又有D似被人非禮既阿嬸。咁難頂既廣播,在車站內自動電梯好似「奪命追魂」咁不停重覆播放,我每次上自動電梯都想掩住耳仔。好啦,我快快腳走上月台,上左車,以為可以擺脫個「奪命追魂」廣播,點知東鐵線去到火炭站之前,車上廣播再播一次,你想走都無咁易!
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-07-15, 11:37

bananasims 寫:http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=409401&page=2#pid1571907
呢篇野同我啲意見完全一樣 :twisted:
特別係呢段
最令人作嘔既係前九鐵華語廣播入面既「請抓緊扶手」,個「抓」字講到好似街市大聲叫賣既菜販,又有D似被人非禮既阿嬸。咁難頂既廣播,在車站內自動電梯好似「奪命追魂」咁不停重覆播放,我每次上自動電梯都想掩住耳仔。好啦,我快快腳走上月台,上左車,以為可以擺脫個「奪命追魂」廣播,點知東鐵線去到火炭站之前,車上廣播再播一次,你想走都無咁易!

「請抓緊扶手」...成日俾我班fd恥笑
MTR快d換左佢啦
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2009-07-15, 11:40

澳門黑沙環某條天橋都有港鐵式廣播 係香港返泥之後一日去黑沙環哥邊聽到...

內容「廣:請緊握扶手;普:請緊握扶手…」
唔知有冇英 因為我行走左聽唔到

以前關閘條電梯係咁ge「廣:為閣下安全,請捉緊扶手;普:為了您的安全,請您扶穩定」

可過之前玩bve聽到真係覺得好怪= ="
聽完好似唔知點咁..
頭像
人仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2009-07-15, 12:18

講開又講
話說我前日搭西鐵
架車埋站時有個PA,點知....
「往南昌列車現在到站,請小.......防範流感傳播......」 :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2009-07-15, 12:30

b_kevin_e 寫:講開又講
話說我前日搭西鐵
「往南昌列車現在到站,請小.......防範流感傳播......:oops: :oops:

唔係車站出入口先有ge咩 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2009-07-15, 12:57

人仔 寫:
b_kevin_e 寫:講開又講
話說我前日搭西鐵
「往南昌列車現在到站,請小.......防範流感傳播......:oops: :oops:

唔係車站出入口先有ge咩 :?:

月台都有 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

回到 [C1c] 公共運輸及基建

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客