經常出現什麼「魔力膠服」之類的垃圾文章

對於本討論區的意見及投訴,同時亦是 I-Circle 討論區的公告板,請會員多加留意。
版面規則
  • 假若文章違規或有問題,請盡量檢舉而非在此發表主題。
  • 不要在本版面吹水。

經常出現什麼「魔力膠服」之類的垃圾文章

文章hkmtrhah » 2009-03-05, 21:59

大家心照啦 :P
依類垃圾文章可唔可以搵人直接 del 左個 poster 個 a/c,次次整個咁既垃圾文章真係好_煩 :evil:
最後由 hkmtrhah 於 2009-03-06, 22:51 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

Re: 經常出現什麼「魔力私服」之類的文章

文章bananasims » 2009-03-05, 22:05

我係直接 delete poster acc,奈何佢地係真人,你打 seccode 都無用,唯有一見即刪
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-03-06, 16:12

又來一份文啦 :evil:
叫佢地官方停左堆 spam 啦 :evil:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-03-06, 18:48

唔聽架…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Lemon233 » 2009-03-06, 22:41

bananasims 寫:唔聽架…

用regexp開filter :lol:
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

Re: 經常出現什麼「魔力私服」之類的垃圾文章

文章hkmtrhah » 2009-03-06, 22:52

直頭寫個 Greasemonkey Script 去 filte 左依類垃圾文
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-07, 12:18

pcyc 寫:直頭寫個 Greasemonkey Script 去 filte 左依類垃圾文

笑到收唔到聲[sosad] (雖然你既感情係好憤怒)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-07, 13:57

大大師兄 寫:
pcyc 寫:直頭寫個 Greasemonkey Script 去 filte 左依類垃圾文

笑到收唔到聲[sosad] (雖然你既感情係好憤怒)

係呀,直必腸 :.o)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Lemon233 » 2009-03-07, 17:15

你都幾搞笑........玩駝鳥政策? :mrgreen:
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

Re: 經常出現什麼「魔力膠服」之類的垃圾文章

文章hkmtrhah » 2009-03-07, 20:52

Lemon233 寫:

你都幾搞笑........玩駝鳥政策? :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: 直必腸 :mrgreen: :mrgreen:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-08, 17:48

Re: 經常出現什麼「[過濾字詞 2]」之類的垃圾文章

又搵到一樣 I-Circle 比 EVBHK 優勝既地方:block 左既就係話比你聽 block 左,唔會好似 EVBHK 咁出現以下咁硬膠既情況:
BVEHK (按:原文是 HKBVE) 會員 eFilm 翻譯了 openBVE 的語系檔。

可以參考以下網站:http://bve.某壇.net/ (按:原文是 http://bve.i-circle.net )

以上言論係根據 EVBHK 過濾器而作出虛構,如有雷同實屬硬膠。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-03-08, 19:06

剛才發現左 phpBB 有個特色:filter 左的字只係會響檢視文章時 filter,原文唔會被 filter。

BVEHK 的 filter 好多都係要將廣東話口語轉做書面語。其他有仇的 keyword 唔少係用「.」來取代。其他的項目係為左唔想有唔中立的用詞。
例:
去九鐵化 ---> 以港鐵模式設計
九鐵化 ---> 九鐵模式設計

講開,大家唔洗刻意去避開「BVEHK」呢個字 :oops: 我地無同佢加 filter。
你地用第 d 字盞影響我地個 SEO 排名 :lol:
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2009-03-08, 19:09

其實 phpBB 個做法同 Discuz! 個做法都各有好處唔好處
phpBB 個做法係出嗰陣先過濾,好處係唔干擾原文內容,如果走火都可以修復,不過壞處就係 render 得慢。
Discuz! 個做法係發文嗰陣先過濾,好處係 render 嗰陣無咁慢,不過壞處就係會干擾原文內容,走火都回復唔到原文內容。
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-03-08, 20:35

咩叫走火 :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-03-08, 20:51

過濾 pk 變 *****
如果係 pumpkin 就變 pum*****in
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-03-08, 21:18

人仔 寫:咩叫走火 :oops:

例如 Yahoo! 知識+ 自從台港小三通之後就 block 左「幹」字 (台式粗口,例如「幹你娘!」係「屌你老母!」既意思)
但係咁樣會令任何有「幹」字既野都被 filter,例如答案係「八號幹線可直通機場」,變左「八號*****線可直通機場」,明明唔係爆粗但係又比人 block 左。
用文字解釋就係:明明唔係爆粗,過濾錯左好人。

er... 我唔直接講 BVEHK 係因為好玩 :D 同埋有得推責任 :D
(e.g. mtrkwt:「我要控告大大師兄誹謗。文章已經備份,並將報警處理。」我:「係你咁天真以為 EVBHK = BVEHK o者硬膠!」)
其實九成都係因為好玩。 :D
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-03-08, 21:27

大大師兄 寫:
人仔 寫:咩叫走火 :oops:

例如 Yahoo! 知識+ 自從台港小三通之後就 block 左「幹」字 (台式粗口,例如「幹你娘!」係「屌你老母!」既意思)
但係咁樣會令任何有「幹」字既野都被 filter,例如答案係「八號幹線可直通機場」,變左「八號*****線可直通機場」,明明唔係爆粗但係又比人 block 左。
用文字解釋就係:明明唔係爆粗,過濾錯左好人。

er... 我唔直接講 BVEHK 係因為好玩 :D 同埋有得推責任 :D
(e.g. mtrkwt:「我要控告大大師兄誹謗。文章已經備份,並將報警處理。」我:「係你咁天真以為 EVBHK = BVEHK o者硬膠!」)
其實九成都係因為好玩。 :D

不過以誹謗罪既定義,如果講既野令人聯想起某人/機構都可以構成誹謗,即係你嗰個都無效 :cry:
anyway,off topic,lock post
bananasims
太陽會員

回到 [Z1] 服務台

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客