授權條款選擇器

對於本討論區的意見及投訴,同時亦是 I-Circle 討論區的公告板,請會員多加留意。
版面規則
  • 假若文章違規或有問題,請盡量檢舉而非在此發表主題。
  • 不要在本版面吹水。

授權條款選擇器

文章bananasims » 2009-01-26, 23:27

本站正研究加入授權條款選擇器,讓會員在自己的文章輕易加入授權條款。不知各位會員有何意見及建議?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 授權條款選擇器

文章大大師兄 » 2009-01-26, 23:39

最大問題:其實加左有無用先?

建議:最起碼要有以下既授權條款
  • All Rights Reserved
  • Public Domain
  • CC (by, by-sa, by-nc, by-nd, by-nc-nd, by-nc-sa) Worldwide version
  • CC (by, by-sa, by-nc, by-nd, by-nc-nd, by-nc-sa) Hong Kong version
  • GFDL
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-01-27, 00:16

另一問題:
可唔可以響 UCP 果度 set 定自己係用開邊款先?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-01-27, 00:26

pcyc 寫:另一問題:
可唔可以響 UCP 果度 set 定自己係用開邊款先?

即係 set as default 會出邊個條款?
呢個 function 唔錯。不過咪個個 reply 都有句聲明囉。 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-01-27, 11:33

大大師兄 寫:最大問題:其實加左有無用先?

建議:最起碼要有以下既授權條款
  • All Rights Reserved
  • Public Domain
  • CC (by, by-sa, by-nc, by-nd, by-nc-nd, by-nc-sa) Worldwide version
  • CC (by, by-sa, by-nc, by-nd, by-nc-nd, by-nc-sa) Hong Kong version
  • GFDL

就係有咁多。
我同 pcyc 既諗法一樣,UCP 到設定預設使用條款,而你發表文章時都會見到預設使用條款,不過你可以變。 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hang » 2009-01-27, 14:42

引言個個blockquote入面又會出埋授權條款?
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章efilm » 2009-01-27, 15:22

「授權條款選擇器」其實響 HKBVE 未合併前就已經有的構思。

上載附件都應該加埋授權條款選擇器
但 quote 都加的話就好似太複雜。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2009-01-27, 15:35

efilm 寫:「授權條款選擇器」其實響 HKBVE 未合併前就已經有的構思。

上載附件都應該加埋授權條款選擇器
但 qoute 都加的話就好似太複雜。

Quote (↑打錯字喎) 呢個又真係一個問題
假設有以下文章
eFilm 寫:xxxxxxxxxxxxxxxxx
Bananasims 寫:yyyyyyyyyyyyyyyyy

eFilm 用 PD;Bananasims 用 All rights reserved,eFilm quote 左 Bananasims 既 yyyyy,咁 xxxxxx 係 PD,但係 yyyyy 唔可以因為 eFilm 既 xxxxx 係 PD 而變左 PD。即係 Bananasims 個 quote 果舊野要寫明係 Bananasims All rights reserved。

( 2009 - 10 = 1999 )
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-01-27, 15:46

大大師兄 寫:Quote (↑打錯字喎) 呢個又真係一個問題
假設有以下文章
eFilm 寫:xxxxxxxxxxxxxxxxx
Bananasims 寫:yyyyyyyyyyyyyyyyy

eFilm 用 PD;Bananasims 用 All rights reserved,eFilm quote 左 Bananasims 既 yyyyy,咁 xxxxxx 係 PD,但係 yyyyy 唔可以因為 eFilm 既 xxxxx 係 PD 而變左 PD。即係 Bananasims 個 quote 果舊野要寫明係 Bananasims All rights reserved。

( 2009 - 10 = 1999 )

我又無諗到呢點,我係諗到
個 BBcode 會好複雜。

大大師兄 寫:呢個 function 唔錯。不過咪個個 reply 都有句聲明囉。 :lol:

係呀,加響文章內容同簽名之間都唔錯(取代左果個分隔帶)
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2009-01-27, 16:08

quote 應該唔洗,因為你 quote 人地一個 CC 授權既嘢唔一定要 quote 埋人地個著作權。
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-01-27, 16:14

bananasims 寫:quote 應該唔洗,因為你 quote 人地一個 CC 授權既嘢唔一定要 quote 埋人地個著作權。

又係一個問題
A 寫:xxxxx
B 寫:yyyyy

B 用 CC-by-sa,咁 A 要 quote B 既野,A 既 xxxxx 咪迫於無奈要用 CC-by-sa 囉?
定係呢 d 叫做「合理使用」(Fair Use)?
:oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-06, 23:59

大大師兄 寫:
bananasims 寫:quote 應該唔洗,因為你 quote 人地一個 CC 授權既嘢唔一定要 quote 埋人地個著作權。

又係一個問題
A 寫:xxxxx
B 寫:yyyyy

B 用 CC-by-sa,咁 A 要 quote B 既野,A 既 xxxxx 咪迫於無奈要用 CC-by-sa 囉?
定係呢 d 叫做「合理使用」(Fair Use)?
:oops:

應該唔係,好似你 quote 人地 blog 文章都唔代表一定要同佢一樣 license。
bananasims
太陽會員

回到 [Z1] 服務台

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客