新增 Cooliris、Flickr 及 Picasa 的 BBCode

對於本討論區的意見及投訴,同時亦是 I-Circle 討論區的公告板,請會員多加留意。
版面規則
  • 假若文章違規或有問題,請盡量檢舉而非在此發表主題。
  • 不要在本版面吹水。

新增 Cooliris、Flickr 及 Picasa 的 BBCode

文章efilm » 2010-07-07, 16:29

由即日起,會員可以使用 Cooliris 來嵌入 Flickr、Picasa 相簿及 RSS Image Feed。Cooliris 的界面如下:

如果反應理想,Cooliris 將會長用。歡迎試用及發表意見!使用方法請看以下的部分。

查找參數
部分參數可在網址中找到:
http://www.flickr.com/photos/14807509@N07/sets/72157617625161045/
相簿 ID

http://picasaweb.google.com.hk/efilm0/JgLGUD
用戶 ID
相簿 ID

Flickr
關鍵字搜尋
代碼: 選擇全部
[flickr=search]搜尋字串[/flickr]

相簿
[flickr=album]相簿 ID[/flickr]

用戶
[flickr=user]用戶 ID[/flickr]

Picasa
[picasa=用戶 ID]相簿 ID[/picasa]

RSS Image Feed
[cooliris]RSS Image Feed URL[/cooliris]
頭像
efilm
地球會員

Re: 新增 Cooliris、Flickr 及 Picasa 的 BBCode

文章大大師兄 » 2010-07-07, 18:30

唔錯唔錯
圖檔
大大師兄
地球會員

Re: 新增 Cooliris、Flickr 及 Picasa 的 BBCode

文章efilm » 2010-07-07, 21:18

大大師兄 寫:唔錯唔錯

唔知大家對 Cooliris 有咩意見?會唔會太 fancy、lag 機之類? ;)
本身係想整做到一個 bbcode tag 可以畀到晒 Flickr、Picasa 同 RSS Feed 用到,但因為 Flickr 同 Picasa 佢地要用唔同的 API 加上 phpBB 自訂 BBCode 無得整條件,所以要分開三個 bbcode tag。
頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2010-07-08, 00:19

efilm 寫:
大大師兄 寫:唔錯唔錯

唔知大家對 Cooliris 有咩意見?會唔會太 fancy、lag 機之類? ;)
本身係想整做到一個 bbcode tag 可以畀到晒 Flickr、Picasa 同 RSS Feed 用到,但因為 Flickr 同 Picasa 佢地要用唔同的 API 加上 phpBB 自訂 BBCode 無得整條件,所以要分開三個 bbcode tag。

我部機無問題,行得好順。 ;)
不過 Z2 入面 Flickr search 嗰舊嘢無嘢睇 :?
圖檔
大大師兄
地球會員

回到 [Z1] 服務台

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客