I-Circle Forum 新規則咨詢

對於本討論區的意見及投訴,同時亦是 I-Circle 討論區的公告板,請會員多加留意。
版面規則
  • 假若文章違規或有問題,請盡量檢舉而非在此發表主題。
  • 不要在本版面吹水。

I-Circle Forum 新規則咨詢

文章efilm » 2009-09-04, 16:51

現行的討論區規則已經用了大約一年,相信是時候要作出俢訂。

1. 現正實行的規則
請參閱:
http://i-circle.net/forum/rule

2. 現正實行的規則之設立原意(部分)
除版面規則有所規定外,主題名稱不得加上文章分類。

• 會員可能會自行創作新的文章分類來突出自己的文章,做成混亂。
  • 如果部分的主題名稱加上文章分類,但部分郤没有的話,會令顯示版面不整齊。
  • 討論區首頁的「最後發表」只能顯示開首一部分的主題名稱,如果再加上文章分類的話就會顯示得更少的標題內容(因文章分類相對於主題名稱來說是不太重要)。
  • 文章分類在外國的討論區並不常見,可見它並不是必須的。

引用文章時必須加上資料來源並使用「[ quote ]」包圍引用的部分。

• 尊重資料來源作者。
  • 讓其他會員能清楚地分辦該部分為引用部分。

引用文章及 / 或張貼圖片及 / 或張貼影片及 / 或張貼附加檔案時需加上最少 10 字的文字說明及 / 或個人感想。

• 要防止有會員只貼圖片而不加其他內容。
  • 我們明白到部分情況下是較難加上十字說明,這條規則可以在這次機會中作出檢討。

請使用中文(包括廣州話口語)或英文張貼文章。(專有名詞則不作此限)

• 由於 I-Circle 是一個香港網站,一般香港人只能使用懂得閱讀及書寫中文及英文。
  • 由於部分專有名詞較難找尋中文 / 英文譯名(例如地名、人名等),故專有名詞不作此限。

簽名檔 寫:不得使用 [ bubbleshare ] 及 / 或 [ youtube ] BBCode。

• 由於 bubbleshare 及 youtube 播放器的面積較大,而且會發出聲響,故不適宜加到簽名檔中。

所有問題請到討論區的版面內發表,不得通過私人訊息查問。

• 通過私人訊息查問會對接收訊息者做成滋擾。
  • 討論區是一個讓人一起討論的地方,會員應善用。將問題發表能讓其他會員協助解答,集思廣益,亦能減少日後重覆發問的機會。

3. 新規則咨詢
現開始向各會員咨詢 I-Circle Forum 新規則的條文。歡迎就以下範圍提出意見:
  1. 應增加的規則
  2. 應修訂的規則
  3. 應刪除的規則
請在提出意見時同時提出理由。現不設截止日期,截止日期容後公佈。意見會在定立新規則時作參考之用。
頭像
efilm
地球會員

Re: I-Circle Forum 新規則咨詢

文章hamu278 » 2009-09-04, 16:55

引用文章時必須加上資料來源並使用「[ quote ]」包圍引用的部分。

現時網絡上好多文章都係轉貼左好多次,好難證明真正的原創。

引用文章及 / 或張貼圖片及 / 或張貼影片及 / 或張貼附加檔案時需加上最少 10 字的文字說明及 / 或個人感想。

建議字數不限,但必須與圖片有關。

而部份會員有時會以圖片形式外連其他表情,建議不受此限,而當作表情處理。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章人仔 » 2009-09-04, 17:05

回上
我覺得應該睇情況 ;)
頭像
人仔
金星會員

文章Andy » 2009-09-04, 17:58

可能會回得比較長- -

我覺得呢.. 應該可以預留位置畀人加..咁就一定唔怕唔整潔...

仲有呢..唔該啲版區加返區號.. 咁可以容易溝通.

同HAMU一樣

真係唔係下下都寫到十個字..同hamu一樣睇法
請使用中文(包括廣州話口語)或英文張貼文章。(專有名詞則不作此限)

呢個唔需要硬性規定... 一嚟.. 如果有咗呢條規則..咁啲語言交流post就永遠唔會出..(好似BNN同薯條成日嘈法文德文邊個好 :oops:

* 通過私人訊息查問會對接收訊息者做成滋擾。
* 討論區是一個讓人一起討論的地方,會員應善用。將問題發表能讓其他會員協助解答,集思廣益,亦能減少日後重覆發問的機會。

如果真係要硬性規定唔畀人用PM嚟問嘢.. 我建議成個PM功能廢咗佢算 :oops:
有時一啲真係私人嘅問題.. 或者唔想畀其他人知嘅問題..都可以用PM..

好似咁..我出一個放書嘅post.有一個會員有興趣.. 呢個時候PM就要用嚟問細節..總冇可能公開咁post呢啲私人嘢..
或啫.. 呢條應該要寫得清楚啲..

3. 新規則咨詢

# 不得張貼攻擊他人及 / 或煽動、引起及 / 或參與罵戰的文章。

呢條應該可以引伸下.. 唔準人對其他討論區作出攻擊呢類....(除非真係理性討論) .. 我覺得唔應該將IC塑造係一個反某壇嘅基地
況且件事都成兩年.. 咁只會畀人以為你地小氣..
圖檔
Andy
金星會員

文章人仔 » 2009-09-04, 21:29

Andy 寫:

* 討論區是一個讓人一起討論的地方,會員應善用。將問題發表能讓其他會員協助解答,集思廣益,亦能減少日後重覆發問的機會。

呢個我第一個唔制
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-09-05, 16:36

人仔 寫:
Andy 寫:

呢個我第一個唔制

咪係,好似上次咁問 bnn 電話又唔準 PM :?: :roll:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-09-19, 23:24

現一併回應之前的提問及意見。

hamu278 寫:

現時網絡上好多文章都係轉貼左好多次,好難證明真正的原創。

可使用 Google,只要發現其他網頁 / 討論區有該文章的內容而又早於在本討論區發表的話,即表示是有引用。如果其他網頁所標示的作者與本討論區的會員不一致而又無標註來源的話,即當違規。如屬誤判,可以上訴。
hamu278 寫:

建議字數不限,但必須與圖片有關。
而部份會員有時會以圖片形式外連其他表情,建議不受此限,而當作表情處理。

會降到 8 字,文字內容要與引用的內容相關。
hamu278 寫:而部份會員有時會以圖片形式外連其他表情,建議不受此限,而當作表情處理。

將會禁止使用非本討論區提供的表情圖片。(由 Unicode 字符所併合的表情圖案並非「表情圖片」)

Andy 寫:可能會回得比較長- -

我覺得呢.. 應該可以預留位置畀人加..咁就一定唔怕唔整潔...

目前並未有考慮有關功能。

Andy 寫:仲有呢..唔該啲版區加返區號.. 咁可以容易溝通.

如果不想打字的話可使用 Copy & Paste 的方法。全世界有大量的討論區都没有為版面加入編號,可見這並非必須的。
Andy 寫:

呢個唔需要硬性規定... 一嚟.. 如果有咗呢條規則..咁啲語言交流post就永遠唔會出..(好似BNN同薯條成日嘈法文德文邊個好 :oops:

研究語言的當然可以。將會修定該規則的用詞。

Andy 寫:如果真係要硬性規定唔畀人用PM嚟問嘢.. 我建議成個PM功能廢咗佢算 :oops:
有時一啲真係私人嘅問題.. 或者唔想畀其他人知嘅問題..都可以用PM..

好似咁..我出一個放書嘅post.有一個會員有興趣.. 呢個時候PM就要用嚟問細節..總冇可能公開咁post呢啲私人嘢..
或啫.. 呢條應該要寫得清楚啲..

該規則將會取消。

Andy 寫:
不得張貼攻擊他人及 / 或煽動、引起及 / 或參與罵戰的文章。

呢條應該可以引伸下.. 唔準人對其他討論區作出攻擊呢類....(除非真係理性討論) .. 我覺得唔應該將IC塑造係一個反某壇嘅基地
況且件事都成兩年.. 咁只會畀人以為你地小氣..

將會修定該規則的用詞。

另外,如果出現文章貼錯版的情況,會員可及時通知管理人員處理,以免違規。如果文章的題材是比較尷尬的話(難以判斷應發表到那一個版面的文章),移動時將不會警告會員。(不當作違規)
頭像
efilm
地球會員

文章Andy » 2009-09-20, 10:53

>會降到 8 字,文字內容要與引用的內容相關。

咁不如唔好改啦.. 10字同8個字有咩分別呀... 真係想話你____..
呢條規則根本就多舊魚.. 為限制而限制, 好多情況根本就一張圖可以代替到好多意思..

>如果不想打字的話可使用 Copy & Paste 的方法。全世界有大量的討論區都没有為版面加入編號,可見這並非必須的。

人地唔加 =/= 我地唔加得.. 每個地方都佢嘅傳統.. 有佢嘅特色.. 你咁同陳水扁"去蔣化"有咩分別?

>將會禁止使用非本討論區提供的表情圖片。(由 Unicode 字符所併合的表情圖案並非「表情圖片」)
我想問一句.. 點解唔得? 呢個壇啲表情根本唔多夠傳神..

(我知我好唔理性. 不過真係覺得你啲所謂規則好有問題)
圖檔
Andy
金星會員

文章hamu278 » 2009-09-20, 11:17

會降到 8 字,文字內容要與引用的內容相關。

意見與 Andy 相同,強烈要求不限字數。

可使用 Google,只要發現其他網頁 / 討論區有該文章的內容而又早於在本討論區發表的話,即表示是有引用。如果其他網頁所標示的作者與本討論區的會員不一致而又無標註來源的話,即當違規。如屬誤判,可以上訴。

如果其他網頁同樣冇來源又點計?

將會禁止使用非本討論區提供的表情圖片。(由 Unicode 字符所併合的表情圖案並非「表情圖片」)

不見得對改善討論質素有任何幫助,完全是 "斬腳趾避沙蟲"。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章大大師兄 » 2009-09-20, 13:26

唔準貼表情圖片?圖檔
圖檔
大大師兄
地球會員

文章人仔 » 2009-09-20, 20:49

Andy 寫:>會降到 8 字,文字內容要與引用的內容相關。

咁不如唔好改啦.. 10字同8個字有咩分別呀... 真係想話你____..
呢條規則根本就多舊魚.. 為限制而限制, 好多情況根本就一張圖可以代替到好多意思..

>如果不想打字的話可使用 Copy & Paste 的方法。全世界有大量的討論區都没有為版面加入編號,可見這並非必須的。

人地唔加 =/= 我地唔加得.. 每個地方都佢嘅傳統.. 有佢嘅特色.. 你咁同陳水扁"去蔣化"有咩分別?

>將會禁止使用非本討論區提供的表情圖片。(由 Unicode 字符所併合的表情圖案並非「表情圖片」)
我想問一句.. 點解唔得? 呢個壇啲表情根本唔多夠傳神..

(我知我好唔理性. 不過真係覺得你啲所謂規則好有問題)

你講晒我d心聲出泥
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
人仔
金星會員

文章bteonnsg » 2009-09-22, 15:41

大大師兄 寫:唔準貼表情圖片?圖檔
[河蟹MODE}BAM![/河蟹MODE]

話時話點解貼相一定要限字數?

仲有係一張8個字定係全個POST D相加埋8個字?如果一張8個字嘅話搵日四圍遊影左幾廿張相隨時要寫幾百字圖檔
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-10-08, 00:53

不如八隻字改做成篇文唔比淨有圖
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-10-08, 13:00

又有個難題要想:「嚴禁張貼他人的個人資料,以杜絕起底行為。」
究竟甚麼是「個人資料」呢?每個討論區都有不同的定義,大多都是管理員的意志來判定。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

回到 [Z1] 服務台

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客