MyCUSCS Apps設計比賽

智能手機修改與程式編程。

版主: hamu278, 銘仔, Puff

MyCUSCS Apps設計比賽

文章KeroChu » 2011-10-15, 18:49

是咁的,我參加左上述果個比賽,就整左個Apps既UI出來
就想俾大家睇睇Loading果Page:

圖檔
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: MyCUSCS Apps設計比賽

文章UCR683 » 2011-10-15, 21:00

中文有分正體(本港、台灣用)和簡體(中國內地用),所以語言一欄可列為「English、繁體中文、簡體中文」。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章KeroChu » 2011-10-15, 23:07

UCR683 寫:中文有分正體(本港、台灣用)和簡體(中國內地用),所以語言一欄可列為「English、繁體中文、簡體中文」。

暫時喺我既設計內只有繁體中文
但喺本身喺打算有Simp. Chin同埋英文

入左決賽先講
頭像
KeroChu
地球會員

文章efilm » 2011-10-16, 17:00

點解 login 緊果時有得畀人揀語言?揀到半路時都轉咗畫面啦
頭像
efilm
地球會員

文章KeroChu » 2011-10-16, 17:54

efilm 寫:點解 login 緊果時有得畀人揀語言?揀到半路時都轉咗畫面啦

如果喺要轉語言的話,禁左個三角型之後會Hold喺果度俾人簡完先入主頁
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2011-10-16, 20:19

語言整做個 LIST 咪唔洗咁兩下
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2011-10-16, 23:35

KeroChu 寫:
efilm 寫:點解 login 緊果時有得畀人揀語言?揀到半路時都轉咗畫面啦

如果喺要轉語言的話,禁左個三角型之後會Hold喺果度俾人簡完先入主頁

問題係呢頁只不過係 loading 頁,唔會停留得耐。加個畀人㨂語言的 pull down list 上去人地見到想撳時介面分分鐘都轉咗
同埋語言應該放響設定頁度,照計手機/平板係好個人化的產品,人地 set 咗用一個語言都唔會次次轉,所以唔洗放出來都得
app 預設介面語言可以跟返 OS 本身的語言設定顯示,人地有需要的時候先去設定頁轉
頭像
efilm
地球會員

文章KeroChu » 2011-10-17, 07:02

efilm 寫:
KeroChu 寫:

問題係呢頁只不過係 loading 頁,唔會停留得耐。加個畀人㨂語言的 pull down list 上去人地見到想撳時介面分分鐘都轉咗
同埋語言應該放響設定頁度,照計手機/平板係好個人化的產品,人地 set 咗用一個語言都唔會次次轉,所以唔洗放出來都得
app 預設介面語言可以跟返 OS 本身的語言設定顯示,人地有需要的時候先去設定頁轉

唔錯

所以我後面都有得俾人轉,而Apps個Default Language喺會跟翻部機本身及Language

或者我喺第一次用果陣俾使用者Set左Default喺咩Language先
頭像
KeroChu
地球會員

文章KeroChu » 2011-10-28, 16:50

此設計已經勝出初選。
頭像
KeroChu
地球會員

文章efilm » 2011-11-01, 10:15

KeroChu 寫:此設計已經勝出初選。

個比賽就係做一頁就得?
頭像
efilm
地球會員

文章KeroChu » 2011-11-01, 16:28

efilm 寫:
KeroChu 寫:此設計已經勝出初選。

個比賽就係做一頁就得?

其實要做N咁多版
擺一張出來俾大家睇下

5-11-2011:亞軍已攞
頭像
KeroChu
地球會員

文章KeroChu » 2011-11-06, 07:37

頭像
KeroChu
地球會員

文章efilm » 2011-11-06, 11:31

The item you are trying to access has either been deleted or is unavailable to you.
頭像
efilm
地球會員

文章KeroChu » 2011-11-06, 20:20

efilm 寫:

The item you are trying to access has either been deleted or is unavailable to you.

http://www.sendspace.com/file/gtfb1o
頭像
KeroChu
地球會員

文章efilm » 2011-11-07, 11:48

個介面設計唔多似手機 app
如果真係跟住呢啲 prototype 來整的話整出來都好難篤到果啲 link/掣
同埋頁頁都加 login 掣其實無咁的必要,手機 app 面積本身已經好矜貴,仲要響下面加個廣告咁大的 login 掣
你可以參考吓下面我部 MS,其實畫面唔係好大,打直的畫面無乜可能整到左右兩欄,最多打橫先出到

圖檔
圖檔
頭像
efilm
地球會員

文章KeroChu » 2011-11-08, 16:43

efilm 寫:個介面設計唔多似手機 app
如果真係跟住呢啲 prototype 來整的話整出來都好難篤到果啲 link/掣
同埋頁頁都加 login 掣其實無咁的必要,手機 app 面積本身已經好矜貴,仲要響下面加個廣告咁大的 login 掣
你可以參考吓下面我部 MS,其實畫面唔係好大,打直的畫面無乜可能整到左右兩欄,最多打橫先出到

圖檔
圖檔

要寫檢討報告俾學校,計落ICT平時分到

你既建議唔錯,遲下會擺落去整我地學校校網既mobile版
頭像
KeroChu
地球會員

回到 [B1c] 手機

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客