岩岩用win7(模擬一個較差環境)

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

岩岩用win7(模擬一個較差環境)

文章人仔 » 2009-05-05, 21:10

岩岩用VMware模擬左一個較似我舊機ge環境出泥(係CPU度多左0.幾...)
個速度ok 到時出左相信會係舊機度安30日試用泥test
ok之後會去買

另外
今日發現原來學校買左KAV 140部機ge授權(到2011)
不過我地個室d機都係用AVG....
頭像
人仔
金星會員

Re: 岩岩用win7(模擬一個較差環境)

文章Lemon233 » 2009-05-05, 22:00

無論係邊間學校都好, 資源管理一向都唔好 :oops:
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章ccya965041 » 2009-05-07, 08:53

以前好多學校用NT時,都裝Norton,現在好多學校都用左唔同牌子既防毒

千萬唔好用:
Mcafee
PC-Cillin
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2009-05-07, 19:35

我地學校得電腦室同埋課室既新機用緊廢柴NOD32;MMLC所有機仲裸跑緊 8-)
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章人仔 » 2009-05-07, 20:28

Frenchfriezz 寫:我地學校得電腦室同埋課室既新機用緊廢柴NOD32;MMLC所有機仲裸跑緊 8-)

唔知有個呀sir新泥定係深藏不露
睇上去好似幾猛料 :oops:
(我地學校不嬲都冇內聯網同只係得用phpnuke做ge首頁... 不過上年定唔知前年聽到話有個呀sir寫左新網頁
今年又聽到話如果地球村釘蓋就等個呀sir set個server出泥交網頁...)
(計我話 比我拎部機去「玩」好過啦 :lol: [因為聽到我地呀sir話唔知趕唔趕到..])

我地學校d機上學校都仲係裸跑咋ma
結果e+呀sir佢地用d機..中毒身亡
上課搞到差唔多上唔到(好彩佢教dw....如果教d 3唔識7 ge語言真係死比佢睇)
最後由 人仔 於 2009-05-07, 20:34 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
人仔
金星會員

文章orzman » 2009-05-08, 20:35

Windows 7 有乜好?(認真)
;0)
頭像
orzman
土星會員

文章人仔 » 2009-05-08, 20:36

orzman 寫:Windows 7 有乜好?(認真)

同vista比 好多野都好好
同xp比 差左..不過唔係差好多
另外下面條bar唔多好用
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2009-05-08, 20:57

個人用落WIN7都OK嘅
可能用得耐都用熟左
Frenchfriezz 寫:我地學校得電腦室同埋課室既新機用緊廢柴NOD32;MMLC所有機仲裸跑緊 8-)

裸跑都算啦
我地學校係全REBORN卡+ NORTON,自動更新全開 :lol:
搞到電腦室D P4變曬廢物級,D舊P3廢物更廢,2000 LOAD個桌面都5分鐘,明明都256MB RAM啦

裝左REBORN咩野REBOOT都唔會SAVE,做咩要防毒同自動更新啊 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章orzman » 2009-05-08, 20:57

用 Ubuntu 啦 :D
我唔係幾睇好 Windows 7 的
但係 Windows 依然係主流...
;0)
頭像
orzman
土星會員

文章UCR683 » 2009-05-08, 23:12

orzman 寫:用 Ubuntu 啦 :D

用 Ubuntu 雖然是免費,但對於經常玩遊戲的玩家來說,大部分遊戲只在 Windows 上運行,想轉也不行。

延伸閱讀:
台灣NowNEWS:忘掉Vista,拋棄XP? Windows 7身肩微軟重任…(2009-5-8)
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章人仔 » 2009-05-09, 14:23

kirisame 寫:個人用落WIN7都OK嘅
可能用得耐都用熟左

裸跑都算啦
我地學校係全REBORN卡+ NORTON,自動更新全開 :lol:
搞到電腦室D P4變曬廢物級,D舊P3廢物更廢,2000 LOAD個桌面都5分鐘,明明都256MB RAM啦

裝左REBORN咩野REBOOT都唔會SAVE,做咩要防毒同自動更新啊 :lol:

我地都有reborn
我諗大部份校機都有ga la
我地學校d機lock晒權限
頭像
人仔
金星會員

文章orzman » 2009-05-09, 15:47

UCR683 寫:
orzman 寫:用 Ubuntu 啦 :D

用 Ubuntu 雖然是免費,但對於經常玩遊戲的玩家來說,大部分遊戲只在 Windows 上運行,想轉也不行。

延伸閱讀:
台灣NowNEWS:忘掉Vista,拋棄XP? Windows 7身肩微軟重任…(2009-5-8)

不嬲唔太玩Games :)
;0)
頭像
orzman
土星會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客