問新機配置

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

Re: 問新機配置

文章Frenchfriezz » 2009-03-15, 01:14

iamfreeman 寫:新機好似有D唔駛(唔肯定)
但一定有另外兩條...

插哂都係唔得,激死

搞到咁真係想一野踢落部機度 :evil: :evil: :evil: :evil:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章Freeman » 2009-03-15, 01:20

Frenchfriezz 寫:
iamfreeman 寫:新機好似有D唔駛(唔肯定)
但一定有另外兩條...

插哂都係唔得,激死

搞到咁真係想一野踢落部機度 :evil: :evil: :evil: :evil:

肯定DVD機問題?
照計新機無咩機會插錯
:|
Freeman
地球會員

文章efilm » 2009-03-15, 12:02

留意電腦內所有光碟機的 jumper 是否得 1 個 master,其餘都係 slave
頭像
efilm
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-15, 13:43

efilm 寫:留意電腦內所有光碟機的 jumper 是否得 1 個 master,其餘都係 slave

DVD機都有jumper?我見佢只係好簡單一個鋁殼,得一個SATA2插頭同埋電源插頭咋喎。
頭像
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-15, 13:56

efilm 寫:留意電腦內所有光碟機的 jumper 是否得 1 個 master,其餘都係 slave

DVD機都有jumper?我見佢只係好簡單一個鋁殼,得一個SATA2插頭同埋電源插頭咋喎。

SATA 係睇你插條線落邊個 Slot
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-15, 14:03

pcyc 寫:SATA 係睇你插條線落邊個 Slot

而家插左落SATA2-0 Master度,HDD係SATA2-1 Master

坑口X你得唔得閒上黎睇睇呀#bye#我係翠林
頭像
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-15, 15:07

pcyc 寫:SATA 係睇你插條線落邊個 Slot

而家插左落SATA2-0 Master度,HDD係SATA2-1 Master

咁轉插成其中一個 Master 另一個 Slave ?
Frenchfriezz 寫:坑口X你得唔得閒上黎睇睇呀#bye#我係翠林

我出去影 TKL-K 都唔上來 :mrgreen:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-15, 17:39

pcyc 寫:咁轉插成其中一個 Master 另一個 Slave ?

都係唔得

而家呢,入Vista碟就load完碟出BSoD;XP碟就裝完reboot係boot screen果陣出BSoD :evil: :evil: :evil:
頭像
火星會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-16, 19:58

琴晚漏夜搵日睇部機,發現隻DVD機係假野
佢話換過另一部就會冇事,但係我今日買左隻Asus既DVD writer都係唔得…一樣BSoD轟炸 :evil:

咁搞法會唔會係HDD有事?
頭像
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-16, 21:06

Frenchfriezz 寫:琴晚漏夜搵日睇部機,發現隻DVD機係假野
佢話換過另一部就會冇事,但係我今日買左隻Asus既DVD writer都係唔得…一樣BSoD轟炸 :evil:

咁搞法會唔會係HDD有事?

咁隻碟呢?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-16, 21:30

pcyc 寫:咁隻碟呢?

冇可能Vista碟又唔得XP碟又唔得…肯定唔關碟事
頭像
火星會員

文章人仔 » 2009-03-16, 21:31

講聲你聽..
我隻hdd係插Slave
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-16, 22:15

人仔 寫:講聲你聽..
我隻hdd係插Slave

醒起添……唔好兩件都 Master 或者兩件都 Slave :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-16, 23:00

pcyc 寫:醒起添……唔好兩件都 Master 或者兩件都 Slave :roll:

乜SATA都有呢個概念? :o
頭像
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-16, 23:04

pcyc 寫:醒起添……唔好兩件都 Master 或者兩件都 Slave :roll:

就算無我都唔鍾意咁做
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-17, 00:33

pcyc 寫:就算無我都唔鍾意咁做

潛水,聽日放學番黎試下先 8-)

同埋我真係需要一個人上黎我屋企睇下部機發生咩事…
就咁講好難講得清,as I'm a computer idiot. :(
頭像
火星會員

文章Lemon233 » 2009-03-17, 18:03

SATA冇......
有相機麻煩影張相,呢度唔係人人都識心電感應
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-20, 20:30

拎左番正都整喇,兩日後拎得#bye#
頭像
火星會員

上一頁

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客