問新機配置

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

問新機配置

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 18:45

舊錢終於到手,等左幾個月終於有得砌新機 :)

Jumbo有人話個價係未update/貴過市價,所以擺張單上黎問價:
Gigabyte GA-EP45-UD3P P45 MB
ANTEC EA650 EARTHWATTS 650W
Intel Core 2 Quad Q9650 (3GHz) CPU/12M
A-DATA DDR2 800MHz 2G Ram x 2
WD 640GB 6400AAKS SATA II / 16MB
XFX PV-T98W-YDBF 9800GTX+ Black Edition
LG GH-22LS30 22X SMulti DVD Writer L/S,SATA

另外想問問$8000砌唔砌到i7套裝?我唔好新機好似而家用緊果部咁,
買果陣就係最新,點知就沒落到連配件都買唔到/捱貴件…

多謝指教 :)
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

Re: 問新機配置

文章人仔 » 2009-03-11, 19:30

非要UD3P不可?

如果怕沒落你不如用DDR3+I7
不過...
I7最廢哥粒同你呢粒差唔多價..

8000$....照計....差不多啦(jumbo價)

提一提 gigabyte得一塊I7板咁大把...
頭像
人仔
金星會員

文章Freeman » 2009-03-11, 19:50

i7太新 :oops: :oops:
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 21:19

煩左個朋友一輪,最後都係放棄i7

AcBel API5PC38 R8 607W 80Plus 火牛
A-DATA DDR-2 800MHz 2G Ram
GIGABYTE GA-EP45-UD3P P45 MB
Inno3D GTS250 PCI-E 1GB DDR3
Intel Core 2 Quad Q9650 (3GHz) CPU/12M BOX 盒裝
WD 640GB 6400AAKS SATA II/ 16MB HDD
Buffalo 3.5" 320G DriveStation Combo Ext. HDD HD-HS320IU2
LG GH-22LS30 22X SMulti DVD Writer L/S,SATA
機箱/風扇(未諗過買邊隻好)

(可能會買埋) Logitech MX3200 laser Keyboard+mouse set

單就執好,錢又ready好,但係偏偏搵唔到砌機佬[sosad]
頭像
火星會員

文章Lemon233 » 2009-03-11, 21:23

Frenchfriezz 寫:煩左個朋友一輪,最後都係放棄i7

AcBel API5PC38 R8 607W 80Plus 火牛
Inno3D GTS250 PCI-E 1GB DDR3
Intel Core 2 Quad Q9650 (3GHz) CPU/12M BOX 盒裝
WD 640GB 6400AAKS SATA II/ 16MB HDD
Buffalo 3.5" 320G DriveStation Combo Ext. HDD HD-HS320IU2

(可能會買埋) Logitech MX3200 laser Keyboard+mouse set

單就執好,錢又ready好,但係偏偏搵唔到砌機佬[sosad]

自己砌 :P
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章Freeman » 2009-03-11, 21:27

幫你砌 :P
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 21:34

iamfreeman 寫:幫你砌 :P

係咪先? :)
頭像
火星會員

文章Freeman » 2009-03-11, 21:39

Frenchfriezz 寫:
iamfreeman 寫:幫你砌 :P

係咪先? :)

你住邊 :?:
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 21:45

iamfreeman 寫:你住邊 :?:

將軍澳狗竇 8-)

如果阿媽係香港既話,我都諗住同砌機佬買完料直接上去西半山間屋度砌,起碼間屋有多D空位砌 :cry:
*呀順便問埋,如果我想完全將舊機既data搬過新機,可以點做?
頭像
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-11, 22:01

iamfreeman 寫:你住邊 :?:

將軍澳狗竇 8-)

如果阿媽係香港既話,我都諗住同砌機佬買完料直接上去西半山間屋度砌,起碼間屋有多D空位砌 :cry:
*呀順便問埋,如果我想完全將舊機既data搬過新機,可以點做?

包括成個 OS 搬埋上去,或者部份資料都係用 Norton Ghost 果類 Software :oops:
我係用 Acronis
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Freeman » 2009-03-11, 22:02

將軍澳幾近 :mrgreen:

*好多方法...DIRECT COPY, (VISTA)WINDOWS輕鬆傳輸...

我係抄晒D DATA入EXTEND HD
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 22:30

iamfreeman 寫:將軍澳幾近 :mrgreen:

*好多方法...DIRECT COPY, (VISTA)WINDOWS輕鬆傳輸...

我係抄曬D DATA入EXTEND HD

成160GB既野抄哂落External HDD太哂時間喇,Vista個data transferring係咪要用條特製既USB線?
頭像
火星會員

文章Freeman » 2009-03-11, 22:35

成160GB既野抄哂落External HDD太哂時間喇,Vista個data transferring係咪要用條特製既USB線?

Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 22:39

iamfreeman 寫:

幾錢條?
頭像
火星會員

文章Freeman » 2009-03-11, 22:45

幾錢條?

唔清楚

http://support.microsoft.com/kb/928634/zh-tw
好似唔駛特別既線...有兩邊公就得
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 22:47

iamfreeman 寫:唔清楚

http://support.microsoft.com/kb/928634/zh-tw

死火,唔知XP SP2得唔得呢?
頭像
火星會員

文章Freeman » 2009-03-11, 22:50

一定要有VISTA...
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-11, 22:52

打錯…係XP SP3過Vista得唔得呢?
頭像
火星會員

文章Freeman » 2009-03-11, 22:54

打錯…係XP SP3過Vista得唔得呢?

Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-12, 00:55

更新:

Inno3D GTX260-GOLD PCI-E 896MB DDR3 HDMI
Buffalo 3.5" 320G DriveStation Combo Ext. HDD HD-HS320IU2(諗下先,而家已經overbudget左)

(遲D先買) Logitech MX3200 laser Keyboard+mouse set
頭像
火星會員

下一頁

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客