[新聞] Netscape Navigator 完了

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

Re: [新聞] Netscape Navigator 完了

文章hang » 2008-01-02, 20:22

BBC News: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7163547.stm

曾經風光一時的Netscape Navigator會係二月一日起停止開發,
結束左已經十幾年的Netscape Navigator和Internet Explorer的戰爭,
最後的勝利,都在IE手上。

不過,對於整網來講都唔係一件壞事,
因為…整網頁的時候可以唔駛擔心Netscape上睇網頁會唔會變形,
當然,跟足W3C整就唔駛擔心啦!
TUSK!
頭像
hang
火星會員

Re: [新聞] Netscape Navigator 完了

文章bananasims » 2008-01-03, 15:08

最好得返 Firefox

我既經驗係:
IE:CSS 仲未支援部份,好似 position: fixed;display: table 等。
JS 同其他瀏覽器唔相容,好似 selection,IE 係
代碼: 選擇全部
document.selection.createRange().text
而其他係
代碼: 選擇全部
document.getSelection()
Firefox:好少問題,唯一係得所見即所得 SET DesignMode 有問題
Opera:JS 同埋 CSS 均有問題。CSS 佢會讀埋 IE 專用 CSS Hack(*+html xxx),而且 box model 一 float 就有少少問題,不過比 IE 支援好。JS 版本好似太落後,好多寫法都唔支援。
Safari:JS 有問題,問題同 Opera 100% 一樣。CSS 比較少,差唔多我整既都未試過有問題。

Firefox > Safari > Opera > IE
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hang » 2008-01-03, 17:02

唔知點解,Yahoo!HK 連Opera都唔支援。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-01-03, 19:09

Opera 本身都超多問題啦,特別係啲字,好核突 +o(
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hang » 2008-01-04, 15:19

好模糊,d字完全係睇唔清楚。
好在沒有爛字:p
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-01-04, 16:34

佢完全冇字型平滑咁掣
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2008-01-04, 23:37

MAC版的opera字型靚啲
圖檔
Andy
金星會員

文章efilm » 2008-01-05, 23:16

字果度係睇你 set 用咩預設字形
佢預設係 set 左唔係新細明體的字形
所以會模糊
頭像
efilm
地球會員

文章hamu278 » 2008-01-06, 08:37

我之前裝,佢set左和平粗圓體做預設:|
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hang » 2008-01-06, 10:25

不過條control bar好似冇得set
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-01-06, 11:18

新細明體一樣咁模糊, 所以都係用返微軟正黑
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-01-06, 11:22

其實新細明體同細明體有乜分別?|-)
(除左多左個新字)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hang » 2008-01-08, 13:52

新細明體係靚少少的。
好似係咩襯線字。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客