[閒聊] Mac VS Windows Vista ...

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

[閒聊] Mac VS Windows Vista ...

文章skyhks » 2007-09-08, 23:01

邊個好用 D =]
圖檔
頭像
skyhks
地球會員

Re: [閒聊] Mac VS Windows Vista ...

文章Andy » 2007-09-09, 00:26

咁問一啲都唔公平
因為呢度冇乜人用過mac
圖檔
Andy
金星會員

Re: [閒聊] Mac VS Windows Vista ...

文章bananasims » 2007-09-09, 00:52

呢個世界係咁, 冇乜人用MAC 咪唔用 MAC, 呢啲係經濟
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章skyhks » 2007-09-09, 01:06

咁代表 Mac 係香港唔多受歡迎 ,
因為好多人連用都未用過 ...
個個用 Windows - 3 -
圖檔
頭像
skyhks
地球會員

文章Andy » 2007-09-09, 09:30

冇人用過都唔代表佢唔好用
但而家問邊個好用啲
咁即係要兩個都用過先公平投到票
圖檔
Andy
金星會員

文章Andy » 2007-09-09, 09:31

學校個個都教windows,畀人洗咗腦都好正常
外國果啲學校係用mac的
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2007-09-09, 10:35

錯, 係用Windows
唔好唔記得我喺外國讀過書, 我細佬都喺外國讀書, 仲有我表弟嗰啲, 朋友, 溫哥華, 多倫多, 波士頓, 紐約都有.
唔用 mac? 因為 唔 common, 如果教人用 mac 的話弟時出到社會又係用 windows, 等於冇教.
好似香港教你用啲 3D 軟件, 不過用到去又唔會用, 咪等於冇教, 浪費時間
陣係睇市場擁有率都知邊個好啲, 消費者唔係盲既.,
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2007-09-09, 10:40

呢個 topic 係討論邊個 OS 好用
唔係講市場佔有率
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2007-09-09, 10:43

而而家係回應緊 ANDY 講緊既嘢
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2007-09-09, 11:42

咁佢回又有乜問題?
圖檔
Andy
金星會員

文章Andy » 2007-09-09, 11:44

市場佔有率同好用係兩回事
未用過mac就否定佢唔好用
用唔慣mac就否定佢唔好用
用mac果陣嘅心態如果同用windows一樣嘅話
咁mac就唔啱你用啦
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2007-09-09, 11:49

如果 MAC 真係咁好用, 點解啲人唔通菜到去換 MAC?
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2007-09-09, 11:53

因為啲人未接觸過mac
圖檔
Andy
金星會員

文章efilm » 2007-09-09, 11:54

你地講咁耐都未比較兩個 OS 的功能
http://www.xvsxp.com/finalscore/index.php
頭像
efilm
地球會員

文章Andy » 2007-09-09, 11:57

佢意圖轉話題到佔有率
講佔有率vista一定好過mac
但講到好唔好用仲有排講
mac分數高咁多的:S
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2007-09-09, 12:05

仲有, 沒有衡量好多野

成本: iMac 最平都要成 $9000, PC 差唔多需求既都可以 $4000 有找. PC 最平 $2000 有找, Notebook 最平都 $4000 有找, 同 Mac 一樣 22 寸. 不過 22 寸根本唔會帶出街. 最理想帶出街係 12 寸, 都係大約 $9000.
打機: Mac 打機向來都係比 PC 差, 包括顯示卡既 FUNCTION 會少過 Windows, 而且又慢, 所以好少槍戰 game 會出現 mac ( 槍戰係全世界最多人玩 game 既類別 )
通用: mac 好多野都 windows 唔 compatiable, 近排好咗, 不過 router 呢啲好多 mac 仲未有, 仲有手機, PSP 等接駁既軟件都喺 mac 用唔到
硬件: Mac 放晒入去個 mon 到? 因為佢盡量想比最好既, 咁用家唔駛換. 不過咁樣就令自由度降低lor, 主機版又唔換得, DisplayCard, HDD, 成日換既都換唔到.

仲有學校叫你做功課, 打字練習, WINDOWS ONLY. 好似 ProDesktop 呢啲軟件係 Windows Only , 點做??
你地話拉個軟件入 mac 到, 不過係咪煩? 直接裝個 windows 入去仲好

講到尾, 好用, 不過冇用, 即係冇用.
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2007-09-09, 12:06

呢啲嘢係好主觀, 要想統計要去大討論區去投票比較.
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2007-09-09, 12:07

仲有, 呢個係 XP, NOT VISTA
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2007-09-09, 12:13

我而家係講功能
仲有
mac係貴
但你未比較佢啲硬件喎
pc平
佢啲硬件配備又會點呢?

仲有
你好似未比較在設計方面
設計方面ilife呢?
係內置的
但windows要周圍捃軟件
mac本身都有好多有質素的免費軟件
但你都好似未比較
圖檔
Andy
金星會員

文章Andy » 2007-09-09, 12:14

去投票都一樣
未用過mac就一定投vista
要据啲有公信力嘅網
圖檔
Andy
金星會員

下一頁

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客