[發爛jar - 轉貼] 死淫ctm限bt速! 已經係06年ge事...

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

[發爛jar - 轉貼] 死淫ctm限bt速! 已經係06年ge事...

文章Kutar » 2007-08-05, 21:15

以下內容只係轉貼返泥!

CTM(澳門電信)開始限制BT流量~

可靠消息自我的CTM內部員工朋友:

CTM為了減少因為BT日益暴漲以致對海外 (e.g. HK, US & TW etc.)連線產生阻塞

也不想因此而增加投資租用更多更快( 當然更貴)的海外線路

由即日起將在各海外連線"嚴格限制"各類"點對點"(e.g. BT, WINMX etc)Bandwidth

方法是將各Packet檢查,發現Header有關連即時Cut起,導致BT超慢

所以512K同3M線路用BT是沒有分別的,這是"嚴重欺騙"消費者行為

建議用戶向GDTTI投訴,這事千真萬確,人頭保證!!!! ___________________________________________________________

這幾天試了很多次

CTM 限制速度 時間在 早上 10 點 - 晚上..... AM 3 點到

這時速度限了在 20k - 40k 不等

AM 4 點 - AM 8 點這時速度升回 50k - 100k 不等

如同時下載 BT 數太多,網頁也會找不到 =.=!

鬼鬼鼠鼠封 P2P速度又唔比人知,公告又無!

當我地是什麼?得你一間都唔洗咁無人性吧!

現下載時間長了,你又可收我地多 D 錢吧

其實大家都不想叫你奸商,但你做的事的確是奸商行為。

大家都無o野好講,而家 CTM 話事。

CTM 的澳門網絡服務專營權到 2010 年

2010 年後可能又比佢玩多 10 年 =.=!

BT 唔一定是用來下載有版權既野

IE 或 FTP 也可下載有版權既野

請問 CTM 你全禁止使用嗎?

用 BT 不是一定要非法下載吧

現在很多免費的東西也是用 BT 分發加快下載。

CTM 限速度方法:

可能用的方法如果真是將各 Packet 檢查,發現 Header 和 P2P 有關連即時 Cut 起。

CTM 可能自己也不知,如果這樣,很多時也會導致如上網或收 Email 等誤判為 P2P...

所有現在出現很多人在下載 P2P 時出現常常無法顯示網頁網頁問題!

最後最後要說!

先不說是否 P2P 違法

現在 CT M 限 P2P 速度都算了,鬼叫等你一間 ISP!

但因這樣搞到用 P2P 時導致常常無法顯示網頁任何網頁!

加上 P2P 本身沒有違法,違法的是用 P2P 分發版權物的人。

CTM 電話支援 1000 活人自動回覆方式是:

簡單的問題

1. 關機 / 重新連線 (問題解決了,但會再次出現 ...)

中等難度

2. 我找機房人員幫你睇睇 (問題多數不能解決 ...)

高難度一點

3. 遲些回覆你 (難度太高,多數無下文)

--------------------------------------------------------
屍tm真係賤到無人有...在維基到讚自己服務好, 你問下澳門市民,無人覺得佢好wor,三百幾蚊一個月上網
人地大陸,八十幾jar, 收錢收到見牙唔見眼,如果香港其中一間入泥踩場,你晨早執得粒
得d簡單ge知識, 廢到無人有....同bell.ca比...你廢佢n>9999999999999999999999999倍呀...!
IUJ
Kutar
土星會員

Re: [發爛jar - 轉貼] 死淫ctm限bt速! 已經係06年ge事...

文章Andy » 2007-08-05, 22:45

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=CTM&variant=zh-tw
由於現時在澳門使用網際網路服務只能選擇澳門電訊,其服務和價格常招致用戶及外商的抨擊,但澳門電訊每年仍然在澳門賺取可觀的利潤:2005年稅後盈利高達五億七千萬元,較2004年增長百分之四十。

佢有錢剩都唔投資
算啦
得佢一間可以揀
自然冇競爭
冇競爭就唔會有進步
圖檔
Andy
金星會員

Re: [發爛jar - 轉貼] 死淫ctm限bt速! 已經係06年ge事...

文章地鐵西港島線 » 2007-08-06, 10:13

香港上網都係一百幾喎
三百幾:)
得佢一間收你一千都係要用既啦
不過香港都唔係好
特別係網上行
有問題去叫佢解決佢又唔幫拖
叫人等
淨係識作d帳單出黎屈人俾錢
得閒叫你試用下你唔記得cut番就大鑊
佢又屈你錢叫你俾
唔肯交錢cut左上網之後又屈你200黎駁番上網
網上行(L)

[ 本文章最後由 地鐵西港島線 於 2007-8-6 10:19 編輯 ]
地鐵西港島線

文章輕鐵先鋒1004 » 2007-08-06, 17:16

而家HKBN一個月比百幾銀就有100.0Mbps上下載極速
快過+便宜過香港任何一間ISP
學kutar話,如果HKBN進駐Macau提供10.0Mbps-1000.0Mbps高速上下載服務ge,CTM一定摺硬

其實用呢個道理代入兩鐵合併ge...
我真係唔敢諗以後香港ge鐵路服務會點......
輕鐵先鋒1004

文章Andy » 2007-08-06, 17:21

但hkbn而家用bt會收警告信+cut上網
圖檔
Andy
金星會員

文章地鐵西港島線 » 2007-08-06, 22:51

原帖由 輕鐵先鋒1004 於 2007-8-6 17:16 發表 圖檔
而家HKBN一個月比百幾銀就有100.0Mbps上下載極速
快過+便宜過香港任何一間ISP
學kutar話,如果HKBN進駐Macau提供10.0Mbps-1000.0Mbps高速上下載服務ge,CTM一定摺硬

其實用呢個道理代入兩鐵合併ge...
我真係 ...

地鐵又唔同既
唔搭地鐵可以搭巴士,渡輪既姐
但係上網就:S
地鐵西港島線

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客