完全電腦白痴!請救救小女!

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

完全電腦白痴!請救救小女!

文章ee3307 » 2012-04-29, 15:43

我屋企部desktop 一直用開寬頻,依加想唔再續約.聽過下朋友講用咩router 就唔洗上台.係咪真架?係咪好麻煩?同埋係咪for notebk果啲架炸?
如果有講錯,請多多指點!
請指教!
ee3307
天王星會員

Re: 完全電腦白痴!請救救小女!

文章hkmtrhah » 2012-05-01, 00:41

router 照計應該係乜嘢機都得㗎喎,desktop 又得,notebook 又得,eee、iPad、手機乜都得
不過 router 有分有冇 wireless,但多數都有㗎喇,價錢唔係差得太遠(都係舊幾已經落得街,雞雞哋 TP-Link 嚟講)
同埋我覺得多數侷你用佢送嘅 router,嗰啲 router 都唔科好。同埋 router 可以佢裝咗你都唔用

另外我唔係太明你話乜嘢「上台」。係咪指簽第二間公司?由邊間 ISP 轉去邊間?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章ssd21345 » 2012-05-06, 15:58

我之前裝寬頻前裝TP-LINK router :D
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

文章hkmtrhah » 2012-05-13, 23:35

ssd21345 寫:我之前裝寬頻前裝TP-LINK router :D

呢隻牌子嘅特色係,唔只平,唔只多人用,仲多傻仔連 SSID 都唔轉圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2012-05-15, 21:35

hkmtrhah 寫:
ssd21345 寫:我之前裝寬頻前裝TP-LINK router :D

呢隻牌子嘅特色係,唔只平,唔只多人用,仲多傻仔連 SSID 都唔轉圖檔

圖檔
係屋企就咁search都搵到成7隻SSID係"TP-LINK"開頭
有幾隻仲要唔加密圖檔(利申:TP-LINK用家,SSID一早轉左+行WPA2)
btw,唔知點解我住咁高都收到"pccw wifi"
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章ssd21345 » 2012-05-19, 21:16

有wireless(無線)就裝wireless軟件(我裝router時要裝)
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客