頂唔順部LG dvd writer

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

頂唔順部LG dvd writer

文章b_kevin_e » 2011-06-19, 11:25

部野係LG GH22LS50 SATA
都唔知搞乜鬼野
成日都係load唔到隻碟不特止仲要無碟時扮load碟 :oops:
最離譜係試過:直頭部電腦detect唔到部野

究竟係我未做咩setting定本身部dvd writer有問題 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

Re: 頂唔順部LG dvd writer

文章KeroChu » 2011-06-19, 12:26

我喺用緊同你果個光碟機型號差不多既Combo
有時會唔知點解Detect唔到個光碟機,好麻煩
喺部電腦既問題
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章b_kevin_e » 2011-06-19, 12:53

KeroChu 寫:我喺用緊同你果個光碟機型號差不多既Combo
喺部電腦既問題

但我另一部元老IDE dvd rom完全冇問題
用左起碼7年,3代電腦都服役過,都仲未發現有任何問題

另外岩岩部lg又挑片 :oops: 我將隻碟放去notebook到讀正正常常
lg讀唔到不特止仲要搞到成部機Hang埋 :evil:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章KeroChu » 2011-06-19, 18:32

b_kevin_e 寫:
KeroChu 寫:我喺用緊同你果個光碟機型號差不多既Combo
喺部電腦既問題

但我另一部元老IDE dvd rom完全冇問題
用左起碼7年,3代電腦都服役過,都仲未發現有任何問題

之前上網搵個解決方法,居然牽涉到修改註冊機碼
我估應該喺個光碟機既Firmware同Windows喺不可預料既情況之下會有衝突掛
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2011-06-20, 00:57

有冇試過用其他 OS 做你喺 Windows 做嘅同一樣測試?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2011-06-27, 16:38

有冇試過換左條SATA線?
有時條線有事都會咁個WO
頭像
人仔
金星會員

回到 [C4] 電腦