中文輸入法統計

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

你哋平時用開咩中文輸入法?

倉頡
24%
速成
29%
九方
16%
拼音/注音
8%
筆劃
沒有投票
手寫
24%
語音
沒有投票
其他
沒有投票

總投票數 : 38

中文輸入法統計

文章chungcf2006 » 2010-08-07, 21:35

有個同類嘅Post,係三年前的,但係投票數據已經冇哂 :oops:

你哋平時用開咩中文輸入法?如果中途有轉過嘅話,可以喺度講吓適應期嘅經歷 :mrgreen:

講吓我自己先,我自己本身係用開速成嘅,但係為咗唔駛喺iPod Touch上面用手寫輸入法,我轉咗用倉頡。
開頭唔識拆碼都打得幾慢,但係打上手之後,已經可以去返之前打速成嘅速度,不過我仲未記哂三代同五代嘅分別 :roll:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

Re: 中文輸入法統計

文章efilm » 2010-08-07, 22:49

手寫板→九方XP字型→新倉頡(三同五 mix)

九方我用得最耐,不過我而家都唔記得點打。
因為IE7同新版MSN用九方XP會 crash,要畀錢買新版Q9先無事。但所有新版限裝三次,所以先響上年走去拎返以前啲書同碟學倉頡。
同埋Ai 啲 shortcut key 同 Windows 轉輸入法的 shortcut key 撞,個九方介面本身就好大,又係咁彈出彈入,真係好煩。

最初學倉頡都係對住啲咩輔助字形同 keyboard layout 來打,打打吓就開始捉到打法。而家都好少要去查 follow me。
其實打唔到好多時係因為唔記得/ 唔識點寫隻字,又或者果隻字係慣咗用簡體寫而未必諗到。就好似挑釁個釁字,font size 細啲都睇唔到點寫。畀我寫都會用簡體寫算。仲有個"沒"同"没"字,最初我都唔為意原來我一路都打簡體字,係後來查返先知。
九方有個好處係可以畀你查同音字,所以唔識寫可以好方便咁打到隻字出來。反而跟 OS 的倉頡速成就無。
而家唔識寫要查粵音韻彙查同音字。
果時我係用 Office 07 的新倉頡來打,貪佢唔洗揀字同埋打全形標點好方便。可能一向就打開傳統果隻輸入法會接受唔到,死都要揾返以前果個版本來裝。

其實倉頡並唔係好好,有啲字取碼方法好怪。只不過香港啲僱主唔鍾意啲員工裝其他軟件/輸入法,只係畀用跟 OS (Windows) 果啲,先會令倉頡速成響香港變成主流,所以香港無乜人會去研發輸入法。就好似香港郵政搞的 eCert 咁,因為各大 OS 都無預載佢果張 root cert,結果係得啲政府網先會用,仲要上去佢地啲網又要彈舊嘢話證書唔安全。結果啲公司只會幫襯果幾間大 CA。
但大陸就唔同,啲僱主可以畀員工自己裝返自己用開的輸入法。因而輸入法五花百門,漢語拼音輸入法都好好幾十種。公用電腦都會裝唔同的拼音輸入法來畀人用。

最後,唔好買果啲咩倉頡字典,因為係完全無用。 ;)

----------------------------
投票果個「筆畫」係咪就係T9?
頭像
efilm
地球會員

文章chungcf2006 » 2010-08-07, 23:50

efilm 寫:投票果個「筆畫」係咪就係T9?

原意係咁,但係而家可以泛指所有根據筆畫而制定嘅輸入法 :oops:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章hkmtrhah » 2010-08-08, 06:34

注音基本上係得台灣人先識
你問香港/big6 人既話係得拼音(粵拼/漢拼)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hamu278 » 2010-08-08, 09:22

有時用九方,有時用倉頡 :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章marcowong1011 » 2010-08-08, 15:04

手寫板-> 速成

由細到大都用開手寫板
不過自上幾年個手寫板開始壞壞地
同換咗新腦之後支援唔到個程式
所以就的起心肝學打速成
開頭好多字唔知點打
打得好慢
不過e+ 打咗都9 個月
開始識打同打得快咗D
marcowong1011
土星會員

文章bananasims » 2010-08-08, 15:21

九方 > 速成 > 倉頡
10 年前小二學九方
3 年半前中三新年換倉頡

倉頡都係最好的
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章mtra237 » 2010-08-08, 20:54

一路用開速成.

速成打字夠快,但係有時可能打左第二個字出黎.
A237 - C237 - D654 - B422 - C422 - D660 - C226 - A226
A243 - C243 - D743 - B440 - C440 - D768 - C124 - A124

強烈要求東涌線周六上午十時至晚上八時班次加密至八分鐘一班。

Youtube: http://www.youtube.com/user/GJ6426
Plurk: http://www.plurk.com/mtra237
頭像
mtra237
天王星會員

文章Lemon233 » 2010-08-10, 03:28

新倉頡only。
中一學打用到依家, 完全想像唔到點用速成打字XD
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章Samuel@ATEU1 » 2010-08-10, 16:57

一個自細就用緊Q9既懶人,不過我念都就要換倉頡架喇。
MJ2927 | NA3587 | PF469 | HY2230 | PV6102 | PK3576 | PY1555 | PZ8235
Samuel@ATEU1
天王星會員

文章bteonnsg » 2010-08-10, 19:52

原來近排先有個咁嘅post,總佑之前就唔去B1開...(只係睇過好耐之前果個)

一路用開倉頡,因為手機T9我覺得錯少少筆劃好麻煩搞到我唔鍾意用呢類輸入法(因為整困條友一寫錯隻字就全體中伏 :evil: )
bteonnsg
地球會員

文章b_kevin_e » 2010-08-10, 20:53

電腦:
win 98年代用手寫板
幾年後部機升級至xp,裝唔到手寫板,自學速成 :P
到而家win 7,都仲係速成
九方都有用過,只係係學校上電腦堂時用過

手機:
SE機年代用五筆,到舊年換左LG後用手寫
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bteonnsg » 2010-08-11, 02:06

b_kevin_e 寫:電腦:
win 98年代用手寫板
幾年後部機升級至xp,裝唔到手寫板,自學速成 :P
到而家win 7,都仲係速成
九方都有用過,只係係學校上電腦堂時用過

手機:
SE機年代用五筆,到舊年換左LG後用手寫

五筆係咪大陸好HIT果隻?

話時話win7都可以用手寫架喎,不過唔係手寫板[sosad]
bteonnsg
地球會員

文章efilm » 2010-08-11, 10:06

bteonnsg 寫:五筆係咪大陸好HIT果隻?

而家大陸係興漢語拼音輸入法,五筆主要都係啲老啲的人用。
頭像
efilm
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-08-12, 21:46

efilm 寫:

big6 有 D 拼音係懶到可以係咁:

我今天不回家囉!

打成:
wjtbhjl!

好攞命。同埋之前好似有幅圖係講有條友打句野打到變左咸濕野都得,好鬼攞命。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bteonnsg » 2010-08-12, 23:03

hkmtrhah 寫:
efilm 寫:

big6 有 D 拼音係懶到可以係咁:

我今天不回家囉!

打成:
wjtbhjl!

好攞命。同埋之前好似有幅圖係講有條友打句野打到變左咸濕野都得,好鬼攞命。

建國大業首映了嗎->見過大爺手淫了嗎

都係jqdysylm
bteonnsg
地球會員

文章伊莉 » 2010-09-11, 11:07

倉頡!我差簡體唔睇唔識打~
頭像
伊莉
土星會員

文章leos2000171 » 2010-12-29, 18:55

九方主
速成輔助
ps我現在研究可唔可以同時間左手打速成,右手打九方
leos2000171
天王星會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客