點讀取另一硬碟(XP)既檔案?

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

點讀取另一硬碟(XP)既檔案?

文章Freeman » 2010-06-02, 18:42

事情係咁
我朋友屋企有兩部機, 一部DESKTOP一部NB, 都係XP
咁有一日DESKTOP嗰部一出完歡迎使用就會REBOOT, 即係用唔到
先唔理點搞返好, 而家係想拎返啲資料先
手頭上除咗部NB仲有個USB硬碟盒(都係SATA)

我想問既係...點越過XP保護資料個權限去找啲嘢出嚟?
(未試過, 但假設DESKTOP隻HDD無物理損壞)
=========================
上網SEARCH過"HDD Regenerator", "Acronis RecoveryExpert"之類的軟件
但似乎用途唔啱?
Freeman
地球會員

Re: 點讀取另一硬碟(XP)既檔案?

文章efilm » 2010-06-02, 19:01

放隻 Ubuntu Live CD 入去開機,入 live CD session
之後去 Places 度 mount 返你個有問題 HDD
再將入面啲資料抄走
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2010-06-02, 19:14

有外置硬碟盒
唔係就咁插落去就開到啦咩 :?:
仲有咩野權限TIM....(我真係唔知有咩權限...)
頭像
人仔
金星會員

文章Freeman » 2010-06-02, 19:21

人仔 寫:有外置硬碟盒
唔係就咁插落去就開到啦咩 :?:
仲有咩野權限TIM....(我真係唔知有咩權限...)

如果個帳戶有密碼會煩好多
HAH話過有咩"私隱保護"
同埋以前印象中都會有類似"拒絕存取"既問題

另外唔該efilm先, DL緊 :mrgreen:
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2010-06-02, 19:59

load 到歡迎使用即係入到安全模式啦…
入安全模式咪得
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2010-06-02, 20:54

bananasims 寫:load 到歡迎使用即係入到安全模式啦…
入安全模式咪得

問題係個朋友唔識的 :oops:
Freeman
地球會員

文章ccya965041 » 2010-06-03, 04:39

你用左EFS加密?
WIN 7 應該可以OVERWRITE個權限,
讀番D野出黎
頭像
ccya965041
木星會員

文章Freeman » 2010-06-03, 09:24

ccya965041 寫:你用左EFS加密?
WIN 7 應該可以OVERWRITE個權限,
讀番D野出黎

另一部都係XP....
(BTW好似話部NB屎咗 :oops: )
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2010-06-03, 14:12

拎部 Notebook 去顧客服務中心問下人
我之前拎部 COMPAQ 去銅鑼灣,過咗保養都幫我搞咗幾下搞掂
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章ccya965041 » 2010-06-03, 23:06

EFS加密有一個好處,就係全個系統會一條金鑰,
如果你要用到EFS加密,一定要BACKUP條鑰,
到你剷左機之後,IMPORT番入去新既系統就OK

不過到左WIN 7,呢一個功能要去到PRO版本以上,
先可以使用EFS加密
頭像
ccya965041
木星會員

文章Freeman » 2010-06-03, 23:22

唔駛啦...只係簡單問題暫時解決咗
入Ubuntu搞完全無難度, 好快抄完嘢(5XXMB ONLY)
之後搞返入XP, 執過吓啲APPS咁就完

長遠係要重裝不過無時間住
Freeman
地球會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客