火牛Short Short地點搞好

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

火牛Short Short地點搞好

文章KeroChu » 2010-05-12, 21:14

我部電腦係新砌既($5000),當初一萬元砌機計畫無限期拖延 :cry: :cry:

話說我部機只係砌左差唔多兩個月,火牛既12V唔知點解硬係停留係12.5-12.7V附近
玩FsX仲不時上到去12.8V,唔知點解會咁

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: 火牛Short Short地點搞好

文章Lemon233 » 2010-05-12, 22:00

頭先我都試咗下..行GPU test
竟然CPU溫度太高, 燒上80度- -
但係火牛電壓一開始test就降咗, 12V由11.85降到11.75...

你呢隻牛牛情況唔多正常...
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章人仔 » 2010-05-12, 23:28

比D火佢燒煙花 然後換新牛
頭像
人仔
金星會員

文章ccya965041 » 2010-05-13, 04:44

火牛個VOLT數唔可以超GA,
如果你個火牛個VOLT數係超過左既話,
就代表左有問題了

通常12V既可接受VOLT數係11.85-12.05V
通常超頻只會係V-CORE個VOLT數落手,
所以我估你唔係超頻掛?

建議你入一入BIOS睇一睇D VOLT數正唔正常先,
有可能你既BIOS SETTING出現問題,
或者你做過超頻,唔小心搞錯D VOLT數(我試過),
或者D塵多(機會細),或你根本插得太多野,
唔夠電用所以出現呢個情況,
建議你CHECK完以上既野之後報告一下
頭像
ccya965041
木星會員

文章KeroChu » 2010-05-13, 06:44

ccya965041 寫:火牛個VOLT數唔可以超GA,
如果你個火牛個VOLT數係超過左既話,
就代表左有問題了

通常12V既可接受VOLT數係11.85-12.05V
通常超頻只會係V-CORE個VOLT數落手,
所以我估你唔係超頻掛?

建議你入一入BIOS睇一睇D VOLT數正唔正常先,
有可能你既BIOS SETTING出現問題,
或者你做過超頻,唔小心搞錯D VOLT數(我試過),
或者D塵多(機會細),或你根本插得太多野,
唔夠電用所以出現呢個情況,
建議你CHECK完以上既野之後報告一下

無超頻
我部機個火牛400V,插左一張顯示卡(GT240),一個光碟機,同埋MB CPU
會唔會唔夠電

BIOS D野我全部較曬做Auto
我較低果倍頻落13.5X(原本14X),但係都係咁
會唔會同我部機有雙硬碟有關?
頭像
KeroChu
地球會員

文章ccya965041 » 2010-05-13, 11:50

雙硬碟應該唔關事,
而你都唔係插得好多野,
CPU倍頻(Multiplier)同12v無關係,
主要想你入bios睇volt數正唔正常

12V電主要直接供電俾CPU,CD-ROM,Harddisk用,
甚至display card,PCI-E都係用12V

而點解多數都會低過12V?因為愈多野用12V,
個VOLT正常會跌,輸出規格要求係+/- 5%
頭像
ccya965041
木星會員

文章b_kevin_e » 2010-05-13, 12:52

搭單一問:
我部腦(desktop呀,唔係notebook)一潮濕就開唔到機(好多時都係完全中止電源供應,即閂插頭電源,再開返先咁)
要等一陣先開得,衰火牛定個開機制?(舊嗰部都係咁)

*火牛同機箱係舊年換機時冇作更換!
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章ccya965041 » 2010-05-13, 13:41

一潮濕就開唔到機?你屋企近海?
開唔到機原因好多
I)電線連接問題,開機制生锈令到有時開唔到機
II)多塵
III)超頻?
IV)入面潮濕令到有電路SHORT左
V)主機板有野燒左,令到開機時得時唔得

以II至V為最常見,所以最好CHECK左先,再睇下點先,
最壞情況,係建議你開著電腦唔關機,令機內濕度降低,
事實上過於潮濕>95%,對D電器都唔好,
最好家中有抽濕機,保持應有既濕度
頭像
ccya965041
木星會員

文章KeroChu » 2010-05-13, 14:47

ccya965041 寫:雙硬碟應該唔關事,
而你都唔係插得好多野,
CPU倍頻(Multiplier)同12v無關係,
主要想你入bios睇volt數正唔正常

12V電主要直接供電俾CPU,CD-ROM,Harddisk用,
甚至display card,PCI-E都係用12V

而點解多數都會低過12V?因為愈多野用12V,
個VOLT正常會跌,輸出規格要求係+/- 5%

如果入BIOS睇V數就正常
一入Windows就12.6-12.7V啦
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-13, 14:49

b_kevin_e 寫:搭單一問:
我部腦(desktop呀,唔係notebook)一潮濕就開唔到機(好多時都係完全中止電源供應,即閂插頭電源,再開返先咁)
要等一陣先開得,衰火牛定個開機制?(舊嗰部都係咁)

*火牛同機箱係舊年換機時冇作更換!

x2

次次一拎出正都CS就正常開到機 :roll: 靠害
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章ccya965041 » 2010-05-13, 23:21

仲有一個方法可以用係潮濕既機箱,
就係放防潮珠係機箱內
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-13, 23:39

ccya965041 寫:仲有一個方法可以用係潮濕既機箱,
就係放防潮珠係機箱內

不嬲都有擺三包強力吸濕袋落去架啦 :roll: 都唔知點解次次開完機箱清塵就開唔到機
偏偏果幾次撞啱係回南天,所以都唔知到底邊度出問題
頭像
火星會員

文章ccya965041 » 2010-05-14, 07:43

以我所知,如果濕過一次既電路,之後你開機,
有D電路會因而損毀,導致部機無啦啦重新開機或者開唔到去BIOS

還有,有無拎條RAM D金手指抹下?我亦試過D金手指污濁,
而導致開唔到機
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-14, 11:32

ccya965041 寫:以我所知,如果濕過一次既電路,之後你開機,
有D電路會因而損毀,導致部機無啦啦重新開機或者開唔到去BIOS

還有,有無拎條RAM D金手指抹下?我亦試過D金手指污濁,
而導致開唔到機

而家係斷哂電拎走部機黎拆哂D野清塵,插番電之後一power on就閃一下燈就收左皮
風扇同D燈一樣都係郁一下就停,次次乜都冇搞就咁拎出正都就好正常咁開得番 :?

*咁多次清塵都冇郁過兩條RAM
頭像
火星會員

文章ccya965041 » 2010-05-14, 12:02

你肯定整甩左BIOS個JUMPER或者其他JUMPER,
BIOS個JUMPER如果甩左既話,係有機會開唔返機

CPU VOLT數個JUMPER甩左既話會唔知你加唔加VOLT數比CPU,
RAM 個JUMPER同上

呢三個JUMPER任何一個有問題,就會導致開機唔正常,易HANG機,甚至開唔到機

檢查BIOS個JUMPER位置是否SET去NORMAL,
CPU及RAM都係SET係DEFAULT
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-14, 13:11

ccya965041 寫:你肯定整甩左BIOS個JUMPER或者其他JUMPER,
BIOS個JUMPER如果甩左既話,係有機會開唔返機

CPU VOLT數個JUMPER甩左既話會唔知你加唔加VOLT數比CPU,
RAM 個JUMPER同上

呢三個JUMPER任何一個有問題,就會導致開機唔正常,易HANG機,甚至開唔到機

檢查BIOS個JUMPER位置是否SET去NORMAL,
CPU及RAM都係SET係DEFAULT

咁又會乜都冇搞過一拎出街就即時開到機? :roll:
頭像
火星會員

文章ccya965041 » 2010-05-14, 13:22

首先locate你個問題先,
如果你話潮濕而開唔到機話,
咁姐係你個環境問題

但如果你話,個電腦係出面都開唔到既話,
會係我上面提到既jumper問題

而後者可以好易咁fix,但前者個潮濕問題既話,
可能真係要係房內放個抽濕機,係機箱內放吸濕珠等等
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-14, 13:33

ccya965041 寫:首先locate你個問題先,
如果你話潮濕而開唔到機話,
咁姐係你個環境問題

但如果你話,個電腦係出面都開唔到既話,
會係我上面提到既jumper問題

而後者可以好易咁fix,但前者個潮濕問題既話,
可能真係要係房內放個抽濕機,係機箱內放吸濕珠等等

你到底有冇爬文? :roll: :roll:
我一開頭強調我部機不嬲有放抽濕袋喺機箱入面;
我再強調喺冇搞任何野情況下去到正都可以正常開到機
再講埋次次清塵都撞啱回南天,所以都唔知到底係乜問題

明未? :roll:
頭像
火星會員

文章ccya965041 » 2010-05-14, 13:40

OK,假設排除潮濕問題同JUMPER問題,
你拎部機去正都,一定要拔走哂所有線,RIGHT?
咁你係正都,係咪只插電,DISPLAY同KEYBOARD/MOUSE?
而你番到屋企就插哂所有野,包括埋USB既裝置,
因而導致你番到屋企開唔到機?
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-14, 13:56

ccya965041 寫:OK,假設排除潮濕問題同JUMPER問題,
你拎部機去正都,一定要拔走哂所有線,RIGHT?
咁你係正都,係咪只插電,DISPLAY同KEYBOARD/MOUSE?
而你番到屋企就插哂所有野,包括埋USB既裝置,
因而導致你番到屋企開唔到機?

喺屋企只插powercord,連display都唔插都一樣係開唔到
之前有假設過係電源問題,換左powercord同埋另一個socket都一樣係咁

仲有,唔係番到屋企開唔到機,係我開唔到機所以拎出去整,點知一開就得
頭像
火星會員

下一頁

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客