Windows 7 DVD boot 唔到

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

Windows 7 DVD boot 唔到

文章bananasims » 2010-03-10, 20:46

首先講明係老翻
之前裝咗 Vista,喺 OS 入面裝 7

尋日搞個 crack 搞到成個 Win 7 都 boot 唔起
諗住插隻 Win 7 DVD 修復就入唔到修復介面
而 Vista 嗰隻係 boot 得起,不過當然修復唔到

請問有咩方法可以修復返個 WIn 7?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: Windows 7 DVD boot 唔到

文章ccya965041 » 2010-03-11, 07:20

有無做BACKUP?做BACKUP之前應該叫你整左隻還原光碟,
之後你入左佢,佢可以比你選擇邊一個SYSTEM IMAGE 做RECOVERY,
RECOVERY之後,會番番去原先既SYSTEM CONFIGS同FILES

如果唔得,用你隻DVD都BOOT唔起既話,你有可能燒左隻有問題既DVD,
令到佢入唔到個PROCESS

你可以將你既CD IMAGE放入FLASH DRIVE,用FLASH DRIVE BOOT起佢,
我試過用FLASH DRIVE 裝WINDOWS,亦都OK
頭像
ccya965041
木星會員

文章Lemon233 » 2010-03-11, 12:59

無咩緊要嘢嘅話重裝最快...
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章ccya965041 » 2010-03-11, 13:47

Lemon233 寫:無咩緊要嘢嘅話重裝最快...

每次都重裝,咁唔通每次出事都重裝?
做BACKUP啦
頭像
ccya965041
木星會員

文章bananasims » 2010-03-11, 16:54

我用咗 Vista 碟搞返個 backup

不過我其實係想將隻 Win 7 整返做 bootable,
如果再下載兼燒過,有咩特別嘢要留意?

Flash Drive 唔係好想做,始終係想一隻 DVD 一勞永逸
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章ccya965041 » 2010-03-12, 13:21

如果用燒碟程式,多數會有BOOTABLE DVD選擇,
如無,我多數會將個安裝程式FOLDER整成一個ISO,
直燒入DVD,咁樣唔會SKIP左個D隱藏檔
頭像
ccya965041
木星會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客