nVidia: Our future is rebrand

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

nVidia: Our future is rebrand

文章Puff » 2010-03-08, 23:18

請支持 nVidia 「全新」GT 300 系列顯卡,保證穩定到無人有,因為又係三朝元老 G9x Core
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

Re: nVidia: Our future is rebrand

文章Frenchfriezz » 2010-03-08, 23:26

放心,我一定會

ATi單係driver同埋corporate color都已經令我唔開胃 :?
nvidia萬歲 :D :D
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

Re: nVidia: Our future is rebrand

文章銘仔 » 2010-03-08, 23:47

我只支持某些可以低成本置入 notebook 既外置顯示卡製造商(100% not intel) :lol:
頭像
銘仔
金星會員

文章Lemon233 » 2010-03-09, 00:10

G9x核心好吖...我諗我張88GT仲可以使多幾年...(唔使換"新"卡之意

ATI Graphic Card Driver Sucks.
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-09, 00:35

Lemon233 寫:G9x核心好吖...我諗我張88GT仲可以使多幾年...(唔使換"新"卡之意

ATI Graphic Card Driver Sucks.

幫你簡化左喇 :mrgreen: ATi SUCKS :x

同埋論色水真係N記靚D,A記係3D方面做得好D又點 :P
頭像
火星會員

文章Lemon233 » 2010-03-09, 13:15

以前我係覺得A卡色水靚啲
依家唔知係咩樣呢... :oops:

身邊有朋友啱啱換機, 用5750...

吖仲有, 當初我唔妥A廠個CCC所以先轉N廠 :P
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-09, 14:22

同埋我最唔鍾意ATi 嘅野就係佢嘅型號命名
對我呢D對ATi冇乜認識嘅人黎講,根本就唔想進一步去瞭解呢個牌子

因為型號只係一堆數字,等級仲要唔係跟數字大細黎排
早一年到個個都話48XX好,但9XXX果D竟然係上世紀嘅廢卡
而家又話出5系,但5750同5770兩個分別就只係十位數,咁兩者效能又差幾遠呢?

相反N記差唔多一睇就知道張卡係去到邊個級數,由以前嘅FX年代,到之後GF(四位數)時代,到而家嘅GTX系;商業用勁卡就有Quadro系,邊似ATi咁不知所謂 :P
頭像
火星會員

文章人仔 » 2010-03-09, 22:11

Lemon233 寫:以前我係覺得A卡色水靚啲
依家唔知係咩樣呢... :oops:

身邊有朋友啱啱換機, 用5750...

吖仲有, 當初我唔妥A廠個CCC所以先轉N廠 :P

我都係見到個CCC唔開謂轉左N....
頭像
人仔
金星會員

文章Puff » 2010-03-10, 19:21

Frenchfriezz 寫:放心,我一定會

ATi單係driver同埋corporate color都已經令我唔開胃 :?
nvidia萬歲 :D :D

係喎可,N 記最新既 Driver 可以膠到出現開 Starcraft II Beta 會燒風扇呢種低級錯誤。
:mrgreen:

ATi Driver 已經 Improved 左好多,雖然都係比唔上以前既 N Driver。
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章Puff » 2010-03-10, 19:48

Frenchfriezz 寫:同埋我最唔鍾意ATi 嘅野就係佢嘅型號命名
對我呢D對ATi冇乜認識嘅人黎講,根本就唔想進一步去瞭解呢個牌子

因為型號只係一堆數字,等級仲要唔係跟數字大細黎排
早一年到個個都話48XX好,但9XXX果D竟然係上世紀嘅廢卡
而家又話出5系,但5750同5770兩個分別就只係十位數,咁兩者效能又差幾遠呢?

相反N記差唔多一睇就知道張卡係去到邊個級數,由以前嘅FX年代,到之後GF(四位數)時代,到而家嘅GTX系;商業用勁卡就有Quadro系,邊似ATi咁不知所謂 :P

ATi 好難認?

主流級 ATi Radeon HD (四位數字:第一位係世代、第二位係分級、第三位係次分級、第四位無用)
8~9 高階 7~6 中階 5~1 低階/IGP
5990 > 5890 > 5870 > 5850 > 5770 > 5750 > ......
咪又同 Nvidia 由大至小排相差無幾? :mrgreen:

你問 5770 同 5750 既效能相差幾多?
你自己 DIY 既自然就會睇 spec.,你買得廠機既又點會去研究?
講黎都廢話 :mrgreen: HKCEE 說話都有分九品啦 :mrgreen:

商業級有 FirePro, FireGL

仲有,你咁比法玩晒啦,你講既 9XXX 係 ATi Radeon 9XXX,4800 係 ATi Radeon HD 4800。
明顯係你眼殘,連多左兩隻 HD 既字都睇唔到。

論 complicated N 咪仲複雜?GTX GSO GS GT GTS GT...... :mrgreen:

明顯就係為插而插,你同 HKEPC 個 CEO 之子無分別,
佢居然講得出 Fermi 未出 ATi Card 已經恐慌性拋售緊呢類膠野 :D
Puff
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-10, 20:21

Puff 寫:略,你篇口水文篇幅長到quote黎眼冤

又係呀可 :mrgreen: 呢個世界不斷有人嘗試以更易明易記嘅方法黎為唔同野命名,好似地鐵車卡有加字母係前面;狗巴車隊編號又根據型號黎用簡稱做分類先
狗鐵堆千狗都有加字母係頭啦,你個頭腦都幾靈活專記呢D咁無關痛癢嘅數字架可。 :mrgreen:

你講到N記同A記嘅型號命名相差無幾,你唔好咁口快快住呀
我睇漏HD係我嘅錯,但A記講到尾都以四位數做命名,就算唔計最後一個數字都唔夠GTX系三位數字黎得簡單,如果唔係你點解釋個0嘅用途?

呀電腦達人 :mrgreen: 乜而家有規定DIY就一定要買A卡?乜野道理黎架 :mrgreen:
咁難記同埋容易混淆嘅型號名,乜原來你DIY就一定要做足功課黎買A卡?我諗得你呢個死士先會咁做 :mrgreen:
正正就係我講「對外行人黎講根本冇興趣去進一步瞭解佢」,咁試問你又點叫砌機者幫襯你最愛嘅ATi呢可?

我當然係憎ATi先會插佢,好似你自己咁講,
「明顯係你眼殘,我講左見到佢隻corporate colour就唔開胃都睇唔到。」

呀仲有我唔上EPC架,你要發你嘅電腦瘟唔該番去屬於你嘅地方 :mrgreen: 而家眼前就係一班人撐N,雖然各人嘅撐點都唔同
你如果話我係為插而插嘅,你仲哂D咁嘅手力打篇咁嘅口水文出黎,你都真係得閒到有D恐怖喎 :mrgreen:
今日睇完旺旺廣告未呀 :mrgreen: 睇完好冷屍吉路啦! :D

哎唷,學人用埋哂呢D icons,睇番都覺得好假添
多謝你幫我慳番餐飯喎 :P
頭像
火星會員

文章Puff » 2010-03-10, 20:30

Frenchfriezz 寫:

又係呀可 :mrgreen: 呢個世界不斷有人嘗試以更易明易記嘅方法黎為唔同野命名,好似地鐵車卡有加字母係前面;狗巴車隊編號又根據型號黎用簡稱做分類先
...

雖然咁講明顯係我唔夠揪,不過都要講,
你班友有既定立場既我點拗都拗唔過架啦。
正如有人引 SemiAccurate 既 N 卡資料,CEO 之子死都要話佢係 Pro-A websites 資料唔準確一樣。

你地就慢慢等果粒新鮮熱辣辣兼接近標準下限、效能同 5870 差無遠價錢就 double 既廢米啦 :lol:
Puff
木星會員

文章ccya965041 » 2010-03-11, 07:35

Puff 寫:
Frenchfriezz 寫:

...

雖然咁講明顯係我唔夠揪,不過都要講,
你班友有既定立場既我點拗都拗唔過架啦。
正如有人引 SemiAccurate 既 N 卡資料,CEO 之子死都要話佢係 Pro-A websites 資料唔準確一樣。

你地就慢慢等果粒新鮮熱辣辣兼接近標準下限、效能同 5870 差無遠價錢就 double 既廢米啦 :lol:

所以就算係明知邊張好D,都咪鬼POST上黎討論,
盞搞到自己一肚氣,先討苦吃兼無謂
頭像
ccya965041
木星會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客