望到隔離有部Netbook,即刻好想要一部!

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

望到隔離有部Netbook,即刻好想要一部!

文章KeroChu » 2009-12-17, 19:02

頭先,我隔離個Famliy搞彎左部電視,又唔識搞翻好佢,我就過去幫佢整整。

整好左,我發現做佢屋企有部HP Netbook(唔清楚型號),不過睇細路打CS打得咁Happy仲唔Lag,我真系好想要左佢,咁岩佢屋企又系搞電器鋪,我就想過去問下可無可以分期買左部Netbook翻來。
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: 望到隔離有部Netbook,即刻好想要一部!

文章hamu278 » 2009-12-17, 19:03

既然佢屋企係搞電器鋪,點解部電視有問題要搵你幫手?? :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Freeman » 2009-12-17, 19:03

無聊
成街都係NETBOOK, iPhone, DSLR, 潮人啦
Freeman
地球會員

文章KeroChu » 2009-12-17, 19:06

hamu278 寫:既然佢屋企係搞電器鋪,點解部電視有問題要搵你幫手?? :oops: :oops:

個時隔離屋得一個細路同埋賓妹,佢地都唔識搞電視機。
頭像
KeroChu
地球會員

文章KeroChu » 2009-12-17, 19:11

Freeman 寫:無聊
成街都係NETBOOK, iPhone, DSLR, 潮人啦

最弊我上面三樣都無。
:oops: :oops:
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2009-12-17, 19:17

Netbook 我完全唔識欣賞 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-12-17, 19:19

bananasims 寫:Netbook 我完全唔識欣賞 :oops:

與其要 Netbook,我寧願買部平平地既 Notebook,至少 Mon 都大 d 啦
Config 差,最多咪用 Ubuntu
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hang » 2009-12-17, 19:54

hamu278 寫:
bananasims 寫:Netbook 我完全唔識欣賞 :oops:

與其要 Netbook,我寧願買部平平地既 Notebook,至少 Mon 都大 d 啦

Netbook 的好處係輕,周圍帶住用都得,當係 PDA 咁用。
不過一定冇用 notebook 咁舒服同快的啦。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章Frenchfriezz » 2009-12-17, 20:01

hang 寫:Netbook 的好處係輕,周圍帶住用都得,當係 PDA 咁用。

VAIO X你又點解釋 :P notebook咁大部,但薄過同埋輕過netbook多多聲 :P

*樓主之前又話有萬五蚊砌機既?新機照計唔lag架喎…
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章hamu278 » 2009-12-17, 20:03

hang 寫:
hamu278 寫:

Netbook 的好處係輕,周圍帶住用都得,當係 PDA 咁用。

直接買 PDA / Smartphone 唔好… :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章KeroChu » 2009-12-17, 20:05

部電腦系人地既...
機未得閒整,用住舊個部先啦(最遲下個月開始整)
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2009-12-17, 20:47

我覺得 Netbook 真係唔湯唔水
方便、可攜性同輕又唔夠 iPod Touch / iPhone
舒服又唔夠普通 notebook…
仲有 Netbook 仲跟個火牛…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Lemon233 » 2009-12-17, 20:55

KeroChu 寫:

最弊我上面三樣都無。

三樣都無 +1
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-12-17, 21:39

Netbook....又唔係有咩好....
我都係買CULV好過
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章ccya965041 » 2009-12-18, 03:01

你就應該去就近既一間電器鋪頭,買部新既NOTEBOOK啦,
現在既NOTEBOOK真係平到.........

如果你要求中等,$5000-6500已經有一部得,
不過你要用黎打機既話,好可能要去到$8000以上呢D價位
頭像
ccya965041
木星會員

文章Freeman » 2009-12-18, 03:05

本身對NETBOOK都有啲興趣
但而家已經全力儲錢買DSLR (暫時諗住500D+KIT, 有咩意見? [無咩錢])
Freeman
地球會員

文章大大師兄 » 2009-12-18, 05:32

Lemon233 寫:
KeroChu 寫:

最弊我上面三樣都無。

三樣都無 +1

One more
:oops: :oops: :oops:

bananasims 寫:我覺得 Netbook 真係唔湯唔水
方便、可攜性同輕又唔夠 iPod Touch / iPhone
舒服又唔夠普通 notebook…
仲有 Netbook 仲跟個火牛…

等 iPad / iTablet 出咗,到時又有一番新景象,Netbook 會轉型或與 Notebook 同化或消失於世界
圖檔
大大師兄
地球會員

文章KeroChu » 2009-12-18, 06:51

ccya965041 寫:你就應該去就近既一間電器鋪頭,買部新既NOTEBOOK啦,
現在既NOTEBOOK真係平到.........

如果你要求中等,$5000-6500已經有一部得,
不過你要用黎打機既話,好可能要去到$8000以上呢D價位

屋企我都儘量唔用Netbook/Notebook,出到街先會用Net/Notebook。
頭像
KeroChu
地球會員

文章ccya965041 » 2009-12-18, 13:18

到現在,已經有唔少人都用手提電腦代替桌上電腦,因為可以周圍放,
但局限於手提電腦體積問題,如果散熱得唔好,好易壞

而桌上電腦唔可以代替既原因,係因為好虱廠商會依桌上電腦而訂立佢地既hardware,
而手提電腦既hardware,好多時都有局限,個cpu太勁又會令舊電池無咁見駛

當然一定有人話買apple,不過佢配件貴,唔係人人買得起,
跟手尾既野就更多

不過打CS又唔LAG好易姐,前朝P4都得啦 :oops: :oops: :oops:
頭像
ccya965041
木星會員

文章UCR683 » 2009-12-18, 15:54

在Intel 及 微軟的寡頭壟斷下,Netbook 有多項規格限制:
2008/09 年Netbook 規格:
CPU: Intel N270 or N280
RAM: 1GB DDR2-667
晶片組:Intel 945GSE + ICH7M
內置顯示:Intel GMA 950
屏幕尺寸:不得超過 10.2 吋的LED 背光 LCD (1024 x 600)
作業系統:Windows XP (Home or Professional); Windows 7 Starter; Linux

故現階段Netbook 只能做流動上網或簡單的文書工作,
暫時不能用作打機、播放高清短片或欣賞數碼地面廣播。
(高一級的CULV、Notebook 才能做到)
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

下一頁

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客