逼於無奈下轉WLM9.0,惡夢開始

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

逼於無奈下轉WLM9.0,惡夢開始

文章Frenchfriezz » 2009-08-02, 17:55

Recall番大家既記憶先,幾個月前我開過post鬧Vista/W7個速成好唔掂
http://bbs.i-circle.net/viewtopic.php?f=13&t=8959
但係三月砌左新機之後發現我個Vista冇配詞問題,語言轉換既問題都好快適應左

近排我個WLM8.5成日都short short地,send唔到messages不特止,一登出左就登入唔番,一定要reboot先得,好乞人憎
直覺話我知係M$逼人轉WLM9.0既新招,但好耐之前用過WLM9.0,
見識過佢個超「靚」界面同埋果個超「人性化」既圖片分享功能,就即時將佢踢入黑名單 :evil:

而家唔轉都唔得,唯有轉之前做定功課睇下有冇得停左果個死人圖片分享功能
好喇最後俾我搵到個patch,於是就好安心咁裝WLM9.0喇喎
裝完再裝個patch,patch唔到!心知不妙,問BNN乜事啦,佢話個patch已經冇用
不過BNN好好人地教我改registry令到ctrl+v變直接send圖(雖然而家仍然唔可以即drag即send),send圖問題總算解決左一半

但越用越覺唔對路,因為之前我開果個post講既打字問題竟然係WLM9.0度全部出現!
原來我一直怪錯左Vista/W7,真正既罪魁禍首竟然係WLM9.0! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

Re: 逼於無奈下轉WLM9.0,惡夢開始

文章dickyho01025 » 2009-08-02, 18:22

sd 圖問題, 可以用messenger plus 完美解決, 有個plus 既plugin叫Photo Sharing Disabler (可以drag-n-sd)

打字問題我就唔係太清楚la, 因為平時用開九方
dickyho01025
土星會員

文章Lemon233 » 2009-08-02, 18:39

速成你好,速成再見
我實在太鐘意個新倉頡啦...用咁耐都冇咁嘅問題
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-08-03, 08:38

係咁ga la,相關詞好煩,
我而家打完字禁ENTER就會出相關詞 :oops:
例:我打「我」,咁我打完之後如果我禁ENTER,就出現「我們」 :oops: xp年代禁ENTER冇事
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-08-03, 09:30

b_kevin_e 寫:係咁ga la,相關詞好煩,
例:我打「我」,咁我打完之後如果我禁ENTER,就出現「我們」 :oops: xp年代禁ENTER冇事

搞到重難過用 Linux 既 SCIM :?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-08-03, 11:40

重點係WLM個proxy好麻煩
冇得分開set ie一set左用proxy 假如失效WLM同時連唔上 :evil:
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-08-05, 16:09

是咁的,原來我已經兩個月無掂過 WLM 啦,原因係比 Twitter 取代左。 :oops: :oops: :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Andy » 2009-08-06, 16:16

b_kevin_e 寫:係咁ga la,相關詞好煩,

成日都打多咗個配詞...
圖檔
Andy
金星會員

文章chungcf2006 » 2009-08-06, 22:06

http://www.uwants.com/viewthread.php?ti ... d106365999
呢個教學幫到你地 :oops: :)
如果download唔到我會copy我果份比你地 :oops:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 28 位訪客