小童飛:巧令令呀

各式各樣的模擬作品分享、製作心得。
版面規則
  • 本版面討論的內容必須是模擬作品。模擬作品是指:
    1. 仿照現實物件而製作的作品;或
    2. 概念沿自現實物件的作品。
  • 有關各種製作軟件的使用技巧、教學應於圖像處理及影片製作發表。

小童飛:巧令令呀

文章hkmtrhah » 2009-03-16, 22:13

http://bvehk.net/viewthread.php?tid=10997&page=1#pid94333

膠到無朋友,都唔知笑好定繼續同佢對質好 :lol:
近來都話 BVEHK 越來越多小朋友,成班腦荀都未閂埋既人響度 9up,今次唔知又有人貼濕_小畫家作品,真係頂唔順
於事好真心咁講句野話左一句:「小畫家更是令我不能接受。」

_,點知幾多件?一、二,兩條(其實點會咁少 :lol: :lol: )春卷同我話一句話咩「小畫家都可以巧令令架 @3@」同埋「你無睇我作品姐?我都係小畫家窩」既說話,心諗一句:做乜_?但起下佢地底呢,嘩_……………我車,咪又係咁……

再諗深一層,跟本其實佢地都無用過其他如 Paint.NET、Corel/Ulead Photo Impact、Adobe/Macromedia Fireworks、Adobe Photoshop 呀,扮乜大牌?

歡迎討論 :mrgreen:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

Re: 小童飛:巧令令呀

文章Frenchfriezz » 2009-03-16, 23:50

其實好睇佢畫乜…好似畫呢D簡單到冇得再簡單既指示牌CG,用小畫家真係哂氣,俾你畫得靚又點?盞哂時間係咁執執執…
相反用AI一開smart guide就搞掂哂,畫張咁既野可能五分鐘就搞掂

有時我都好佩服零零舍舍有兩條友一味用小畫家畫日本車(一個專畫車頭,一個專畫車身)
但係佩服還佩服,見到日本車既衰樣就唔開胃,再加上小畫家無可避免既狗牙,真係xx(
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-17, 00:14

Frenchfriezz 寫:有時我都好佩服零零舍舍有兩條友一味用小畫家畫日本車(一個專畫車頭,一個專畫車身)
但係佩服還佩服,見到日本車既衰樣就唔開胃,再加上小畫家無可避免既狗牙,真係xx(

依個問題我都覺,之前我架 SP1900 既 Texture 同依家果隻差好遠 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-03-17, 00:31

pcyc 寫:依個問題我都覺,之前我架 SP1900 既 Texture 同依家果隻差好遠 :roll:

唔好煩喇,車門起獨立face,就咁改material就得,連texture都慳番 :lol: 8-)
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章UCR683 » 2009-03-17, 12:50

有Paint.NET 這款「升級版小畫家」都不用,為何要用Windows內置的「過時小畫家」?
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-17, 16:33

Frenchfriezz 寫:
pcyc 寫:依個問題我都覺,之前我架 SP1900 既 Texture 同依家果隻差好遠 :roll:

唔好煩喇,車門起獨立face,就咁改material就得,連texture都慳番 :lol: 8-)

咪玩啦無車窗 :oops: :mrgreen:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-17, 16:42

UCR683 寫:有Paint.NET 這款「升級版小畫家」都不用,為何要用Windows內置的「過時小畫家」?

陣間話咩「丫咩叫 .nEt FrAmEwOrK 2.0 牙?? 邊度 down 反來牙???」既野,
一句講晒,「做又做得差,差又唔知錯,錯左重唔認,認左又唔改,想改唔識改,唔識唔搵野,搵又搵錯野,唔錯又唔裝,裝左又唔用,用又唔識用,唔識又唔問,問完又唔做……」 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-17, 21:56

做又做得差 (Comeon)
差又唔知錯 (Comeon)
錯左重唔認 (百無一用是書生)
認左又唔改 (高登 Admin)
想改唔識改 (高登 Admin)
唔識唔搵野 (Comeon)
搵又搵錯野 (Comeon)
唔錯又唔裝 (_________)
裝左又唔用 (牛腩 3 號)
用又唔識用 (牛腩 3 號)
唔識又唔問 (牛腩 3 號)
問完又唔做 (EVBHK 眾潮童)

小畫家其實做到 Photoshop 既效果架,你將佢放大到 10 倍,然後按「顯示格網」,佢就會一個像素一格,然後你慢慢較番 d 顏色出來逐格填入去就得架啦!不過人地晨早做完幾十分繪圖啦硬膠!仲用 Paint?簡直豈有此理!送你一份「喜有此禮」── Paint.NET。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-03-20, 14:48

頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 17:20

efilm 寫:http://www.bvehk.net/viewthread.php?tid=10997&page=2#pid94765

又有新作品啦 :oops:

就算佢用 Ps 整到專業級水平又點?呢個根本係一個不切實際既唔可行方案。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-20, 18:09

大大師兄 寫:
efilm 寫:http://www.bvehk.net/viewthread.php?tid=10997&page=2#pid94765

就算佢用 Ps 整到專業級水平又點?呢個根本係一個不切實際既唔可行方案。

車,跟本一開始成個帖(←我專登用依個字來暗串佢係大冬瓜,吹咩?)我就覺得係不設實際,試問,咁奇形怪狀既東西你會唔會用?正如我搵自己隻手去剪塊指示牌膠板,我都唔會用響公眾地方。

係想有成就感就唔好做 Kindergarden 既學生做既野啦 :lol:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 18:49

pcyc 寫:
大大師兄 寫:

車,跟本一開始成個帖(←我專登用依個字來暗串佢係大冬瓜,吹咩?)我就覺得係不設實際,試問,咁奇形怪狀既東西你會唔會用?正如我搵自己隻手去剪塊指示牌膠板,我都唔會用響公眾地方。

係想有成就感就唔好做 Kindergarden 既學生做既野啦 :lol:

有箭嘴 (一開頭果 d) 我都覺得唔算不設實際,設計意念唔錯 (繪圖功力呢就),但係 eFilm post 出離果個,直頭唔知發左咩神經,貪得意咩?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-20, 20:04

大大師兄 寫:
pcyc 寫:
大大師兄 寫:

有箭嘴 (一開頭果 d) 我都覺得唔算不設實際,設計意念唔錯 (繪圖功力呢就),但係 eFilm post 出離果個,直頭唔知發左咩神經,貪得意咩?

擺明啦,跟跟跟……#insane#
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [B2a] 模擬作品

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客