測試牌試作

各式各樣的模擬作品分享、製作心得。
版面規則
  • 本版面討論的內容必須是模擬作品。模擬作品是指:
    1. 仿照現實物件而製作的作品;或
    2. 概念沿自現實物件的作品。
  • 有關各種製作軟件的使用技巧、教學應於圖像處理及影片製作發表。

Re: 測試牌試作

文章SkyBread » 2008-10-31, 12:20

人仔 寫:一般磁牌係圓型有個凹
但成巴哥d Lite我就唔知係兩個凹定一個凹

我記得個裁剪位度通常有粒細細粒凸出泥
不過哥隻係上面哥隻國產電牌泥

講真...唔多明佢個原理...
SkyBread

文章lsp » 2008-10-31, 13:18

其實分咁多托咩 ...
話事話 ... 嘜人仔你咁有研究 ...
頭像
lsp
地球會員

文章人仔 » 2008-10-31, 14:14

因為澳門d實在太大粒 好易見到

佢原理應該係用電磁 彈/吸有鐵粉/磁粉/磁化哥邊去另一邊掛
大概應該係咁 達細我唔知啦
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2008-10-31, 16:33

人仔 寫:因為澳門d實在太大粒 好易見到

入面有講個原理 :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Flip-disc_display
頭像
efilm
地球會員

文章lsp » 2008-10-31, 17:53

efilm 寫:
人仔 寫:因為澳門d實在太大粒 好易見到

入面有講個原理 :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Flip-disc_display

無興趣 :cry:
啱啱測完物理 ... :cry:
每日都差兩科 ... { 唔係音樂體育果 D =_=” ... } :cry:
頭像
lsp
地球會員

文章人仔 » 2008-10-31, 18:11

我今日都考一科啦
仲有一日考 :cry:
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2008-11-02, 15:51

剛剛用 Ps 整的(唔洗逐粒上色)
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2008-11-02, 18:26

efilm 寫:剛剛用 Ps 整的(唔洗逐粒上色)

我對你個有興趣...點整ga :o
頭像
人仔
金星會員

文章SkyBread » 2008-11-02, 18:43

係唔係CS2?...
SkyBread

文章人仔 » 2008-11-02, 19:19

SkyBread 寫:

係唔係CS2?...

好明顯係~
CS3個logo係寫住Ps ge
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2008-11-02, 19:50

Filter 就用 Color Halftone
之後用 blend 來上色

想靚 d 就刷走 / 補返 d 唔夠 1 粒的點。呢個方法做係幾方便,但 d 點一定係圓形。
頭像
efilm
地球會員

文章SkyBread » 2008-11-02, 20:02

人仔 寫:
SkyBread 寫:

係唔係CS2?...

好明顯係~
CS3個logo係寫住Ps ge

丫係Wor...CS3成個Element Table咁... :oops:
SkyBread

文章lsp » 2008-11-02, 20:03

efilm 寫:Filter 就用 Color Halftone

想靚 d 就刷走 / 補返 d 唔夠 1 粒的點。呢個方法做係幾方便,但 d 點一定係圓形。

點解用傳統 XP Theme 既 ?
無咁食 Ram ? :oops: 好核特 :oops:
頭像
lsp
地球會員

文章bananasims » 2008-11-02, 20:22

lsp 寫:
efilm 寫:Filter 就用 Color Halftone

其實用唔用傳統 theme 用 RAM 都差唔多
反而 Windows Aero 同 Windows Vista Basic 同埋 Windows Basic 就爭成倍
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章SkyBread » 2008-11-02, 20:31

bananasims 寫:
lsp 寫:

反而 Windows Aero 同 Windows Vista Basic 同埋 Windows Basic 就爭成倍

唔係嫁...
用傳統Theme+關左Theme呢個Service...
可以食少5-6mb ram... :oops:
SkyBread

文章lsp » 2008-11-02, 20:33

唔明, Color Halftone, 係用響粒字到 ? 係咪連續用幾次 ?
Channel 係點 Set ? 唔係好明呢個 Filter 有嘜用 :oops:

SkyBread 寫:
lsp 寫:

唔係嫁...
用傳統Theme+關左Theme呢個Service...
可以食少5-6mb ram... :oops:

好多 :lol:
lsp 寫:

對 Vista 無興趣 :|
頭像
lsp
地球會員

文章efilm » 2008-11-02, 20:41

lsp 寫:唔明, Color Halftone, 係用響粒字到 ?
Channel 係點 Set ? 唔係好明呢個 Filter 有嘜用 :oops:

Channel 係 set 4 隻色各自的偏移量,如果想整我果隻就 4 個都填 0
你可以試下 4 個都 45 度睇下有咩效果 :D

留意,要轉做點的圖案要 Rasterize 先。我建議你用灰色,咁會容易控制。
灰色的深淺度係控制點與點之間的距離;Color Halftone 果度就控制圓形的最大半徑。
如果你發覺佢個 filter 整出來 d 圖點唔合你心意,你可以改改個形狀的深淺色 / 改改個最大半徑
頭像
efilm
地球會員

文章efilm » 2008-11-02, 22:07

整左幾個 file 畀大家參考
我呢 d 方法都係整左個形狀之後改小小就整到,如果你需要好精確的話,咁你睇對住張相慢慢整。
頭像
efilm
地球會員

文章lsp » 2008-11-02, 22:37

efilm 寫:整左幾個 file 畀大家參考
我呢 d 方法都係整左個形狀之後改小小就整到,如果你需要好精確的話,咁你睇對住張相慢慢整。

我陣係整到好似附圖咁 ...
你有張有六層 { 唔計背景 }, 果個真係完全唔知點整,
不如你用 CamStudio 錄左壓縮左上傳上來, CamStudio 好易壓, 幾 MB 變 十幾 KB ... :oops:
頭像
lsp
地球會員

文章人仔 » 2008-11-02, 22:39

lsp 寫:
efilm 寫:整左幾個 file 畀大家參考

我陣係整到好似附圖咁 ...
你有張有六層 { 唔計背景 }, 果個真係完全唔知點整,
不如你用 CamStudio 錄左壓縮左上傳上來, CamStudio 好易壓, 幾 MB 變 十幾 KB ... :oops:

我反而對下面哥兩張有興趣
頭像
人仔
金星會員

上一頁下一頁

回到 [B2a] 模擬作品

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客