測試牌試作

各式各樣的模擬作品分享、製作心得。
版面規則
  • 本版面討論的內容必須是模擬作品。模擬作品是指:
    1. 仿照現實物件而製作的作品;或
    2. 概念沿自現實物件的作品。
  • 有關各種製作軟件的使用技巧、教學應於圖像處理及影片製作發表。

Re: 測試牌試作

文章lsp » 2008-11-02, 23:00

人仔 寫:
lsp 寫:
efilm 寫:整左幾個 file 畀大家參考
我呢 d 方法都係整左個形狀之後改小小就整到,如果你需要好精確的話,咁你睇對住張相慢慢整。

我陣係整到好似附圖咁 ...
你有張有六層 { 唔計背景 }, 果個真係完全唔知點整,
不如你用 CamStudio 錄左壓縮左上傳上來, CamStudio 好易壓, 幾 MB 變 十幾 KB ... :oops:

我反而對下面哥兩張有興趣

框果個睇落相對比較簡單 :?:
不過都係唔識 :oops:
頭像
lsp
地球會員

文章SkyBread » 2008-11-03, 22:59

我靜係做到咁...
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
SkyBread

文章lsp » 2008-11-04, 07:46

一齊研究 ;)
頭像
lsp
地球會員

文章SkyBread » 2008-11-04, 18:02

lsp 寫:一齊研究 ;)

D白色位改唔到做黑色...
SkyBread

文章lsp » 2008-11-12, 18:09

efilm 寫:
lsp 寫:唔明, Color Halftone, 係用響粒字到 ?
Channel 係點 Set ? 唔係好明呢個 Filter 有嘜用 :oops:

Channel 係 set 4 隻色各自的偏移量,如果想整我果隻就 4 個都填 0
你可以試下 4 個都 45 度睇下有咩效果 :D

留意,要轉做點的圖案要 Rasterize 先。我建議你用灰色,咁會容易控制。
灰色的深淺度係控制點與點之間的距離;Color Halftone 果度就控制圓形的最大半徑。
如果你發覺佢個 filter 整出來 d 圖點唔合你心意,你可以改改個形狀的深淺色 / 改改個最大半徑

試左好多次都唔係幾識 ...
我整左個黑色底, 之後打左 灰色既 TEST 字樣出來, 之後用 Filter, 但係你好似唔係咁做
可唔可以大約講下你第一個檔既步驟, 即係附圖果個
頭像
lsp
地球會員

文章SkyBread » 2008-11-15, 23:29

整到一個咁樣...
SkyBread

上一頁

回到 [B2a] 模擬作品

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客