香港鐵路2020路線圖 - 2010年10月更新 (v4.1)

各式各樣的模擬作品分享、製作心得。
版面規則
  • 本版面討論的內容必須是模擬作品。模擬作品是指:
    1. 仿照現實物件而製作的作品;或
    2. 概念沿自現實物件的作品。
  • 有關各種製作軟件的使用技巧、教學應於圖像處理及影片製作發表。

香港鐵路2020路線圖 - 2010年10月更新 (v4.1)

文章V813 » 2010-07-12, 14:10

之前整過一幅香港+深圳的2020年路線圖
心血來潮想改改格式,於是重新整過一幅
暫時只有香港部份,因為深圳方面規劃尚未明朗化

Version 4.0 (2010年7月5日)
圖檔

Version 4.1 (2010年10月13日)
圖檔

(版權所有,轉載或用作其它用途前,請先得到本人同意,謝謝)
多謝俾過意見既朋友,包括BNN、Simon、D721同Jimmy

請多多留評指點 :oops:
最後由 V813 於 2010-10-16, 00:45 編輯,總共編輯了 2 次。
V813
土星會員

Re: 香港鐵路2020路線圖 - 重製(2010年7月)

文章UCR683 » 2010-07-12, 20:58

只欠往來啟德及觀塘區的捷運系統。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章伊莉 » 2010-07-12, 22:53

好多站...路痴既我未必識轉車
頭像
伊莉
土星會員

文章V813 » 2010-07-13, 16:55

UCR683 寫:只欠往來啟德及觀塘區的捷運系統。

呢個捷運系統一直冇乜聲氣,所以我假設佢唔會係2020年或之前啟用

P.S. 翻查有關資料,啟德單軌在啟德發展計劃中是列入C組,即是計劃在2021年完工的一組,當中單軌系統僅為可能發展的項目
V813
土星會員

文章Frenchfriezz » 2010-07-13, 18:53

相比舊版張圖,有幾樣野特別值得一讚

- 終於加番英文站名
- 線條終於有彎角
- 陸地同埋海洋用色靚左

good work :D
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章bananasims » 2010-07-17, 08:27

其實我而家都係覺得石硤尾同深水埗嗰度好唔夾。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章xeror » 2010-10-15, 21:54

畫得非常好嘅一幅路綫圖,俾人一種好清楚嘅觀感。希望有機會可以同你交流一下 :D
有些少建議:
﹣ 始終覺得陸地用淺黃色唔係太好睇,用白色或淺灰色會好啲
﹣ 石硤尾用斜綫轉彎會好睇啲,東鐵綫可以向東移些少
﹣ 將軍澳綫油塘同調景嶺之間間距好似誇張咗啲
﹣ 青衣島向北移近荃灣會比較好
﹣ 西鐵綫屯元段向北移比較好,依家屯門仲比荃灣西南
﹣ 南港島綫(東段)金鐘向南嘅走綫可以先向西再轉向南,令到唔使疊住金鐘嘅站名
﹣ 黃竹坑同海洋公園之間用水平綫會好些少
﹣ 恆安站名可以寫返喺右邊
﹣ 馬場虛綫用平角會好過圓角
﹣ 路綫顏色同官方顏色有差距,另外東西走廊、荃灣綫同廣深港高速鐵路嘅顏色撞得太勁
﹣ This map is drawn/produced by ... (constructed 唔會用喺繪圖上面,即使你用咗好多時間去畫)
﹣ Please feel free to contact the drawer/producer for any suggestion, error reporting or use request.

港深機鐵起到嘅機會照現時嚟睇係相當細,喺2020年之前更加係微乎其微。而佢喺香港嘅總站唔係喺機場島上面,而係機場島以東嘅一個人工島。
xeror
天王星會員

文章bananasims » 2010-10-16, 00:28

其實我覺得作者係想盡量跟返原版,石硤尾用斜角轉彎或者失去原意
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 香港鐵路2020路線圖 - 2010年10月更新 (v4.1)

文章V813 » 2010-10-24, 13:04

咁啱小弟10月13日完成咗更新版,不過未貼過來I-Circle
更新既時候xeror你未出post,所以10月13日版本(v4.1)未有考慮到你的意見
xeror 寫:﹣ 石硤尾用斜綫轉彎會好睇啲,東鐵綫可以向東移些少

宜家畫成咁,主要係想似返實際的地形
而且已經畫咗,如果改就要郁到觀塘線、東鐵線以至全個東九龍,所以暫時應該都會keep住宜家個樣 :oops:
xeror 寫:﹣ 將軍澳綫油塘同調景嶺之間間距好似誇張咗啲

我採用的做法係,如果兩站之間的距離明顯比附近的站距長,就畫做double的站距
(當然呢條rule有好多variation,東鐵線大學至大埔墟段、
太和至粉嶺段如果double站距就好核突,所以冇用到呢條rule)
現實中油塘至調景嶺的路線長度,的確大約係一般市區站距的兩倍
呢個問題以前都有其他朋友提過,可能大家睇慣咗港鐵幅圖,見到油塘調景嶺畫長咗就覺得唔自然啦
xeror 寫:﹣ 青衣島向北移近荃灣會比較好
﹣ 西鐵綫屯元段向北移比較好,依家屯門仲比荃灣西南

同意,會在下一版本改善 ;)
xeror 寫:﹣ 南港島綫(東段)金鐘向南嘅走綫可以先向西再轉向南,令到唔使疊住金鐘嘅站名

如果向西再向南,會同實際既走線相差太遠,又轉多咗不必要的彎
新版南港島線轉咗用草綠色,睇下會唔會好啲?
(個人覺得南港島線疊住金鐘站名冇乜問題 :oops:
xeror 寫:﹣ 始終覺得陸地用淺黃色唔係太好睇,用白色或淺灰色會好啲
﹣ 黃竹坑同海洋公園之間用水平綫會好些少
﹣ 恆安站名可以寫返喺右邊

我會再研究下 :oops:
xeror 寫:﹣ 馬場虛綫用平角會好過圓角

我都有同感
不過我用的軟件(Flash MX)只可以做到圓角的虛線
如果要做平角虛線,就要自己畫出來
修改的時候就比較麻煩
xeror 寫:﹣ 路綫顏色同官方顏色有差距,另外東西走廊、荃灣綫同廣深港高速鐵路嘅顏色撞得太勁

10月13日版本已經轉用港鐵官方定色 :)
東西走廊、高鐵顏色仍然相近,但係高鐵有白色間線,線頭線尾又有XRL、EWL等標記,應該唔會太易混淆
下版本會再嘗試改善
xeror 寫:﹣ This map is drawn/produced by ... (constructed 唔會用喺繪圖上面,即使你用咗好多時間去畫)
﹣ Please feel free to contact the drawer/producer for any suggestion, error reporting or use request.

多謝提點 :oops:
最初冇加 "for any suggestion, error reporting or use request" 係唔想行英文字太長
不過QQ/MSN開另一行顯示就得,下一版本會改善
xeror 寫:港深機鐵起到嘅機會照現時嚟睇係相當細,喺2020年之前更加係微乎其微。而佢喺香港嘅總站唔係喺機場島上面,而係機場島以東嘅一個人工島。

畢竟港鐵喺大珠三角之鐵路發展簡報入面提過,港深機場軌道聯絡線的通車日期係"before 2021"(見第41頁)
所以港深西部快軌(WEL)畫落2020年路線圖應該都不為過
之前係有報導話WEL會暫時擱置,但係之後仍然不時有WEL既消息,甚至最近仍然有內地的規劃提及到深圳前海灣口岸
所以WEL會起既機會又唔算非常之細;當然我都喺圖上注明左WEL只係「可能興建之鐵路」來回應呢個問題

至於總站位置方面,我知道總站係設於香港口岸人工島,但其實該人工島同機場島亦有陸地連接
所以我係將人工島畫成機場島的延伸部份
由於海岸線冇辦法畫得太細緻,所以人工島同博覽館之間的海灣冇辦法畫出

多謝你的意見 :D

圖檔

版本 4.1 更新項目(2010年10月13日)
- 資料性更新:
 - 根據沙中線網頁,更新南港島線(東段)的代表色
 - 確認黃竹坑車廠名稱
- 圖例:
 - 加入對東西、南北走廊的說明
 - 改良圖例列出各類車站的方式
 - 圖例「列車維修設施」加入「停放」字眼,因為鑽石山列車停放處不進行列車維修
- 附註:
 - 註釋改稱附註
 - 修改東西、南北走廊附註,因為南北線、東西線字眼至今仍有文件採用
 - 刪去有關港深西部快速軌道的附註
 - 更改附註在圖內的表示方法,由原來以(a)(b)字母表示改為以*#表示
- 其它格式上的修改:
 - 港鐵現有路線的表示色跟隨「港鐵乘客指南及八達通卡車費表」PDF檔的標準;並相應調整高鐵的表示色
 - 在九個港鐵車站加入建議轉乘方向
 - 放大標題;標題中「2020年」改為「約2020年」,因為沙中線紅磡至金鐘段的啟用年份可能推遲
 - 改善在羅湖顯示城際直通車的方式
 - 內地段的高鐵和廣深鐵路改用間線的顯示方式
 - 修正觀塘英文站名字型
- 其它小型修改
V813
土星會員

回到 [B2a] 模擬作品

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客