新青衣站

各式各樣的模擬作品分享、製作心得。
版面規則
  • 本版面討論的內容必須是模擬作品。模擬作品是指:
    1. 仿照現實物件而製作的作品;或
    2. 概念沿自現實物件的作品。
  • 有關各種製作軟件的使用技巧、教學應於圖像處理及影片製作發表。

新青衣站

文章Frenchfriezz » 2010-03-17, 02:01

因為成個站砍掉重煉,開過個新post黎貼會好D,起碼唔洗對住D眼冤舊作 :D

圖檔
3號月台中庭

圖檔
4號月台,廣告位一律數碼化,圖中做緊1080p高清測試 :P

圖檔
3號月台(右)同4號月台(左)
呢幾部閘機純粹因為要度位而暫時擺係度

圖檔
Brand crossover :D Thales X BOON EDAM
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

Re: 新青衣站

文章kirisame » 2010-03-19, 12:00

隻閘機好型 :)

問題:係未應該鋪左地板佢?隻綠色幾刺眼
另外四號月台(其實即係b1.5樓個月台?)個隻柱係大理石定玻璃+底色個種野(唔知點形容)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-20, 22:36

kirisame 寫:隻閘機好型 :)

問題:係未應該鋪左地板佢?隻綠色幾刺眼
另外四號月台(其實即係b1.5樓個月台?)個隻柱係大理石定玻璃+底色個種野(唔知點形容)

我講左好多次地台最後先鋪 :?
紅字果句我唔明你想講乜,但B1.5層係一號同二號月台

圖檔
e-karta X NCR 售票機,斯洛文尼亞製 :P
頭像
火星會員

文章hkmtrhah » 2010-03-22, 10:59

Frenchfriezz 寫:
kirisame 寫:另外四號月台(其實即係b1.5樓個月台?)個隻柱係大理石定玻璃+底色個種野(唔知點形容)

紅字果句我唔明你想講乜,但B1.5層係一號同二號月台

打少個問號 :roll:

『另外四號月台(其實即係b1.5樓個月台?)個隻柱大理石玻璃+底色個種野(唔知點形容)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2010-03-22, 11:25

有D售票機既英文變左T ckets(天生程式問題?)
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-22, 18:07

hkmtrhah 寫:打少個問號 :roll:

唔關事,而係我根本唔明佢想問乜
頭像
火星會員

文章kirisame » 2010-03-24, 13:04

我指d柱係鋪大理石,定一種類似玻璃面嘅黑色野
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章KeroChu » 2010-03-24, 17:01

不如整個出口直接接駁到地面出口,之後係月臺加閘機,

係出口個度擺部售票機 :mrgreen:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-04-07, 23:50

kirisame 寫:我指d柱係鋪大理石,定一種類似玻璃面嘅黑色野

黑色玻璃

圖檔
大堂去A出口嘅lift同埋扶梯,牆身硬係覺得太過單調,唔知點搞好 :roll:
頭像
火星會員

文章人仔 » 2010-04-10, 21:19

加站名 電視落去 :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章Frenchfriezz » 2010-04-17, 06:06

圖檔
終於整左最怕整嘅路軌同埋閘門 :P 要收山一排喇,禮拜二考geog
頭像
火星會員

文章Freeman » 2010-04-17, 09:34

Frenchfriezz 寫:http://imgur.com/stcNi.jpg
終於整左最怕整嘅路軌同埋閘門 :P 要收山一排喇,禮拜二考geog

啲椅睇落唔多穩陣
唔差在整埋電纜 :geek:
啲閘門用碳纖整 :?:
最後由 Freeman 於 2010-04-18, 02:45 編輯,總共編輯了 1 次。
Freeman
地球會員

文章kirisame » 2010-04-17, 20:36

張凳我鐘意 8-) 不過長少少比較好,而家睇落細咗少少
個牆都唔錯,我都學下你先

至於條track呢,終於有位抽水啦 :mrgreen:
第一,路枕好假
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%AB:Feste_Fahrbahn_FFB%C3%B6gl.jpg
始終唔太似
第二,邊有路軌反光到塊鏡咁架 :twisted:
就算武廣新鋪都唔會反光
第三,你一卡25米得2隻門,apg使鬼咁多門啊? :oops:
堆多門u-bahn車都唔會跑過來啦掛
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-04-18, 14:01

kirisame 寫:張凳我鍾意 8-) 不過長少少比較好,而家睇落細咗少少
個牆都唔錯,我都學下你先

至於條track呢,終於有位抽水啦 :mrgreen:
第一,路枕好假
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%AB:Feste_Fahrbahn_FFB%C3%B6gl.jpg
始終唔太似
第二,邊有路軌反光到塊鏡咁架 :twisted:
就算武廣新鋪都唔會反光
第三,你一卡25米得2隻門,apg使鬼咁多門啊? :oops:
堆多門u-bahn車都唔會跑過來啦掛

我咪就係跟呢張圖整 :roll:
原本諗住D路軌都係一張texture搞掂,不過搵唔到存貨
BVE果D低清劣圖更加係見到都唔想用

咪求其搞出黎,你要真D嘅我唔介意同你燒face架,只不過而家冇左堆鐵鍊扣都接近成萬face一組路軌枕,而家有大約200組
咁你仲要唔要燒face呢? :P

閘門又係你自己指定要用Westinghouse貨,我咪整左佢隻Media Wall出黎
多門根本唔緊要,門隔離有display可以顯示度門唔用

用左十幾粒鐘render左段片出黎 :ugeek: 質素麻麻
頭像
火星會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-14, 20:39

回歸喇 :ugeek: 但掛住搵工都冇乜時間搞太多野,只係執左少少minor野

圖檔
新路線圖,hydrant同埋call point

圖檔
重新編排過嘅閘門,門邊加番display
另外執過玻璃D反光,廢事有閃face出現 :P
頭像
火星會員

回到 [B2a] 模擬作品

誰在線上