模擬未來地鐵市區線閃燈路線圖

各式各樣的模擬作品分享、製作心得。
版面規則
  • 本版面討論的內容必須是模擬作品。模擬作品是指:
    1. 仿照現實物件而製作的作品;或
    2. 概念沿自現實物件的作品。
  • 有關各種製作軟件的使用技巧、教學應於圖像處理及影片製作發表。

模擬未來地鐵市區線閃燈路線圖

文章lotsz » 2010-01-03, 13:41

圖檔

thanks for reading
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

Re: 模擬未來地鐵市區線閃燈路線圖

文章Freeman » 2010-01-03, 13:43

啲彎位好怪
東涌綫香港個位彎埋好啲
KCR嗰啲我估用返XX走廊, 最少係用"線"
SIL啲色太鮮
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2010-01-03, 14:00

整體唔錯 :oops:

啲彎位怪怪地
太子—石硤尾同太子—深水埗個彎唔對稱
用預製組件再駁線啦 =.= 雖然晒時間但一定靚,慢工出細貨
不過我用 Ai 都唔係好知應該點畫 :oops:

九鐵啲線太生硬,呢一段建議只用 anchor tool,再 set 圓角,好似我幅 LRT 路線圖就係咁整,唔洗駁線咁麻煩,保證統一同靚
同埋近紅磡嗰段重 dip 晒
仲有,最好加返啲白色邊,唔知 PhotoShop 點,Ai 就效果 > 路徑 > 位移複製…
圖檔
大興南、大興北、銀圍、屯門醫院嗰幾隻字既白邊就係位移複製整出黎
P.S. 荔景都可以咁整

同埋中英文字既大細比例錯誤
最接近既英文字型係 Myriad Pro Semibold(地鐵好似有自己較 instance,所以都唔一定一樣)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2010-01-10, 17:34

機場快綫冇白點,茘景移上去疊住機場快綫,好似都係兩鐵合併後先有。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章chungcf2006 » 2010-01-10, 18:06

大大師兄 寫:機場快綫冇白點,茘景移上去疊住機場快綫,好似都係兩鐵合併後先有。

仲有以前機場快綫嘅顏色好似係藍綠色+白色格仔狀 :oops:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章大大師兄 » 2010-01-11, 14:03

chungcf2006 寫:
大大師兄 寫:機場快綫冇白點,茘景移上去疊住機場快綫,好似都係兩鐵合併後先有。

仲有以前機場快綫嘅顏色好似係藍綠色+白色格仔狀 :oops:

咪講咗囉 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章chungcf2006 » 2010-01-11, 22:47

大大師兄 寫:
chungcf2006 寫:

咪講咗囉 :oops:

我以為講緊站嗰個點 :oops:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

回到 [B2a] 模擬作品

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客