沖鐵第二彈(多圖注意)

各式各樣的模擬作品分享、製作心得。
版面規則
  • 本版面討論的內容必須是模擬作品。模擬作品是指:
    1. 仿照現實物件而製作的作品;或
    2. 概念沿自現實物件的作品。
  • 有關各種製作軟件的使用技巧、教學應於圖像處理及影片製作發表。

沖鐵第二彈(多圖注意)

文章KeroChu » 2009-08-05, 17:21

唔該各位,唔好做CD-ROM,睇完唔回帖,你既回帖系我既動力來架!

呢D牌擺系月臺上面,指示乘客去適當既地方等車:

整到嘔電既PSD:

列車上既貼紙,用左少少九鐵既風格:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: 沖鐵第二彈(多圖注意)

文章KeroChu » 2009-08-05, 17:25

車站外的告示:
1.變壓站:

2.緊急出口:

最後附送沖鐵版圖一張(由於檔案容量限制在256kb,所以只好使用jpg):
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
KeroChu
地球會員

文章hamu278 » 2009-08-05, 17:36

基本上,自創既路線圖點搞都得 :P :P
比我會 寶琳 > 西貢 > 馬鞍山 :P :P :P
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-08-05, 20:07

kerochu 寫:唔該各位,唔好做CD-ROM,睇完唔回帖,你既回帖系我既動力來架!

迫得太緊.mp3

老老實實你個沖鐵個 logo 好鬼怪,有 d 「三不像」既感覺。(唔係抽水)
路線圖果度雖則你可以點設計都得,但係通常原理圖就唔應該用一 d 奇形怪狀既 curve 先係。 :roll:
重有,Kenndy Town 個牌,個 Logo 係 SP1900 :shock: 喂,真係買依隻車? :?: :oops:

變電站下面,我建議可以加返最近車站之類既 information,好似咁:
http://www.abandonedstations.org.uk/MarlboroughRoad/6_MarlboroughRd06.jpg
Source from London's Abadoned Stations, Marlborough Road (1868-1939), taken in 2005.
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-08-05, 23:06

pcyc 寫:
kerochu 寫:唔該各位,唔好做CD-ROM,睇完唔回帖,你既回帖系我既動力來架!

迫得太緊.mp3

老老實實你個沖鐵個 logo 好鬼怪,有 d 「三不像」既感覺。(唔係抽水)
路線圖果度雖則你可以點設計都得,但係通常原理圖就唔應該用一 d 奇形怪狀既 curve 先係。 :roll:
重有,Kenndy Town 個牌,個 Logo 係 SP1900 :shock: 喂,真係買依隻車? :?: :oops:

變電站下面,我建議可以加返最近車站之類既 information,好似咁:
http://www.abandonedstations.org.uk/MarlboroughRoad/6_MarlboroughRd06.jpg
Source from London's Abadoned Stations, Marlborough Road (1868-1939), taken in 2005.

三不像,像KSR對不對 :oops: :oops: :oops:
其實我地D車系以SP1900系為藍本既,連個樣都似過人Orz。

其實沖鐵整個設計系圍繞地鐵同九鐵,將兩邊可取既地方合二為一,
例如將九鐵既蒙納黑體+地鐵既Myriad Pro。
又或者九鐵型標貼+地鐵型既Pictogram。

事實上連購買列車都系參考九鐵+地鐵,
個人鍾意千九/千九五,所以我就佢改為沖鐵列車,
我遲下會問直通車網lor千九繪圖個版權,之後逐D逐D改,
改做沖鐵列車。
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-08-06, 00:07

kerochu 寫:
pcyc 寫:

迫得太緊.mp3

三不像,像KSR對不對 :oops: :oops: :oops:
其實我地D車系以SP1900系為藍本既,連個樣都似過人Orz。

其實沖鐵整個設計系圍繞地鐵同九鐵,將兩邊可取既地方合二為一,
例如將九鐵既蒙納黑體+地鐵既Myriad Pro。
又或者九鐵型標貼+地鐵型既Pictogram。

事實上連購買列車都系參考九鐵+地鐵,
個人鍾意千九/千九五,所以我就佢改為沖鐵列車,
我遲下會問直通車網lor千九繪圖個版權,之後逐D逐D改,
改做沖鐵列車。

圖檔
唔知點搞好。圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章ccya965041 » 2009-08-06, 06:30

d指示牌都算係咁,但要留意字體同圖像的配合,
PSD既路線顯示顯得好窄,要改改張圖既大小黎就一就

路線圖,如樓上所講,應該用我地常用既30°,45°,60°畫CURVE,
唔係既話覺得會另類左一點點

不過千九車個一度,其實你畫係往堅尼地城站,應該係參考港島線/港島線延線,
點解唔係M-TRAIN既?還是係幻想版本?
頭像
ccya965041
木星會員

文章hkmtrhah » 2009-08-06, 11:04

ccya965041 寫:不過千九車個一度,其實你畫係往堅尼地城站,應該係參考港島線/港島線延線,
點解唔係M-TRAIN既?還是係幻想版本?

後者。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [B2a] 模擬作品

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客