正式轉用 Photoshop CS4!

圖像、影片、字型的製作及心得分享。
版面規則
  • 本版面討論的範圍包括圖像處理、桌面排版、電腦動畫、影片剪接、影片製作及字型製作。
  • 本版面旨在討論在製作上的問題和心得分享。如要發表其他的圖片及影片,請到影音圖片發表。
  • 在發問有關軟件上的使用問題時請於文章內容中注明你所使用的軟件名稱及其版本。

正式轉用 Photoshop CS4!

文章hamu278 » 2009-06-14, 18:52

如題 :D 隨著今天本人升級系統作 Vista SP1 (之前冇 Service Pack),而 HDD 又多左 space,所以岩岩將 Photoshop CS3 轉作 Photoshop CS4 :D :D
睇下 GeForce 8400GS 既 GPU 有冇用 8-) 8-)

圖檔
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

Re: 正式轉用 Photoshop CS4!

文章人仔 » 2009-06-14, 18:55

正定翻0 0?
頭像
人仔
金星會員

文章hamu278 » 2009-06-14, 18:59

人仔 寫:正定翻0 0?

請自行判斷 :twisted: :twisted:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章大大師兄 » 2009-06-14, 19:10

用 Opera,識貨喎;用 Vista 就唔識貨啦。

回正題,恭喜 :D :D :D
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hamu278 » 2009-06-14, 19:11

大大師兄 寫:用 Opera,識貨喎;用 Vista 就唔識貨啦。

回正題,恭喜 :D :D :D

Vista 不知幾好用 :roll:
聽講 SP2 有好大改善,所以我等遲 d SP2 36 國語言版放埋上 Windows update
(救命,升一次都要 2 粒鐘 :cry: )
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章人仔 » 2009-06-14, 23:22

vista sp2 聽講係主要修正大食ge問題 :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章銘仔 » 2009-06-14, 23:34

人仔 寫:vista sp2 聽講係主要修正大食ge問題 :oops:

如果可以整到7咁就好...
不過我驚出左7之後,對VISTA既支援會大大減少,到時就煩 :oops:
頭像
銘仔
金星會員

文章ccya965041 » 2009-06-15, 09:47

Windows 7,個賣點就係無咁大食,說實Vista的確唔係出左好耐,
就出Windows 7,明顯M$唔睇好Vista

都係個句,你用親Vista,用四核心+最少4GB RAM先至話超順,(當然要其他野配合)
期待緊Windows 7
頭像
ccya965041
木星會員

文章hamu278 » 2009-06-15, 14:32

ccya965041 寫:Windows 7,個賣點就係無咁大食,說實Vista的確唔係出左好耐,
就出Windows 7,明顯M$唔睇好Vista

都係個句,你用親Vista,用四核心+最少4GB RAM先至話超順,(當然要其他野配合)
期待緊Windows 7

根本唔係 Vista 出得短時間,而係 Vista 遲左出,XP 太長時間而造成錯覺 :oops:

PS: 離題了… :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Frenchfriezz » 2009-06-15, 20:46

銘仔 寫:
人仔 寫:vista sp2 聽講係主要修正大食ge問題 :oops:

如果可以整到7咁就好...
不過我驚出左7之後,對VISTA既支援會大大減少,到時就煩 :oops:

嘩正,係就好喇

而家Q9650+3.2GB RAM行Vista SP1都感到幾吃力…
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章人仔 » 2009-06-15, 21:52

ccya965041論據被推翻...
頭像
人仔
金星會員

文章ccya965041 » 2009-06-16, 14:31

人仔 寫:ccya965041論據被推翻...

上面位人興都係話3.2GB,都未過4GB,
仲有,硬碟空間大小/buffer都好重要,
愈多既虛擬記憶體,又會快d
頭像
ccya965041
木星會員

文章efilm » 2009-06-16, 16:45

ccya965041 寫:

虛擬記憶體大唔等於會快。Harddisk 的讀寫速度無 RAM 咁快,swap 多幾下就會慢。
係啦,張圖入面個 3D 模有咩用?
hamu278 寫:如題 :D 隨著今天本人升級系統作 Vista SP1 (之前冇 Service Pack),而 HDD 又多左 space,所以岩岩將 Photoshop CS3 轉作 Photoshop CS4 :D :D
睇下 GeForce 8400GS 既 GPU 有冇用 8-) 8-)

圖檔
頭像
efilm
地球會員

文章hamu278 » 2009-06-16, 17:35

efilm 寫:

虛擬記憶體大唔等於會快。Harddisk 的讀寫速度無 RAM 咁快,swap 多幾下就會慢。
hamu278 寫:如題 :D 隨著今天本人升級系統作 Vista SP1 (之前冇 Service Pack),而 HDD 又多左 space,所以岩岩將 Photoshop CS3 轉作 Photoshop CS4 :D :D

張圖係測試使用 3D 物件
其實我唔常用 3D… :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章銘仔 » 2009-06-16, 17:52

hamu278 寫:
efilm 寫:

張圖係測試使用 3D 物件
其實我唔常用 3D… :oops:

何止測試...直情可以運用添 :oops:
頭像
銘仔
金星會員

文章hamu278 » 2009-06-16, 19:25

奇怪,我發覺個 photoshop save 唔到 png,JPG 同 PSD 都可以,點搞好 :cry: :cry:

(唔通連個天都唔鐘意我用免安裝版,要我安裝?? :cry: )
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hang » 2009-06-16, 20:34

試下 檔案->儲存給網頁使用 個到Save as PNG
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章銘仔 » 2009-06-16, 21:14

hang 寫:試下 檔案->儲存給網頁使用 個到Save as PNG

Ai先有依個功能...

H仔你應該用左CMYK Mode,轉返做RGB就得架啦...
Press Alt+i -> Press M -> Press R
頭像
銘仔
金星會員

文章hamu278 » 2009-06-17, 13:02

唔係,我用緊 RGB。不過好奇怪,依家又冇事… :oops:

離題一問,如果整海報,應該用 Ai 定 InDesign? :?:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2009-06-17, 13:08

Ai 掛
InDesign 整說明書就好用 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

下一頁

回到 [B2] 圖像處理及影片製作

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客