剪片用乜好?

圖像、影片、字型的製作及心得分享。
版面規則
  • 本版面討論的範圍包括圖像處理、桌面排版、電腦動畫、影片剪接、影片製作及字型製作。
  • 本版面旨在討論在製作上的問題和心得分享。如要發表其他的圖片及影片,請到影音圖片發表。
  • 在發問有關軟件上的使用問題時請於文章內容中注明你所使用的軟件名稱及其版本。

剪片用乜好?

文章jl9404 » 2009-05-04, 16:49

多功能+易用=ok
jl9404
土星會員

Re: 剪片用乜好?

文章efilm » 2009-05-04, 16:56

會聲會影? :oops:
頭像
efilm
地球會員

文章Freeman » 2009-05-04, 16:58

會聲會影
Freeman
地球會員

文章dickyho01025 » 2009-05-04, 18:46

易用就會聲會影 la,
Pro D, 整得好D 就Adobe 個set 入面o個兩套la

當然, 如果你有Mac , 就可以用iMovie/Final Cut Express , Pro D就 Final Cut Studio
dickyho01025
土星會員

文章Roy » 2009-05-04, 19:47

用慣 Premiere, 走先 :oops:
頭像
Roy
木星會員

文章Frenchfriezz » 2009-05-04, 20:16

Roy 寫:用慣 Premiere, 走先 :oops:

呢隻野,我係完全唔識用囉唔該…

會聲會影我用過,感覺好一般,同Windows Movie Maker冇乜大分別
用緊威力導演,不過不失啦,係effects果度麻麻地
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章ccya965041 » 2009-05-05, 08:18

多功能同易用,好難取捨,
Adobe Premiere,真係夠哂多功能,但難用少少,
同好睇你有無用慣佢既軟體
頭像
ccya965041
木星會員

文章dickyho01025 » 2009-05-05, 22:46

ccya965041 寫:多功能同易用,好難取捨,
Adobe Premiere,真係夠哂多功能,但難用少少,
同好睇你有無用慣佢既軟體

佢個網有教學, 幾正, 不過係英文, 有D人可能會唔係太慣,ps 無字幕
土星會員

文章efilm » 2009-05-05, 23:00

dickyho01025 寫:佢個網有教學, 幾正, 不過係英文, 有D人可能會唔係太慣,ps 無字幕

你講邊 d 字幕?
如果係中途顯示下 d 字果 d 的話 Premiere 做到,不過如果係 d 人講野時顯示講話內容的字幕就無呢個功能。(我又唔覺其他剪片軟件有呢個功能)

我比較鍾意用 Premiere 果個形式的剪片軟件多,會聲會影果 d 限住晒 d track,剪接又唔多好用(佢整 d 懶易用的用法,但我覺得唔方便 :oops:

如果你本身係有用其他 Adobe 的軟件,建議用返 Premiere,因為 support 晒果 d format,唔洗先 export 後 Import。如果係有用 Soundbooth / After Effects / Encore 的話就最好裝 Suite,因為有 Dynamic Link,可以慳返 d render 的時間。

不過千祈唔好用果個 Ulead MediaStudio。佢個介面扮 Premiere 果隻,以前用過,我剪一刀(無郁過 d track 的位置)佢都要再 render 過剪果個位的前後條片 先可以畀你 preview。 :twisted:
頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2009-05-06, 00:12

強烈建議使用 Windows Movie Maker,非常易用及多功能。 :twisted:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章dickyho01025 » 2009-05-06, 18:31

efilm 寫:
dickyho01025 寫:佢個網有教學, 幾正, 不過係英文, 有D人可能會唔係太慣,ps 無字幕

你講邊 d 字幕?
如果係中途顯示下 d 字果 d 的話 Premiere 做到,不過如果係 d 人講野時顯示講話內容的字幕就無呢個功能。(我又唔覺其他剪片軟件有呢個功能)

我比較鍾意用 Premiere 果個形式的剪片軟件多,會聲會影果 d 限住曬 d track,剪接又唔多好用(佢整 d 懶易用的用法,但我覺得唔方便 :oops:

如果你本身係有用其他 Adobe 的軟件,建議用返 Premiere,因為 support 曬果 d format,唔洗先 export 後 Import。如果係有用 Soundbooth / After Effects / Encore 的話就最好裝 Suite,因為有 Dynamic Link,可以慳返 d render 的時間。

不過千祈唔好用果個 Ulead MediaStudio。佢個介面扮 Premiere 果隻,以前用過,我剪一刀(無郁過 d track 的位置)佢都要再 render 過剪果個位的前後條片 先可以畀你 preview。 :twisted:

我原本諗住講佢個網D video tutorial 無字幕
土星會員

文章Roy » 2009-05-06, 21:30

大大師兄 寫:強烈建議使用 Windows Movie Maker,非常易用及多功能。 :twisted:

用手進行線性剪輯效果會更佳 :oops:
頭像
Roy
木星會員

文章jl9404 » 2009-05-07, 23:26

此帖已完
結論: 會聲會影 = rubbish :oops:
jl9404
土星會員

文章kirisame » 2009-05-09, 21:28

efilm 寫:

你講邊 d 字幕?

我比較鍾意用 Premiere 果個形式的剪片軟件多,會聲會影果 d 限住晒 d track,剪接又唔多好用(佢整 d 懶易用的用法,但我覺得唔方便 :oops:

如果你本身係有用其他 Adobe 的軟件,建議用返 Premiere,因為 support 晒果 d format,唔洗先 export 後 Import。如果係有用 Soundbooth / After Effects / Encore 的話就最好裝 Suite,因為有 Dynamic Link,可以慳返 d render 的時間。

同意
premiere個人感覺都唔算好難用
但最緊要係自由d
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

回到 [B2] 圖像處理及影片製作

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客