閃燈路線圖(加入康城站及西鐵線)

圖像、影片、字型的製作及心得分享。
版面規則
  • 本版面討論的範圍包括圖像處理、桌面排版、電腦動畫、影片剪接、影片製作及字型製作。
  • 本版面旨在討論在製作上的問題和心得分享。如要發表其他的圖片及影片,請到影音圖片發表。
  • 在發問有關軟件上的使用問題時請於文章內容中注明你所使用的軟件名稱及其版本。

閃燈路線圖(加入康城站及西鐵線)

文章ccya965041 » 2009-04-15, 13:01

小弟之前個張閃燈路線圖畫得麻麻同唔接近現時既版本,
所以索性重畫一張

劣作
圖檔

PDF版
http://mtr.hk365day.com/Railway/Special ... %20map.pdf
頭像
ccya965041
木星會員

Re: 閃燈路線圖(加入康城站及西鐵線)

文章bteonnsg » 2009-04-15, 14:50

新手一問:點樣令到D線條邊可以咁(我用Mozilla Firefox,呀唔係,係Fireworks先啱),剩係畫到一邊起角(睇我幫我自己SIMU個SAVE畫嘅銀座線路線圖)
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-15, 17:04

原諒我好潮,但係又邊架車塊膠版比人整左落離? :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hklamgary » 2009-04-19, 16:05

東涌那裡錯了

另外東西鐵線車站應該同迪士尼線一樣色
hklamgary

文章hkmtrhah » 2009-04-19, 19:15

bteonnsg 寫:新手一問:點樣令到D線條邊可以咁(我用Mozilla Firefox,呀唔係,係Fireworks先啱),剩係畫到一邊起角(睇我幫我自己SIMU個SAVE畫嘅銀座線路線圖)

鋼筆工具
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-04-20, 13:06

hklamgary 寫:東涌那裡錯了

東西鐵綫車站色冇錯
佢地同機場快綫一樣,唔會亮既
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hklamgary » 2009-04-20, 23:33

b_kevin_e 寫:
hklamgary 寫:東涌那裡錯了

東西鐵綫車站色冇錯
佢地同機場快綫一樣,唔會亮既

機場快綫用灰色是因為收費區不同

現在新閃燈路線圖
東西鐵線車站已經同迪士尼線車站統一使用白色 (實色)

會亮的車站係使用淺灰色,不是白色
hklamgary

文章Frenchfriezz » 2009-04-21, 01:17

hklamgary 寫:
機場快線用灰色是因為收費區不同

現在新閃燈路線圖
東西鐵線車站已經同迪士尼線車站統一使用白色 (實色)

會亮的車站係使用淺灰色,不是白色

正解
AEL=灰色
ERL/WRL/DRL=白色
其他線一律淺灰色
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章ccya965041 » 2009-04-23, 11:16

已修正有關顏色問題及修正所有字型問題,
建議睇PDF版本 :D
頭像
ccya965041
木星會員

文章Puff » 2009-05-30, 21:15

Flash 版康城站打錯了吧?

1號和2號月台應該都是往北角/調景嶺 :oops:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章大大師兄 » 2009-05-30, 21:18

Puff 寫:Flash 版康城站打錯了吧?

1號和2號月台應該都是往北角/調景嶺 :oops:

北角/寶琳,無錯喎
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-05-31, 23:55

你個flash同埋pdf中左trojan,巴打唔好上去住喇 :o
頭像
火星會員

文章大大師兄 » 2009-06-01, 01:39

Frenchfriezz 寫:你個flash同埋pdf中左trojan,巴打唔好上去住喇 :o

發生咩事?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章ccya965041 » 2009-06-03, 07:33

Frenchfriezz 寫:你個flash同埋pdf中左trojan,巴打唔好上去住喇 :o

有關其trojan問題,應該係因為iframe個一度既code問題,
不過我已經修正番,只係防病毒軟體對關鍵字過敏有關,
請大家放心繼續上 :)

對於今次既誤會事件,造成任何既操作不便,在此致歉
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2009-06-03, 22:48

大大師兄 寫:發生咩事?

唔知呀,地鐵族有好多人都話入面有個PDF同埋Flash檔都有trojan,我自己就唔敢上喇

既然網主話係防毒誤殺既,咪繼續上囉 8-)
頭像
火星會員

文章大大師兄 » 2009-06-04, 04:56

Off-topic: 個關鍵字可能係「VIIV」,所以大陸防毒軟件誤判 :twisted:
圖檔
大大師兄
地球會員

回到 [B2] 圖像處理及影片製作

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客