Photoshop 的先進功能

圖像、影片、字型的製作及心得分享。
版面規則
  • 本版面討論的範圍包括圖像處理、桌面排版、電腦動畫、影片剪接、影片製作及字型製作。
  • 本版面旨在討論在製作上的問題和心得分享。如要發表其他的圖片及影片,請到影音圖片發表。
  • 在發問有關軟件上的使用問題時請於文章內容中注明你所使用的軟件名稱及其版本。

Photoshop 的先進功能

文章efilm » 2009-03-02, 10:06

http://bugdork.wordpress.com/2009/02/09 ... -banknote/

原來 Photoshop 唔畀印銀紙。 :o
頭像
efilm
地球會員

Re: Photoshop 的先進功能

文章efilm » 2009-03-02, 10:19

正話試左,用呢張圖:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_$2 ... everse.jpg

連 paste 落去都唔畀 :oops:

個對話方塊個 link 去左呢個網:
http://www.rulesforuse.org/pub/index.php?lang=zhsi

睇來整假鈔的人係唔會用 Ps,話唔定係用 GIMP。 :D
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2009-03-02, 12:39

Ai 無事
Macromedia Fireworks 都無事 :oops:
用 Ai save 做 .ai / .psd 再用 Ps 開又無事 ;)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2009-03-02, 14:20

bananasims 寫:Ai 無事
Macromedia Fireworks 都無事 :oops:
用 Ai save 做 .ai / .psd 再用 Ps 開又無事 ;)

要試埋 Print 果關。舊版的 Ps 話只係唔畀你印銀紙。
頭像
efilm
地球會員

文章銘仔 » 2009-03-02, 16:53

我得既...
http://ser1.share.ysk.cc/upload/photo/2 ... loqwx3.jpg

印埋都得...不過冇墨印 :lol:
頭像
銘仔
金星會員

文章lsp » 2009-03-02, 18:33

... 一早就知 :oops:
頭像
lsp
地球會員

文章Roy » 2009-03-02, 20:14

唯一解釋: 版本問題 :lol:
圖檔
頭像
Roy
木星會員

文章UCR683 » 2009-03-04, 14:06

Ps 應該內置了各款美鈔非公開的圖像技術數據作驗證:當它載入美鈔的圖像後,便會與軟件內的圖像驗證機制比對。

當然使用鈔票的圖像,在各個國家會有嚴格限制(包括香港在內),以防止用家藉此印製偽鈔。
可參考網站: http://www.rulesforuse.org/pub/index.php
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章efilm » 2009-03-04, 15:44

UCR683 寫:Ps 應該內置了各款美鈔非公開的圖像技術數據作驗證:當它載入美鈔的圖像後,便會與軟件內的圖像驗證機制比對。

當然使用鈔票的圖像,在各個國家會有嚴格限制(包括香港在內),以防止用家藉此印製偽鈔。
可參考網站: http://www.rulesforuse.org/pub/index.php

Ps 話係用自已開發的技術來認銀紙,唔係用 CDS 提供的算法來實行。其實唔止 USD,聽講 Euro 都得。

其中一種認到係銀紙的 pattern:
http://en.wikipedia.org/wiki/EURion_constellation
不過唔係張張有 EURion constellation 的銀紙 Ps 都認到,可能佢只係專認某幾個貨幣。

其實舊版美金 Ps 認唔到。
頭像
efilm
地球會員

文章SkyBread » 2009-03-04, 23:05

港紙佢都認唔到...
SkyBread

文章大大師兄 » 2009-03-05, 03:13

冥幣認唔認到架 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-05, 18:28

大大師兄 寫:冥幣認唔認到架 :lol:

幾個月就換一次,又有唔同款 :.o)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2009-03-05, 22:58

你可以用津巴布韋(辛巴威)鈔票,因為那裡是「現實世界的冥府」! :lol:
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章lsp » 2009-03-06, 13:04

我諗澳門幣一定唔得 ... :oops:
而且剛剛先出新紙 ... :twisted:
頭像
lsp
地球會員

文章人仔 » 2009-03-06, 19:59

UCR683 寫:

你可以用津巴布韋(辛巴威)鈔票,因為那裡是「現實世界的冥府」! :lol:

你要注意 冥通係冇印有效日期ge

岩岩發現 人仔 好似都過到
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-06, 23:04

人仔 寫:
UCR683 寫:

膠覆:估唔到你竟然可以過到,真係風趣幽默啦!圖檔
正覆:以強國既實力係絕對可以認得出係咪電腦印鈔既! ;)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-03-06, 23:07

pcyc 寫:
人仔 寫:
UCR683 寫:

邊認到…大陸人印銀紙整到同真既無分別…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hang » 2009-03-06, 23:25

bananasims 寫:
pcyc 寫:
人仔 寫:

邊認到…大陸人印銀紙整到同真既無分別…

用X光照下可能分到的。 :lol:

其實係人仔設計得差先咁易抄o者。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章大大師兄 » 2009-03-07, 12:16

因為人仔唔係假鈔,只係「高清銀紙」(講緊 d HD 字頭既假鈔)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章UCR683 » 2009-03-07, 22:31

發現了一點東西:強國不良份子,用津巴布韋紙幣變偽造港幣!
津巴布韋紙幣變偽造港幣
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

下一頁

回到 [B2] 圖像處理及影片製作

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客