Box Shot 3D試玩作

圖像、影片、字型的製作及心得分享。
版面規則
  • 本版面討論的範圍包括圖像處理、桌面排版、電腦動畫、影片剪接、影片製作及字型製作。
  • 本版面旨在討論在製作上的問題和心得分享。如要發表其他的圖片及影片,請到影音圖片發表。
  • 在發問有關軟件上的使用問題時請於文章內容中注明你所使用的軟件名稱及其版本。

Box Shot 3D試玩作

文章Frenchfriezz » 2009-01-24, 15:36

呢隻軟件真係好過癮,軟件盒,CD/DVD盒同埋書都整到 8-)
圖檔
http://money-printer.org/image/pics/876 ... e03ec6.png

衰就衰在render張1500x1500既圖要成四個幾鐘 :roll:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

Re: Box Shot 3D試玩作

文章大大師兄 » 2009-01-24, 16:33

一架 MM2 巴士都要出碟 :oops:
幅圖睇落唔錯。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Lemon233 » 2009-01-24, 18:20

4個幾鐘 囧
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章Freeman » 2009-01-24, 21:00

800*600
圖檔
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-01-24, 21:05

iamfreeman 寫:800*600
圖檔

[shocked]快成咁,我300x300都要1X分鐘…
頭像
火星會員

文章Freeman » 2009-01-24, 21:06

Frenchfriezz 寫:
iamfreeman 寫:800*600

[shocked]快成咁,我300x300都要1X分鐘…

可能我果張比較簡單

( :oops: )
Freeman
地球會員

文章efilm » 2009-01-24, 21:13

不過 render 左咁耐,個形狀都係起 gon 的 :oops:
頭像
efilm
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-01-24, 21:43

efilm 寫:不過 render 左咁耐,個形狀都係起 gon 的 :oops:

本身個模唔靚 :lol:
頭像
火星會員

文章efilm » 2009-01-24, 23:09

render 真係好慢,用 3ds max 可能快好多 :oops: (唔知係咪關我用 d texture 尺寸太大)
因為 render 得太耐,只係試左個 soft cover book。

個書的紙果個面 map 圖佢有 d 問題,佢好似係重覆咁 map 圖。

800*600 都要 3 個字,高解像度仲慢

個軟件 render 下 d 唔洗咁高的解像度的圖都幾盞,不過如果真係想要 d 大尺寸的圖就最好用返 3D 軟件做。果 d 包裝盒、CD 網上應該有唔少現成的模有得 dl。Map 返 d 圖,set 下 d 野就得,可能 render 得更快。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-01-25, 12:10

4000x2500 :o
圖檔
頭像
火星會員

文章efilm » 2009-01-25, 17:44

今日 render 左 2 個:
圖檔 圖檔
2 張都係 render 左 ~1 小時。

大家 render 果時記住要將 render 果個 window keep 住係 focus/active。如果唔係的話,CPU 就用唔到 100%,即係 render 得耐 d。

iamfreeman 你用乜 CPU?
Frenchfriezz 寫:4000x2500 :o

圖檔

個盒側面同個盒面底果條 bar 駁唔到的,你唔係用 1 張圖來做?1 張圖的話接駁位易整 d。

玩左幾次之後,個軟件都唔係好好。
  • 唔支援 alpha PNG,個 CD 面如果你唔係印到咁點邊的話會好易穿崩
  • render 得好慢
  • 模型數量太少,而且可變化的地方亦唔夠多
  • 模型起 gon
  • 盒底 render 出來有線
如果要用的圖像尺寸唔係咁大的話,用呢個軟件都幾方便的。
不過大的話,最好都係用返 3D 建模的軟件整。
頭像
efilm
地球會員

文章Freeman » 2009-01-25, 17:51

efilm 寫:iamfreeman 你用乜 CPU?

C2D E6400
Freeman
地球會員

文章Freeman » 2009-01-25, 18:31

唔知點解部機REND到一條條線

1000*1000
圖檔
圖檔
Freeman
地球會員

文章efilm » 2009-01-25, 19:05

iamfreeman 寫:唔知點解部機REND到一條條線

有線係個軟件未注冊
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2009-01-25, 19:06

獻醜 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-01-25, 19:13

efilm 寫:
iamfreeman 寫:唔知點解部機REND到一條條線

有線係個軟件未注冊

哦... :oops:
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-01-29, 16:51

4000 * 3500 要五粒鐘 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

回到 [B2] 圖像處理及影片製作

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客