敏感話題:本地鐵路喜好組織

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

敏感話題:本地鐵路喜好組織

文章UCR683 » 2011-07-27, 23:16

一名同學見溫州電聯車追撞事故、港鐵列車等問題後,反思香港鐵路知識的封閉與貧乏。

:geek: (同學):點解我在某些交通迷討論區,問一下本地鐵路喜好組織事宜,來做通識專題,反被管理員警告?
:ugeek: (我):因為本地鐵路喜好組織屈指可數,部分成員來自港鐵擔任要職的職員。由於港鐵奉行「專有資訊禁止發表」政策,
導致它們封閉加入組織的聯絡方式(包括它們的網絡社群)。這些成員在多個交通迷討論區,有份擔任管理員,甚至情報搜集者。
因此詢問本地鐵路喜好組織,就變成了敏感話題。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 敏感話題:本地鐵路喜好組織

文章hkmtrhah » 2011-07-30, 00:17

我仍然覺得呢度算係一個淨土
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2011-07-30, 19:02

其實講到尾點解港鐵會咁怕佢地既資訊外泄?
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章UCR683 » 2011-07-30, 21:22

KeroChu 寫:其實講到尾點解港鐵會咁怕佢地既資訊外泄?

提示:請參考內地鐵道部的作風等資訊。
至於你信不信,我反正信了。 :roll:

追加來源:星期日明報:員工爆港鐵「鐵道部化」(2011-7-31,香港新浪網轉載)
據知這篇報導刊登後,某鐵路喜好討論區已即時加強發帖限制,包括上載相片有浮水印,以及增加會員權限等。
頭像
UCR683
火星會員

文章KeroChu » 2011-08-01, 12:37

UCR683 寫:
KeroChu 寫:其實講到尾點解港鐵會咁怕佢地既資訊外泄?

提示:請參考內地鐵道部的作風等資訊。
至於你信不信,我反正信了。 :roll:

追加來源:星期日明報:員工爆港鐵「鐵道部化」(2011-7-31,香港新浪網轉載)
據知這篇報導刊登後,某鐵路喜好討論區已即時加強發帖限制,包括上載相片有浮水印,以及增加會員權限等。

港鐵?無既啦玩完既啦
頭像
KeroChu
地球會員

文章MM21 » 2011-08-02, 03:33

算啦,@mtrupdate 只係零成本網站,公司知道後都即刻印書仔俾全部員工警告大家唔好再整,可見其決心

信不信由你,反正我信鳥 :mrgreen:
我認我有夾雜中英文,好多人都有夾,不過夾得好和諧、好協調,而唔係好似佢咁
↑原來呢個世界真係有人面皮1km咁厚
MM21
天王星會員

文章KeroChu » 2011-08-02, 20:00

老老豆豆究竟龜鐵仲有幾多黑幕未揭發呢?如果屬下自發整個為乘客服務既網站都要Ban既,咁呢間公司就玩_完
頭像
KeroChu
地球會員

文章b_kevin_e » 2011-08-02, 20:13

KeroChu 寫:老老豆豆究竟龜鐵仲有幾多黑幕未揭發呢?如果屬下自發整個為乘客服務既網站都要Ban既,咁呢間公司就玩_完

mtr即管去ban ,佢夠膽咪學方向集團咁告mtrupdate「洩密」
不過我相信好似上面gfw,愈禁就愈多人諗辦法去睇

ps,如果有人放內部資訊上鐵典唔知mtr會點?
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章UCR683 » 2011-08-03, 11:35

b_kevin_e 寫:mtr即管去ban ,佢夠膽咪學方向集團咁告mtrupdate「洩密」

與其發放「疑似內部資訊」上鐵典,倒不如提供台北捷運技術資訊的連結,包保港鐵吹不漲!
臺北市捷運工程局
台北捷運網路大學
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章KeroChu » 2011-08-03, 15:39

Well我硬喺覺得一定喺有某D原因令龜鐵唔肯下放資訊

1. 股價?
2. 鐵路迷敗類?
3. 或者喺其他?
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2011-08-19, 10:25

MM21 寫:算啦,@mtrupdate 只係零成本網站,公司知道後都即刻印書仔俾全部員工警告大家唔好再整,可見其決心

You'd better improve your English.

UCR683 寫:
b_kevin_e 寫:mtr即管去ban ,佢夠膽咪學方向集團咁告mtrupdate「洩密」

與其發放「疑似內部資訊」上鐵典,倒不如提供台北捷運技術資訊的連結,包保港鐵吹不漲!
臺北市捷運工程局
台北捷運網路大學

得閒先

KeroChu 寫:Well我硬喺覺得一定喺有某D原因令龜鐵唔肯下放資訊

1. 股價?
2. 鐵路迷敗類?
3. 或者喺其他?

鐵路迷敗類根本就唔係咩問題,以龜鐵咁強嘅洗腦能力,要將班鐵敗變成龜鐵嘅兵根本冇難度
反而股價先係最重要。由其龜鐵想點成為世界上最(so-called)好嘅鐵路公司、想點有高利潤、想信貸評級拎幾多個 A,呢啲都對佢股價好重要

個別員工若對車務運作或鐵路事宜有任何意見,港鐵鼓勵他們向上司表達。

上上司根本就係啲管理層啲兵,你覺得佢哋會唔會唔擦鞋玩命地報串?
我諗就算有最多都只可能喺醫龍入面出現
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章MM21 » 2011-08-31, 06:33

hkmtrhah 寫:
MM21 寫:算啦,@mtrupdate 只係零成本網站,公司知道後都即刻印書仔俾全部員工警告大家唔好再整,可見其決心

You'd better improve your English.

UCR683 寫:

臺北市捷運工程局
台北捷運網路大學

得閒先

KeroChu 寫:Well我硬喺覺得一定喺有某D原因令龜鐵唔肯下放資訊

1. 股價?
2. 鐵路迷敗類?
3. 或者喺其他?

鐵路迷敗類根本就唔係咩問題,以龜鐵咁強嘅洗腦能力,要將班鐵敗變成龜鐵嘅兵根本冇難度
反而股價先係最重要。由其龜鐵想點成為世界上最(so-called)好嘅鐵路公司、想點有高利潤、想信貸評級拎幾多個 A,呢啲都對佢股價好重要

個別員工若對車務運作或鐵路事宜有任何意見,港鐵鼓勵他們向上司表達。

上上司根本就係啲管理層啲兵,你覺得佢哋會唔會唔擦鞋玩命地報串?
我諗就算有最多都只可能喺醫龍入面出現

我認20個人入面,有d人寫出嚟嘅英文係嚇死人
講得衰d連組句都未識,想寫句野有relative clauses都變左垃圾 :mrgreen:
我認我有夾雜中英文,好多人都有夾,不過夾得好和諧、好協調,而唔係好似佢咁
↑原來呢個世界真係有人面皮1km咁厚
MM21
天王星會員

文章ssd21345 » 2012-04-20, 18:42

我係小學雞所以英文唔係幾掂 :twisted:
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客