大陸蝗蟲

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

大陸蝗蟲

文章KeroChu » 2011-05-05, 17:02

最近有一班大陸人,話唔俾佢地來香港生仔喺唔公平
但喺明顯地香港既婦產科服務喺為香港人而設,而香港既婦產科已經幾近崩潰
家下喺果班大陸人剝奪緊香港人婦產科服務既權利,喺佢地剝奪緊我地既服務
又令婦產科服務既質素下降
我唔明佢地有咩理由話唔俾佢地來香港生仔喺唔公平囉
其實類似情況仲有好多
佢地喺大陸既行為甚至會間接剝奪左香港人我地既權益
例如大陸興起一片既炒風,令香港既食物價格上漲
令通脹升溫
我唔明白我地香港邊忽虧欠左大陸人,
我地飲既東江水喺俾足錢去買,
我地起既高鐵喺香港納稅人俾錢,為大陸人服務,
點解我地香港既資源要同一大班想抽水既大陸人Share?

歡迎跟隊
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: 大陸蝗蟲

文章bananasims » 2011-05-05, 17:06

out-focus 啦,我一向都唔覺得係大陸人問題

係美國佬同金管局(任志剛)問題,
死都攬住個聯繫匯率
港元貶值,即使港幣價格無變,香港貨品兌返人民幣越黎越平,
大陸人玩 arbitrage(套戥,就如香港人運 iPhone 4 入大陸賣),
香港物品、服務同樓既需求升,加埋港元貶值,價錢唔升就假
美國佬玩匯率呢樣野精到乜,香港主力入口,港幣貶值只會累死香港;大陸主力出口,人民幣升值只會累死大陸,就好似日本 1990 比美國佬害死

叫政府搞乜最低工資有咩用啫,我唔支持艾未未式痴貼紙,但除非你痴去美國領事館同金管局,痴去任志剛塊面,向任志剛掟雞蛋,雖然係偏咗啲,但我絕對支持
呢啲先真正影響生活
取消聯繫匯率,通漲、樓價貴、醫療等問題一定解決咗一半先
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KeroChu » 2011-05-05, 17:37

其實通脹唔喺我真正想討論既話題(雖然都好影響生活)
當然我唔喺讀ECON,我一都唔認為通脹完全喺大陸人搞出來既麻煩
但喺大陸人喺推高香港通脹既其中一個角色
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2011-05-05, 18:08

大陸人係主要啦,因為香港遊客大部份來自大陸
如果香港遊客大部份來自日本,就變咗日本推高我地通脹
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2011-05-05, 21:59

bananasims 寫:out-focus 啦,我一向都唔覺得係大陸人問題

死都攬住個聯繫匯率
大陸人玩 arbitrage(套戥,就如香港人運 iPhone 4 入大陸賣),
美國佬玩匯率呢樣野精到乜,香港主力入口,港幣貶值只會累死香港;大陸主力出口,人民幣升值只會累死大陸,就好似日本 1990 比美國佬害死

叫政府搞乜最低工資有咩用啫,我唔支持艾未未式痴貼紙,但除非你痴去美國領事館同金管局,痴去任志剛塊面,向任志剛掟雞蛋,雖然係偏咗啲,但我絕對支持
呢啲先真正影響生活

根本聯繫匯率早就要檢討
係香港班高官話可能引致炒家狙擊,真係信佢一成,雙目失明 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章KeroChu » 2011-05-05, 22:04

b_kevin_e 寫:
bananasims 寫:out-focus 啦,我一向都唔覺得係大陸人問題

死都攬住個聯繫匯率

呢啲先真正影響生活

根本聯繫匯率早就要檢討
係香港班高官話可能引致炒家狙擊,真係信佢一成,雙目失明 :oops:

天下間咁多嘢佢地唔狙擊偏要狙擊港元
我覺得果班高官杞人憂天得太緊要,上次班炒家都試過失敗既滋味
邊有咁容易再貿然嘗試呢?
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2011-05-05, 22:15

狙擊係一定會,咪好似大陸咁囉,唔好咁透明,大陸個固定匯率個 weight 加權從未公開過。
有啲嘢唔係透明就代表好…唔透明代表呢個貨幣難以狙擊
bananasims
太陽會員

文章a252 » 2011-05-06, 18:56

好耐無出聲了...
我無讀Econ所以唔係好清楚
聯繫匯率改變如果處理不當可能會有負面影響,不過都係睇上面想點
Ah,
好似舊年有個中國有錢佬(好似係香港)想來紐西蘭投資農場賣牛奶去給大陸蝗蟲,好似重請埋姓樂的model拍飲牛奶廣告,不過好似現在無咗件事,不過好似唔係好關事
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客