免費電視節目的"發水"現象

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

免費電視節目的"發水"現象

文章UCR683 » 2010-10-21, 21:49

除了樓盤有「發水樓」外,免費電視節目也有「發水」現象,尤以亞視本港台播映的劇集較為嚴重。

播映例子: 一套於 20:00-21:30 時段的劇集
必要部分:6段廣告時間(以廣管局規定廣告時間每段最高5分鐘計算,共30分鐘)
發水部分:
  1. 上集提要+主題歌(3分鐘)
  2. 下一段預告(共3段30秒,共1分30秒)
從此推算出節目的純內容,可能僅得不到55分鐘。

如果家中有錄影機的話,試試錄下節目的純內容部分,可能會得出上述的結果。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 免費電視節目的"發水"現象

文章bananasims » 2010-10-22, 22:16

講真有邊個節目唔發水的?
美國 ABC 既 60 Minute 講發水食品嗰陣,都話「我地都無資格話人,因為我地都播唔足六十分鐘」
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2010-10-22, 22:59

香港都講發水
咁大陸哥D咪直程係水?
而且免費電視台 唔播廣告
靠咩野搵飯食?
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2010-10-23, 11:28

人仔 寫:香港都講發水
咁大陸哥D咪直程係水?
而且免費電視台 唔播廣告
靠咩野搵飯食?

大陸有啲十集連播,播足一集先去廣告。不過個廣告時段要成兩三個字
不過呢個模式都唔錯 :lol:
頭像
efilm
地球會員

文章hang » 2010-10-23, 22:20

大陸D廣告好似洗腦咁,係咁重播同一段,播足三個字… :(
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章efilm » 2010-10-23, 23:38

hang 寫:大陸D廣告好似洗腦咁,係咁重播同一段,播足三個字… :(

而家有啲台會響廣告時段出埋倒數話畀你知仲有幾耐完廣告
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2010-10-23, 23:55

不過咁搵鬼落廣告
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2010-10-24, 11:31

我見過大陸係
一個電視劇
片頭唱完->廣告
假如節目係30分鐘 就會10MIN~13MIN去一次廣告 廣告時長2~5MIN
片尾之前又去廣告 廣告完再播片尾同預告 即係前後會食左個節目10MIN咁上下....
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2010-10-24, 21:27

efilm 寫:
hang 寫:大陸D廣告好似洗腦咁,係咁重播同一段,播足三個字… :(

而家有啲台會響廣告時段出埋倒數話畀你知仲有幾耐完廣告

我諗起「恆_祥」個廣告
不過咁,其實講真多廣告唔係問題,最緊要有冇料

The Mentalist Season 3 集集唔計廣告同片尾之類嘅:
代碼: 選擇全部
E1   42:38
E2   42:35
E3   42:25
E4   42:28
E5   41:03

但都仲好睇過你睇嗰套又抄 Lie To Me + The Mentalist 又要只得林保怡可以加分嘅膠劇(仲要都係發水嘅),咁你要唔要發水?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章ccya965041 » 2010-10-25, 04:10

最正係大陸睇天龍八部,睇完一集之後,
佢狂播成X大哥既動L廣告連續五次,真係夠哂洗腦

好彩大陸唔會播,尖尖尖、切切切
頭像
ccya965041
木星會員

文章人仔 » 2010-10-26, 19:21

ccya965041 寫:最正係大陸睇天龍八部,睇完一集之後,

有第二D再煩D GE :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章ccya965041 » 2010-10-26, 22:17

人仔 寫:
ccya965041 寫:最正係大陸睇天龍八部,睇完一集之後,

有邊一d係煩d ga?有無link?
頭像
ccya965041
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-10-27, 16:18

ccya965041 寫:
人仔 寫:

有邊一d係煩d ga?有無link?

圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章ccya965041 » 2010-10-28, 00:13

上面呢一個廣告,我睇唔到有咩解釋點解唔一次出哂所有動物,呢個設計廣告既人一定係低能
頭像
ccya965041
木星會員

文章人仔 » 2010-10-28, 13:07

ccya965041 寫:上面呢一個廣告,我睇唔到有咩解釋點解唔一次出哂所有動物,呢個設計廣告既人一定係低能

本身應該唔係諗住一次過播掛 :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2010-10-28, 16:31

廣告要曝光率高除咗令觀眾好有認同感之外,亦都可以令觀眾反感
呢個就係後者
bananasims
太陽會員

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客