在書展買了的書

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

在書展買了的書

文章UCR683 » 2010-07-22, 23:08

我在2010-7-22 香港書展,買了以下的書:

1. 次文化語言—香港新方言概論
  2. 小狗懶擦鞋—香港粗口文化研究
  3. 弘兼憲史上班族整理術
  4. 弘兼憲史教你活用記事本
  5. 弘兼憲史客訴處理入門 (客訴 = 客戶投訴)
  6. 不怯場說話術
  7. 說話力—表達、反擊、說服的技巧!
  8. 職場窩囊廢—各大企業「永不重用」的13種人 ($10特價書)
  9. 成功七宗罪 ($10特價書)
總共:約$390 (折扣後)
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 在書展買了的書

文章Andy » 2010-07-23, 05:14

我唔信樓主冇買寫真
圖檔
Andy
金星會員

文章UCR683 » 2010-07-23, 12:11

Andy 寫:我唔信樓主冇買寫真

你錯了,我的確沒有購買任何一本女性寫真集,皆因當日我陪同母親一起去書展,她認為寫真意識不良,所以禁止購買。
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章ccya965041 » 2010-07-23, 12:31

咁有定力?
不過買咁多書都對未來工作都有幫助既。
頭像
ccya965041
木星會員

文章銘仔 » 2010-07-23, 12:43

UCR683 寫:

你錯了,我的確沒有購買任何一本女性寫真集,皆因當日我陪同母親一起去書展,她認為寫真意識不良,所以禁止購買。

腦殘啲講句,即係冇母親陪同既時候就會去買 :ugeek:
頭像
銘仔
金星會員

文章Lemon233 » 2010-07-23, 13:56

我對頭兩本好有興趣 :P
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章UCR683 » 2010-07-23, 15:06

ccya965041 寫:咁有定力?
不過買咁多書都對未來工作都有幫助既。

正是,其中一個目的是研究網絡文化如何影響社會及政策發展。

銘仔 寫:
UCR683 寫:

腦殘啲講句,即係冇母親陪同既時候就會去買 :ugeek:

你又錯了,那天是休更日,才能夠抽空陪同母親一起去書展;其他日子因為要當更及有要事,不會再去書展。
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章hkmtrhah » 2010-07-23, 19:15

香港粗口文化研究圖檔

可唔可以貼 ISBN-13 個 code 同佢標價係幾多? :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2010-07-23, 20:05

hkmtrhah 寫:香港粗口文化研究圖檔

可唔可以貼 ISBN-13 個 code 同佢標價係幾多? :oops:

ISBN-13 code: 9789629921613
標價: $55,打八折後價錢:$44

讀《小狗懶擦鞋--香港粗口文化研究》,可了解交通迷討論區,管理員禁粗口諧音禁得咁嚴了。
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章Lan » 2010-07-23, 22:35

小狗懶擦鞋

這本書書展都展了兩三年了,是吧。

不過內容挻棒的
Lan
天王星會員

文章Frenchfriezz » 2010-07-23, 23:32

UCR683 寫:你又錯了,那天是休更日,才能夠抽空陪同母親一起去書展;其他日子因為要當更及有要事,不會再去書展。

你睇唔明?而家佢係話你心入面本身想買,只係娘親喺度先買唔到
你娘親喺度係一個阻止你買嘅元素;你唔得閒去多次書展都係另一個阻止你買嘅元素

但佢講嘅深層意義就係你根本想買,明冇? :P
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章johnwong32000 » 2010-08-04, 14:07

對唔住各位過左書展錦耐先覆...
圖檔

幾本都算唔錯,其中《港孩》黃明樂對我自己好有啟發,知道我成日話人地係港孩,其實自己響大人眼中都係一名港孩,應著手改善自己惡習。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章hamu278 » 2010-08-04, 14:44

johnwong32000 寫:對唔住各位過左書展錦耐先覆...
圖檔

幾本都算唔錯,其中《港孩》黃明樂對我自己好有啟發,知道我成日話人地係港孩,其實自己響大人眼中都係一名港孩,應著手改善自己惡習。

港孩一早睇過,我學校圖書館有…
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客