[非廣告]TMA

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

[非廣告]TMA

文章aaron » 2010-07-08, 03:58

相信大家應該聽過呢個長期都未能出台既計畫。呢一刻可以同大家講既係,TMA係仍然未搞掂。其實自己只係負責編訂計畫內容,並非真正最高抉擇者,行政上事宜唔應該搵我。

我好肯定同大家講一句,計畫最開首,曾經計畫跟I-Circle結盟,後因部分幹事因與此區之會員因政治取向及立場而產生口角,及後更出現有幹事動議取消結盟建議。TMA這產物,某程度上是由於去年一場針對某B頭論壇事變期間所產生。當時,只要是有同樣取向,便合力做好事情。之後,由於部分人員因私人恩怨而導致改團體分成兩大派。其中一派本身有其基地,另一派則慢慢演變成TMA。

問題是,為何好端端的關係會因為意見不同而導致所謂的「深層次矛盾」?為何大家不能包容意見跟自身相反的意見?有人可能會認為小的因為本身靠近對立的另一方,而將小的同樣標籤成跟他們一樣的人,但這並不是事實。小的並不支持任何一方,出言批評的那一方似乎將部分現實誇張化,另一方也好像因被人出言中傷而將對方打入冷宮。如果另一方有氣量、具君子風度的人,也不必將對方和諧,亦無需動怒。許多事無分對與錯,理性討論才是王道。

如果將一個大圈子打散成多個派別,根本無法把大事做成。為何沒有人將圓圈的裂縫作出任何修補?這也許值得各位三思。

依稀記得運行蚊型組織Rail Connection時,成立之始已經提出:各人可有不同立場,但不能對他人的立場作出干預;不能因立場不同而引起不理智的辯論,或稱罵戰,例如在討論範圍以外提及牽涉個人資料的事項。 但為何,沒有人會記得這些白搭的原則,這些接近完全正確的原則?S字頭,T字頭,D字頭的人能仍然生存在B字頭朋友的朋友清單中,但其他人卻完全被和諧,甚至連一個旁觀者A,同樣消失在這漩渦中?如果這些人真的要稱得上有氣度的話,請用一個廣闊的胸襟去包容你身邊的人。接納其他人的意見正是最重要的原則。

回顧以往一同創造奇蹟的日子,一同行動,一同患難。弄到如施田地,值得嗎?
aaron
天王星會員

Re: [非廣告]TMA

文章KeroChu » 2010-07-08, 08:33

Check My Xanga Out.
http://tinyurl.com/28fpkxm

之前我寫D嘢好多都變成事實
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2010-07-08, 09:40

你會唔會諗多咗呢…

如果我因為政見唔同走去剷,點解 S 字頭既仲留喺度先…

我上次一剷就剷咗成八十幾個人…
因為好多人都係唔講野的,你都係…
341 (?) 個 fd 都剷到而家 268....
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2010-07-08, 10:02

我未聽過 TMA

此帖已完
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章aaron » 2010-07-08, 10:26

KeroChu 寫:Check My Xanga Out.
http://tinyurl.com/28fpkxm

之前我寫D嘢好多都變成事實

你第一次寫果陣我都睇過,有D真係變成事實,有D仲未係,當然亦唔希望變成事實。總之好多人都需要被管的。

bananasims 寫:你會唔會諗多咗呢…

如果我因為政見唔同走去剷,點解 S 字頭既仲留喺度先…

我上次一剷就剷咗成八十幾個人…
因為好多人都係唔講野的,你都係…
341 (?) 個 fd 都剷到而家 268....

希望真係我諗多左:P 我比較concern係會唔會有人出意挑釁,搞到關係僵晒。不過咁,係點樣先叫唔講野,因為前排deactivate左facebook,之後咪好似人間蒸發左。
Btw,摩擦的確有,最好當然可以solve到啦,始終多個朋友比多個敵人好。

hamu278 寫:我未聽過 TMA
咁你依家聽過一次啦 sosad

此帖已完
aaron
天王星會員

文章johnwong32000 » 2010-07-08, 12:48

等你地內戰完先LA,如果有人係都要話挑釁人都冇計...終有一日會完結。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-07-08, 15:40

硬膠無極限圖檔

此帖已完。

圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章aaron » 2010-07-08, 16:29

其實內裡就無戰,戰場反而係團體與團體之間
我都想買定花生,查實我唔牽涉在內 :mrgreen:

多謝咁多人咁「關心」TMA
下次post關於TMA既事項都係post下進度算 sosad
aaron
天王星會員

文章hkmtrhah » 2010-07-08, 17:01

aaron 寫:其實內裡就無戰,戰場反而係團體與團體之間

下次post關於TMA既事項都係post下進度算 sosad

死開
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章aaron » 2010-07-08, 17:19

hkmtrhah 寫:

死開

只怕下一個post要等十萬年後先post到 sosad

此post差唔多完架喇
都係吹下其他野好過
aaron
天王星會員

文章hamu278 » 2010-07-08, 18:22

hkmtrhah 寫:

死開

一針見血!
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章KeroChu » 2010-07-08, 21:43

等我食住花生睇TMA收檔既一日
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章aaron » 2010-07-08, 21:58

KeroChu 寫:等我食住花生睇TMA收檔既一日

咁你又唔好咁講
無錯有班人之前對你好衰,玩針對
咁又唔駛講到話收檔吧?冤冤相報何時了啊KK

佢地做過D咩,最後終要承受返個後果
最後終會有個完整既交代
aaron
天王星會員

文章lotsz » 2010-07-10, 11:17

你同我講冇?!
我會笑架!!
我先自己,
MM21話我支持高鐵,
等於無恥無腦同HKICC唔知教埋d咩人,
呢d叫不干預人地既政治取向咩?
如果TMA眾成員覺得佢咁做係岩既,
唔好意思,
TMA將會成為另一個BBQHK,
我唔會協助個咁既論壇成立!!
跟住,
我唔點解TMA有幾個msn群組,
有d就冇呢個人,
而呢一個就冇呢個人,
呢d叫好團結咩??
唔係內戰叫咩??
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章aaron » 2010-07-10, 11:23

lotsz 寫:

你同我講冇?!
我會笑架!!
我先自己,
MM21話我支持高鐵,
唔好意思,
跟住,
有d就冇呢個人,
而呢一個就冇呢個人,
呢d叫好團結咩??
唔係內戰叫咩??

WW21好似我無落過個入個名單裡面,基本上唔多覺佢屬於我們一員(如果佢係我地一員,一定有人提我叫我加返個名)
MSN群組方面,其實我都唔知點解咁_多
總之短期內會決定將咁多個merge埋,最多留兩個(討論1個,吹水1個)
aaron
天王星會員

文章lotsz » 2010-07-10, 11:25

aaron 寫:
lotsz 寫:

你同我講冇?!
我會笑架!!
我先自己,
MM21話我支持高鐵,
唔好意思,
跟住,
有d就冇呢個人,
而呢一個就冇呢個人,
呢d叫好團結咩??
唔係內戰叫咩??

WW21好似我無落過個入個名單裡面,基本上唔多覺佢屬於我們一員(如果佢係我地一員,一定有人提我叫我加返個名)
總之短期內會決定將咁多個merge埋,最多留兩個(討論1個,吹水1個)

多得黎仲要個個群d人都唔同,
有d人就冇得係度,
有d就冇得係果度,
咁佢地即係點??
搞分化呀?
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章aaron » 2010-07-10, 11:32

lotsz 寫:
aaron 寫:
lotsz 寫:

你同我講冇?!
我會笑架!!
我先自己,
MM21話我支持高鐵,
唔好意思,
跟住,
有d就冇呢個人,
而呢一個就冇呢個人,
呢d叫好團結咩??
唔係內戰叫咩??

多得黎仲要個個群d人都唔同,
有d人就冇得係度,
有d就冇得係果度,
咁佢地即係點??
搞分化呀?

就此,本人作出高度關注
短期內將會要求合併各群組
(補充資料:與T_A有關既群組有 TMA(打野戰專用抽水馬桶),TMA(會議室),TMA(會議廳),TMA(會議廳前廳),主席議事廳,你現在正聚腳於花生感情台內)
aaron
天王星會員

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客