加入IC一週年之後感

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

加入IC一週年之後感

文章JX7452~Tadase » 2010-03-07, 02:50

話時話,唔經唔覺加入左IC都有一年,有啲感受。
  未加入IC之前,自己係二OO八年係MSN開左個社群(BVE/openBVE 香港分區),搵左堆有玩BVE嘅巴士迷加入,得五個人。後來個社群有坑口(hkmtrhah)加入,當時我有眼不識泰山,貼哂自己啲劣作。 :oops: 不過個時我未整輕鐵BVE。
  上年年初,自己有左製作輕鐵BVE嘅概念,於是走去整啦。同時間上上下網搵到IC,最後仲入左黎。
  三月中,港鐵輕鐵751、507加班車正式開工,但係整整下唔識,上左黎問,自己成名路因而啟航!(「港鐵輕鐵751、507加班車(作品公告、更新)」一題前身係「有關屯門碼頭總站月台製作的問題」)從中識到Efilm、BNN,佢地俾左好多支援同幫助我,我先至可以係五月中出到個初版。 :D
  然而,推出後有唔少意見,係問卷都收集到唔少。當然要改得快啲同快出修訂版,因為就黎考試。六月又整多樣野黎,事件起因係中港鐵路開發組(CH Metro)刊憲製作輕鐵610,俾人招手,不過最後係以合作嘅形式。但係條610點?自己心照啦。 :cry:
五月中,水運會開幕,諗住講下,點知俾人爆左自己讀南屯官,真係失策。(詳見B2版:大家幾時水運會?) :cry: :oops:

加一舊文爛GAG:(詳見本版:頭先喺黃大仙望到獅子山後面果頭閃電)
A: 頭先喺黃大仙望到獅子山後面果頭閃電,D閃電白色,勁光
B: 其實係有人用左中國製電視機
因為「我要買電視機,我買什麼?我一定買日本的,中國的會爆炸」(源自B3版:崖上的成龍去北韓)
:ugeek:

本文分上、下兩篇,遲啲貼埋下文。  ;)
最後由 JX7452~Tadase 於 2010-03-07, 11:56 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
JX7452~Tadase
土星會員

Re: IC一週年之後感

文章johnwong32000 » 2010-03-07, 07:17

JX7452~Tadase 寫:  話時話,唔經唔覺加入左IC都有一年,有啲感受。
  未加入IC之前,自己係二OO八年係MSN開左個社群(BVE/openBVE 香港分區),搵左堆有玩BVE嘅巴士迷加入,得五個人。後來個社群有坑口(hkmtrhah)加入,當時我有眼不識泰山,貼哂自己啲劣作。 :oops: 不過個時我未整輕鐵BVE。
  上年年初,自己有左製作輕鐵BVE嘅概念,於是走去整啦。同時間上上下網搵到IC,最後仲入左黎。
  三月中,港鐵輕鐵751、507加班車正式開工,但係整整下唔識,上左黎問,自己成名路因而啟航!(「港鐵輕鐵751、507加班車(作品公告、更新)」一題前身係「有關屯門碼頭總站月台製作的問題」)從中識到Efilm、BNN,佢地俾左好多支援同幫助我,我先至可以係五月中出到個初版。 :D
  然而,推出後有唔少意見,係問卷都收集到唔少。當然要改得快啲同快出修訂版,因為就黎考試。六月又整多樣野黎,事件起因係中港鐵路開發組(CH Metro)刊憲製作輕鐵610,俾人招手,不過最後係以合作嘅形式。但係條610點?自己心照啦。 :cry:
五月中,水運會開幕,諗住講下,點知俾人爆左自己讀南屯官,真係失策。(詳見B2版:大家幾時水運會?) :cry: :oops:

加一舊文爛GAG:(詳見本版:頭先喺黃大仙望到獅子山後面果頭閃電)
因為「我要買電視機,我買什麼?我一定買日本的,中國的會爆炸」(源自B3版:崖上的成龍去北韓)

邊個會一開始識泰山,都係睇迪士尼先知邊個係泰山 :lol: (註:原為一傳說中的小孩)
仲有,唔好意思,你未成名。 :geek:
講真果句,你果D路線真係好差,我唔多講,仲有,我發現過你個pack裡有CH Metro ge 輕鐵列車,仲有Lrt10113 ge 輕鐵,呢二個響果張咩版權list度冇,要小心。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章bananasims » 2010-03-07, 11:30

你唔講都唔知原來你咁介懷人地知你讀乜嘢學校 :oops: :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章JX7452~Tadase » 2010-03-07, 11:56

johnwong32000 寫:邊個會一開始識泰山,都係睇迪士尼先知邊個係泰山 :lol: (註:原為一傳說中的小孩)
講真果句,你果D路線真係好差,我唔多講,仲有,我發現過你個pack裡有CH Metro ge 輕鐵列車,仲有Lrt10113 ge 輕鐵,呢二個響果張咩版權list度冇,要小心。

你睇野睇一半架咋...... :?

JX7452~Tadase 寫:三月中,港鐵輕鐵751、507加班車正式開工,但係整整下唔識,上左黎問,自己成名路因而啟航

至於輕鐵列車問題,係我自己唔記得抽返出黎,下次出會小心啲。

同埋有野想講,作品有意見先有進步架。  :lol:

bananasims 寫:你唔講都唔知原來你咁介懷人地知你讀乜嘢學校 :oops: :oops:

我驚俾人起底嘛...... :oops:
頭像
土星會員

Re: 加入IC一週年之後感

文章b_kevin_e » 2010-03-07, 12:49

JX7452~Tadase 寫:五月中,水運會開幕,諗住講下,點知俾人爆左自己讀南屯官,真係失策。(詳見B2版:大家幾時水運會?) :cry: :oops:

JX7452~Tadase 寫:
bananasims 寫:你唔講都唔知原來你咁介懷人地知你讀乜嘢學校 :oops: :oops:

我駛唔駛同你道歉 :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-03-07, 19:29

JX7452~Tadase 寫:
johnwong32000 寫:邊個會一開始識泰山,都係睇迪士尼先知邊個係泰山 :lol: (註:原為一傳說中的小孩)

你睇野睇一半架咋...... :?

JX7452~Tadase 寫:三月中,港鐵輕鐵751、507加班車正式開工,但係整整下唔識,上左黎問,自己成名路因而啟航

至於輕鐵列車問題,係我自己唔記得抽返出黎,下次出會小心啲。

同埋有野想講,作品有意見先有進步架。  :lol:

啟航....明白。
其實有心起你底,仲洗要你學校名咩 ;)
好多人都公開自己讀邊間la...你唔駛感驚wo。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
木星會員

文章kirisame » 2010-03-07, 22:21

johnwong32000 寫:
JX7452~Tadase 寫:  話時話,唔經唔覺加入左IC都有一年,有啲感受。

邊個會一開始識泰山,都係睇迪士尼先知邊個係泰山 :lol: (註:原為一傳說中的小孩)

lrt1013(?)個邊就小心d
不過tadase算半個CH輕鐵組成員嘅,就算唔係,架p1用都冇問題,按番cc 寫番低CH開發就得

話說tadase唔自己試下整obj個d?
起碼月台有個似樣嘅頂,睇落個感覺都好d啊
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

加入IC一週年之後感(下)

文章JX7452~Tadase » 2010-03-07, 22:45

~續~

六月考完試之後,諗住搶頭閘,點知俾人地早我十分鐘搶走左......
  都算啦,跟住就要幫CH Metro 整架輕鐵,我係tune車嗰個。其實架車一早tune過,不過冇公開。
  七月就黎放暑假,原本好多要返學嘅日子因為豬流感變哂假期,得閒到經常遊車河。(詳見B4版)加上十分無聊嘅學校綜藝晚會取消,hea到無得再hea。
七月去左搭第一次東鐵同金雞仔,入左又一城,冇諗到BNN咁激動。月尾去左要好多車費先入到西貢同黃石碼頭,嗰日咁啱係盧素娟小姐嘅死忌,我喺黃石悼念左一下。 :cry:
  八月暑假中,香港動漫電玩展唔少得,買左少少小說同漫畫書。
  三號又遊河了,今次帶埋夏娜。諗住搭ASC,撞板;279X等愛車,又撞板。跟住返黎貼相撞到個性格相反嘅XXXXXn,鍾意嘅角色又玩相反,下下唱反調。 :(
  九月中自己入左去機場,好多嘢玩,原本諗住入機場上網,點知係冇嘅,俾你哋誤導咗。遊完地鐵去葵芳,點知一出葵芳站,嘩!好大雨呀!喺巴士總站入面都要做落湯雞,雷聲又大,啲人縮哂喺車坑中間,啲雨係咁射入黎,裏面嘅車坑變哂水流。好彩返到屋企嗰陣已經停咗雨。 :(
  開學就唔得閒遊河啦,又整輕鐵,拉入洪水橋。十一月先出。 :D
  十二月IC大地震,BNN:「你鍾意嘅咪回覆,只要唔違反規則就得」咁就算數,最後點?唔使講啦。 :ugeek:
  一月又考試,好開心有人同我講生日快樂。(詳見B1版:JX7452~Tadase生日快樂)不過IC網存問題下旬上唔到了。 8-)
  直到而家,IC係半穩定咁啦。 :oops:

~完~

OT : 原來 輕鐵BVE 係 南官生專利。 :o
(據一名師兄指,Gordon 原來都係南官人,大佢一年,不過同伍師兄一樣,F.5 升唔翻原校。)

b_kevin_e 寫:我駛唔駛同你道歉

......咁又唔駛 :oops:
頭像
土星會員

文章Andy » 2010-03-08, 21:10

唔經唔覺..
我喺度差唔多四年了.. :oops: :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-08, 23:04

Andy 寫:唔經唔覺..

車,你都係成日潛水架啦 :ugeek:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章dickyho01025 » 2010-03-08, 23:57

Andy 寫:唔經唔覺..

我都唔記得我記時入黎lu.....不過無幾可上水.........
dickyho01025
土星會員

文章bteonnsg » 2010-03-09, 17:58

唔講唔知自己開左ACC一年有多...但係自己點解會喺夜晚12點幾開ACC架呢...

另外你講果條LINK [$0$αΔ] http://bbs.i-circle.net/viewtopic.php?f=12&t=10237(頭先喺黃大仙望到獅子山後面果頭閃電) 8-)
bteonnsg
地球會員

文章kirisame » 2010-03-10, 14:14

原來入左一年幾

話說當年我係bvehk整bve(當然,好樣衰 :oops: )
後尾,招到hah,比佢帶入來ic,就咁就開始我ic生涯

跟住,就一直維持住學野,整bve,再學野,整bve,再學野............嘅循環
可惜學來學去都學唔到,整來整去都唔靚 :cry:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章johnwong32000 » 2010-03-10, 20:16

小弟:註冊時間: 2008-08-26, 14:47
不過頭二年都係CD ROM,或者D post 響HKBVE。
圖檔
頭像
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-03-12, 00:33

邊個哎我?(clown)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客