利是錢

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

利是錢

文章johnwong32000 » 2010-02-28, 16:00

話說Fb度有好多人話我好有米,我好想知:bnn(米王)有幾多錢?
其實大家有幾多錢、想將D錢點用。
我就想買一支長鏡,或者輕便DC,或者Net book,或者單車一部。
P.S. Sub Total >Subtotal
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

Re: 利是錢

文章hamu278 » 2010-02-28, 16:06

$3000,聽日全部放晒入銀行。 :D
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章b_kevin_e » 2010-02-28, 17:24

窮人,冇咁多利是錢

hamu278 寫:$3000,聽日全部放晒入銀行。 :D

銀行D息雞水咁小 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-02-28, 17:41

b_kevin_e 寫:窮人,冇咁多利是錢

放響自己身上仲縮水 :lol:
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
木星會員

文章大大師兄 » 2010-02-28, 17:42

好過冇 :oops:
(唔通你想攞去炒股)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-02-28, 17:55

hamu278 寫:$3000,聽日全部放曬入銀行。 :D

由細到大我D利是錢都冇拆兼上繳中央,話「等大個入落銀行戶口」喎
今時今日我有三間銀行既戶口,不過一蚊利是錢都冇放落去,因為入左落去會好快俾我碌哂 :P

呢兩年我老豆都冇叫我交D利是出黎,不過因為慣左唔拆利是錢,塞滿哂係夾萬入面 :D
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章hamu278 » 2010-02-28, 17:59

Frenchfriezz 寫:

由細到大我D利是錢都冇拆兼上繳中央,話「等大個入落銀行戶口」喎
今時今日我有三間銀行既戶口,不過一蚊利是錢都冇放落去,因為入左落去會好快俾我碌哂 :P

呢兩年我老豆都冇叫我交D利是出黎,不過因為慣左唔拆利是錢,塞滿哂係夾萬入面 :D

我細個 d 利是錢雖然有上繳,不過自從我有左銀行戶口,已經比番晒我。 8-) 8-)

BTW,我住村屋,唔方便放咁多錢。放落銀行有幾毫子息,叫做好過冇啦。 8-)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章人仔 » 2010-02-28, 18:31

我D利是錢從來冇緻過 :lol:

不過覺得呢個貼度 你地好似用泥曲線晒命 :cry:
頭像
人仔
金星會員

文章tautau » 2010-02-28, 18:41

HKD3000以上加RMB160
不過全數購買電子產品
tautau
土星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-28, 19:46

直到目前出文時間為止,我俾我呀媽屙出黎到而家剩返 $5000 左右
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2010-02-28, 20:05

直至現在,一共收到利是錢1500RMB+900RMB+1100HKD=$3500
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-02-28, 20:39

hkmtrhah 寫:直到目前出文時間為止,我俾我呀媽屙出黎到而家剩返 $5000 左右

你話我果D邊叫晒命,我唔上繳都唔夠 :arrow: 坑口多。
圖檔
頭像
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-28, 21:13

johnwong32000 寫:
hkmtrhah 寫:直到目前出文時間為止,我俾我呀媽屙出黎到而家剩返 $5000 左右

你話我果D邊叫晒命,我唔上繳都唔夠 :arrow: 坑口多。

我話我出世到而家喎 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-02-28, 21:18

hkmtrhah 寫:
johnwong32000 寫:

我話我出世到而家喎 :roll:

我出世果陣...果D都俾晒地產商lu :mrgreen:
圖檔
頭像
木星會員

文章kirisame » 2010-02-28, 22:00

今年約1000左右

以前要交老母保管,用左就減數
而家就唔使上繳,直接儲自己户口
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章ccya965041 » 2010-03-01, 02:15

大約CAD$660左右,D錢留返上大學,
咁多年D錢都無上繳
頭像
ccya965041
木星會員

文章b_kevin_e » 2010-03-01, 08:17

hamu278 寫:

我細個 d 利是錢雖然有上繳,不過自從我有左銀行戶口,已經比番晒我。 8-) 8-)

BTW,我住村屋,唔方便放咁多錢。放落銀行有幾毫子息,叫做好過冇啦。 8-)

紅字+1

不過我唔係好想放入銀行,唔係話利息問題,而係銀行硬件問題
次次入錢都要等返粒鐘(間分行冇入鈔機+2個counter做提存) :oops:
所以而家諗緊cut唔cut左個acc佢,用第2間(獅子銀行)
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-03-01, 08:47

b_kevin_e 寫:
hamu278 寫:

紅字+1

不過我唔係好想放入銀行,唔係話利息問題,而係銀行硬件問題
次次入錢都要等返粒鐘(間分行冇入鈔機+2個counter做提存) :oops:
所以而家諗緊cut唔cut左個acc佢,用第2間(獅子銀行)

獅子有返存款服務咩?
圖檔
頭像
木星會員

文章b_kevin_e » 2010-03-01, 10:06

johnwong32000 寫:獅子有返存款服務咩?

點解冇 :?:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章Lemon233 » 2010-03-01, 13:07

中一之前全數上繳
然後五年來係 MOP$700~900 $RMB500~700浮動

無錢串人有錢得唔得? :mrgreen:
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

下一頁

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客