利是錢

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

Re: 利是錢

文章Frenchfriezz » 2010-03-01, 14:12

b_kevin_e 寫:不過我唔係好想放入銀行,唔係話利息問題,而係銀行硬件問題
次次入錢都要等返粒鐘(間分行冇入鈔機+2個counter做提存) :oops:
所以而家諗緊cut唔cut左個acc佢,用第2間(獅子銀行)

你邊間銀行?恆生既話真係唔要罷就啦
行政垃圾,唔只e-banking弱智,早兩日先有新聞爆出黎話恆生ATM鈍到過左成分鐘先出錢,條友走左俾其他人拎左

獅子銀行好野黎架 :D 共匪銀行都唔錯,服務超好(連獅子都唔夠佢好)效率又高,起碼銀通網絡都攞到錢
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章b_kevin_e » 2010-03-01, 15:00

Frenchfriezz 寫:
b_kevin_e 寫:不過我唔係好想放入銀行,唔係話利息問題,而係銀行硬件問題
次次入錢都要等返粒鐘(間分行冇入鈔機+2個counter做提存) :oops:
所以而家諗緊cut唔cut左個acc佢,用第2間(獅子銀行)

你邊間銀行?恆生既話真係唔要罷就啦
行政垃圾,唔只e-banking弱智,早兩日先有新聞爆出黎話恆生ATM鈍到過左成分鐘先出錢,條友走左俾其他人拎左

獅子銀行好野黎架 :D 共匪銀行都唔錯,服務超好(連獅子都唔夠佢好)效率又高,起碼銀通網絡都攞到錢

就正正係共匪銀行 :oops:
間野有8個counter(3個做客服),不過做提存好多時得2個 :oops: 其中一個仲要係for保險箱
次次經過都見d人排到出門口 :oops: 間野冇入鈔機,得ATM,要入錢就要排COUNTER
所以唔係好想存錢入銀行 :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-01, 15:28

b_kevin_e 寫:就正正係共匪銀行 :oops:
間野有8個counter(3個做客服),不過做提存好多時得2個 :oops: 其中一個仲要係for保險箱
次次經過都見d人排到出門口 :oops: 間野冇入鈔機,得ATM,要入錢就要排COUNTER

共匪銀行既counter分配真係抵鬧,我之所以申請提存易a/c,就係唔想排成粒鐘隊去入果幾十蚊婆仔數
有時放學去藍田分行入數,四個counter有一個拎左黎做中銀理財,另外一個就長年冇人
坑口果間仲勁,唔記得左七個定八個counter,但只係開三個黎做一般提存

同埋另一樣抵鬧既,就係銀通網絡既ATM
個界面樣衰不特止,仲好唔user-friendly
check balance個畫面出黎成半分鐘先俾人揀仲要唔要其他服務,你知我呢D窮鬼邊想俾後面D人見到自己得果雞碎咁多係入面 :oops:
提款之後又逼你拎卡,當正你拎完錢就冇其他野做咁
講到ATM軟件都係獅子銀行做得好 :P :P

不過共匪銀行既服務態度真係好impressive,我記得果日我拎住獅子銀行張月結單做住址證明,
係下晝臨收檔果陣仆去恆生申請戶口,死人恆生低能到原來係counter要人罰住企申請,咁我唔知所以入完數又要戇居居排多次
搞完都就快1700,仆到中銀啱啱好趕得切,一入到去個保安已經好親切咁問我做乜,又幫我攞籌
之後申請過程又快又順利,可能果度大多都係中年或者接近中年既人,比起其他銀行既員工真係親切好多,又會撩你傾計咁
頭像
火星會員

文章hamu278 » 2010-03-01, 16:35

b_kevin_e 寫:就正正係共匪銀行 :oops:

共匪銀行既counter分配真係抵鬧,我之所以申請提存易a/c,就係唔想排成粒鐘隊去入果幾十蚊婆仔數
有時放學去藍田分行入數,四個counter有一個拎左黎做中銀理財,另外一個就長年冇人
坑口果間仲勁,唔記得左七個定八個counter,但只係開三個黎做一般提存

同埋另一樣抵鬧既,就係銀通網絡既ATM
個界面樣衰不特止,仲好唔user-friendly
check balance個畫面出黎成半分鐘先俾人揀仲要唔要其他服務,你知我呢D窮鬼邊想俾後面D人見到自己得果雞碎咁多係入面 :oops:
提款之後又逼你拎卡,當正你拎完錢就冇其他野做咁
講到ATM軟件都係獅子銀行做得好 :P :P

不過共匪銀行既服務態度真係好impressive,我記得果日我拎住獅子銀行張月結單做住址證明,
係下晝臨收檔果陣仆去恆生申請戶口,死人恆生低能到原來係counter要人罰住企申請,咁我唔知所以入完數又要戇居居排多次
搞完都就快1700,仆到中銀啱啱好趕得切,一入到去個保安已經好親切咁問我做乜,又幫我攞籌
之後申請過程又快又順利,可能果度大多都係中年或者接近中年既人,比起其他銀行既員工真係親切好多,又會撩你傾計咁

我個戶口都係共匪銀行,但申請既時候,條友好似唔憂做咁態度超差 :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章chungcf2006 » 2010-03-01, 17:32

$3000 就係入咗落痕身 :|
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-01, 17:47

chungcf2006 寫:$3000 就係入咗落痕身 :|

小心佢入錯數 :P :P :P
頭像
火星會員

文章kirisame » 2010-03-01, 20:11

有冇人入東亞
個人感覺還可以,畢竟勁少用個ac(幾個月先入一次,開左唔夠一次)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2010-03-01, 21:32

我一向都係鐘意匯豐,貪佢周圍都有櫃員機,恆生都得,拎錢好方便(雖然排好耐隊)
又一城、奧運匯豐中心、旺角匯豐中心(八部存錢妥)、始創中心、美孚三期都有得入錢,又係好方便

不過有隻恆生機(中環站)最低限額成 $500
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2010-03-01, 21:38

我啲錢..

上繳中央 :(

不過都啱- - 反正而家唔應該畀物質影響- -
圖檔
Andy
金星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-01, 21:49

bananasims 寫:我一向都係鍾意匯豐,貪佢周圍都有櫃員機,恆生都得,拎錢好方便(雖然排好耐隊)
又一城、奧運匯豐中心、旺角匯豐中心(八部存錢妥)、始創中心、美孚三期都有得入錢,又係好方便

我都係最鍾意獅子銀行 :P :P
港島果邊有好多大既ATM中心既食錢機都食50蚊同埋20蚊紙,好方便 :P
頭像
火星會員

文章efilm » 2010-03-01, 21:51

bananasims 寫:我一向都係鐘意匯豐,貪佢周圍都有櫃員機,恆生都得,拎錢好方便(雖然排好耐隊)

銀通 ATM 唔係多啲? :shock:
頭像
efilm
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-01, 22:02

efilm 寫:
bananasims 寫:我一向都係鍾意匯豐,貪佢周圍都有櫃員機,恆生都得,拎錢好方便(雖然排好耐隊)

銀通 ATM 唔係多啲? :shock:

獅子/痕身銀行唔可以係銀通網絡拎錢,卡上面寫可以係銀聯網絡拎錢,但係試過係銀聯網絡既中銀機係唔得既

中銀可以係銀通網絡拎錢,但每次最少三百蚊
頭像
火星會員

文章efilm » 2010-03-01, 22:39

Frenchfriezz 寫:中銀可以係銀通網絡拎錢,但每次最少三百蚊

乜唔係一百咩?
頭像
efilm
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-01, 22:44

efilm 寫:
Frenchfriezz 寫:中銀可以係銀通網絡拎錢,但每次最少三百蚊

乜唔係一百咩?

一百我肯定唔得,我用中銀卡拎過渣打同埋星展$100,都係交易不接受彈卡,當時仲以為個friend fake我,以為銀通係廢既
後尾先知原來要最少拎300蚊先受理
頭像
火星會員

文章efilm » 2010-03-01, 22:52

efilm 寫:

乜唔係一百咩?

一百我肯定唔得,我用中銀卡拎過渣打同埋星展$100,都係交易不接受彈卡,當時仲以為個friend fake我,以為銀通係廢既
後尾先知原來要最少拎300蚊先受理

我試過東亞 ATM 得 :D
頭像
efilm
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-01, 23:12

efilm 寫:我試過東亞 ATM 得 :D

估佢唔到

不過我而家要拎100蚊都係OK搞掂,唔洗四圍搵ATM :P
頭像
火星會員

上一頁

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 18 位訪客