英屬香港幻想區

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

Re: 英屬香港幻想區

文章V813 » 2010-01-21, 21:35

kirisame 寫:1999年,六四十周年,香港舉行大型紀念活動,部分"八十後"對中聯辨,中旅社等進行破壞,引發國內大規模反英反港示威,官方發表聲明"堅決反對英國與香港人士粗暴干涉中國內政,中港關係進一步緊張.同年,中央宣報上海成為金融中心

捉條細蟲:戈陣嘅八十後只係十幾歲
V813
土星會員

文章bteonnsg » 2010-01-21, 23:10

KeroChu 寫:2006年,
*國內開始發展迪士尼樂園,香港的迪士尼開幕(現實)
*中國自行研發出第一列高速動車組,並且以天價(12億RMB一抽)買給港英政府作將來連接中國大陸之用(這是高鐵)
*港英政府開始研究興建高鐵的可行性,並且開始諮詢受影響的村民
*同年發生大量鏹水彈事件,港英政府立即調動數十億去安裝天眼,並且在3個月內破案

2007年,
*高鐵在年頭進入立法局討論(使用共用通道),由於詳細諮詢過各受影響居民,而他們亦都願意遷出,所以高鐵在年中已經上馬開工
*海洋公園開始擴建,並且夷平部份南朗山作為擴建部份
*青州填海工程開展,並且使用從南朗山來的山石泥土填海,由於新定制的方案不在海港範圍之內,所以無人抗議
*香港地鐵客流量飽和,地鐵公司開始研究增長市區綫列車至10卡

*機場快線由於長年累月的虧損,被逼在年尾停止服務,在11月31日晚上12時08分開出最後一班列車。
*東涌綫加強班次至3分鐘一班(使用舊機場快線的列車),吸引大批市民在荔景轉車前往香港站再轉乘港島綫。

大家加油!
就算我唔鍾意特衰政府都唔會將港英捧上神枱啦...

另外,我想知AEL多出嚟D路軌點用
bteonnsg
地球會員

文章KeroChu » 2010-01-22, 06:55

bteonnsg 寫:
*中國自行研發出第一列高速動車組,並且以天價(12億RMB一抽)買給港英政府作將來連接中國大陸之用(這是高鐵)
*港英政府開始研究興建高鐵的可行性,並且開始諮詢受影響的村民
*同年發生大量鏹水彈事件,港英政府立即調動數十億去安裝天眼,並且在3個月內破案

2007年,
*高鐵在年頭進入立法局討論(使用共用通道),由於詳細諮詢過各受影響居民,而他們亦都願意遷出,所以高鐵在年中已經上馬開工
*青州填海工程開展,並且使用從南朗山來的山石泥土填海,由於新定制的方案不在海港範圍之內,所以無人抗議
*香港地鐵客流量飽和,地鐵公司開始研究增長市區綫列車至10卡

*機場快線由於長年累月的虧損,被逼在年尾停止服務,在11月31日晚上12時08分開出最後一班列車。
*東涌綫加強班次至3分鐘一班(使用舊機場快線的列車),吸引大批市民在荔景轉車前往香港站再轉乘港島綫。

大家加油!
就算我唔鍾意特衰政府都唔會將港英捧上神枱啦...

另外,我想知AEL多出嚟D路軌點用

多出來D路軌?留低等佢生銹啦。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章人仔 » 2010-01-22, 11:33

我真係唔明點解港英可以搞到07年地鐵系統流量飽和 :roll:
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2010-01-22, 15:55

V813 寫:
kirisame 寫:1999年,六四十周年,香港舉行大型紀念活動,部分"八十後"對中聯辨,中旅社等進行破壞,引發國內大規模反英反港示威,官方發表聲明"堅決反對英國與香港人士粗暴干涉中國內政,中港關係進一步緊張.同年,中央宣報上海成為金融中心

捉條細蟲:戈陣嘅八十後只係十幾歲

即係咁
如果香港仲係港英政府
反華教育一定做足啦掛(睇美國,日本個D),可能4~5歲教佢大陸人係衰人咁
加上大陸發展個時,眼紅嘅西方一定用香港反華
所以我估衝擊大陸機關會早左
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章kirisame » 2010-01-22, 16:02

2007年,

大家加油!

不過問下先,其實點解會咁快有高鐵嘅?仲早過特衰正苦?!
好似港英時代雖然叫做"承認"大陸政權,但唔多喜歡社會主義嘅大陸架wo
仲有,民進黨個時台灣都係唔多想同大陸接觸啦,話知D人死
睇三通搞咁耐就知
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章Puff » 2010-02-08, 18:15

先黎張圖,配搭 Wet Dream 幻想計劃。 :oops:

不過諗緊係咪要畫埋 HKIA 同 HKLA 既機場禁區線 :oops:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-08, 18:46

Puff 寫:先黎張圖,配搭 Wet Dream 幻想計劃。 :oops:

不過諗緊係咪要畫埋 HKIA 同 HKLA 既機場禁區線 :oops:

我見到 Circle Line,笑左
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2010-02-08, 20:35

機場快線有N條分支,班次點安排
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Puff » 2010-02-08, 23:42

KeroChu 寫:機場快線有N條分支,班次點安排

我印象中都係得呢幾種:
北行
博寮機場禁區 >> 國際機場禁區 [12 分鐘一班] 5 班
博寮機場 >> 博覽館 [15 分鐘一班] 4 班
香港 >> 博覽館 (較多) [10 分鐘一班] 6 班
中環南 >> 博覽館 (較少) [15 分鐘一班] 4 班
中環南 >> 博寮機場 [15 分鐘一班] 4 班

最高同時單向 23 班
** 全線專用路軌

南行
國際機場禁區 >> 博寮機場禁區 [12 分鐘一班] 5 班
博覽館 >> 博寮機場 [15 分鐘一班] 4 班
博覽館 >> 香港 [8 分鐘一班] 6 班
博覽館 >> 中環南 [15 分鐘一班] 4 班
博寮機場 >> 中環南 [15 分鐘一班] 4 班

最高同時單向 23 班
** 全線專用路軌

未得閒做簡單運行圖住 :oops:

P.S. 博寮機場主打重量級國際線 :mrgreen: HKIA 就繼續加強國內線+貨運+次要國際線
future 提供埋高鐵直接轉乘服務,That's good :mrgreen:

博寮機場高鐵站模式:
a) [禁區]乘客機場落機 ─> [禁區]行轉乘高鐵通道 ─> [禁區]大陸預檢口岸 ─> [禁區] 高鐵月台 ─> [大陸] 高鐵車廂 (反之)
b) [香港] 乘客站外落車 ─> [禁區]香港出境管制 ─> [禁區]大陸預檢口岸 ─> [禁區] 高鐵月台 ─> [大陸] 高鐵車廂 (反之)

港鐵係廣深港高鐵上營運新班次,為「香港機場特快線」,用特製版 CRH2/3。每小時 1 ~ 2 班 :mrgreen:
初期係廣州南、深圳北各設行李託運專櫃。(福田用你既寶安啦)
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章kirisame » 2010-02-09, 12:52

Puff 寫:
KeroChu 寫:機場快線有N條分支,班次點安排

我印象中都係得呢幾種:
北行
博寮機場禁區 >> 國際機場禁區 [12 分鐘一班] 5 班
博寮機場 >> 博覽館 [15 分鐘一班] 4 班
香港 >> 博覽館 (較多) [10 分鐘一班] 6 班
中環南 >> 博覽館 (較少) [15 分鐘一班] 4 班
中環南 >> 博寮機場 [15 分鐘一班] 4 班

最高同時單向 23 班
** 全線專用路軌

南行
國際機場禁區 >> 博寮機場禁區 [12 分鐘一班] 5 班
博覽館 >> 博寮機場 [15 分鐘一班] 4 班
博覽館 >> 香港 [8 分鐘一班] 6 班
博覽館 >> 中環南 [15 分鐘一班] 4 班
博寮機場 >> 中環南 [15 分鐘一班] 4 班

最高同時單向 23 班
** 全線專用路軌

未得閒做簡單運行圖住 :oops:

P.S. 博寮機場主打重量級國際線 :mrgreen: HKIA 就繼續加強國內線+貨運+次要國際線
future 提供埋高鐵直接轉乘服務,That's good :mrgreen:

博寮機場高鐵站模式:
a) [禁區]乘客機場落機 ─> [禁區]行轉乘高鐵通道 ─> [禁區]大陸預檢口岸 ─> [禁區] 高鐵月台 ─> [大陸] 高鐵車廂 (反之)
b) [香港] 乘客站外落車 ─> [禁區]香港出境管制 ─> [禁區]大陸預檢口岸 ─> [禁區] 高鐵月台 ─> [大陸] 高鐵車廂 (反之)

港鐵係廣深港高鐵上營運新班次,為「香港機場特快線」,用特製版 CRH2/3。每小時 1 ~ 2 班 :mrgreen:
初期係廣州南、深圳北各設行李託運專櫃。(福田用你既寶安啦)

不過話時話,大陸嘅高鐵始終都係tdb下面嘅,會亂咁比你搶佢生意 :?:
仲有,英國佬未必比你用大陸架,可能係class395高速版 :lol:
仲有,都心聯絡線去到大西北好似深再入少少比較好?我覺得會有大西北人用呢條入欣澳
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章Puff » 2010-02-09, 17:04

kirisame 寫:不過話時話,大陸嘅高鐵始終都係tdb下面嘅,會亂咁比你搶佢生意 :?:
仲有,英國佬未必比你用大陸架,可能係class395高速版 :lol:
仲有,都心聯絡線去到大西北好似深再入少少比較好?我覺得會有大西北人用呢條入欣澳

要深入到邊度 :oops:
再入 D 既話屯門重鐵會呈三角形架啦 :mrgreen:

至於搶生意,唔洗驚既!就算唔回歸大陸都會照住你做保護國 :mrgreen:
實例:北韓
Puff
木星會員

文章kirisame » 2010-02-09, 17:59

Puff 寫:
kirisame 寫:不過話時話,大陸嘅高鐵始終都係tdb下面嘅,會亂咁比你搶佢生意 :?:

至於搶生意,唔洗驚既!就算唔回歸大陸都會照住你做保護國 :mrgreen:

不過到時佢會任大陸佬經香港去坐飛機?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章Puff » 2010-02-09, 18:39

kirisame 寫:
Puff 寫:

不過到時佢會任大陸佬經香港去坐飛機?

點解唔得 :mrgreen:
凡事有可能。

香港係亞洲 ge 國際都會 (依家勉強算),
飛機航班都實多過大陸 :oops:

送多張圖 :mrgreen:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
Puff
木星會員

文章kirisame » 2010-02-09, 21:34

安娜琪 寫:
bteonnsg 寫:一樣無普選.

唔知點解,其實D人喺英國統治下都無普選啦,又唔投訴 :oops:

*但係直布羅陀18世紀(Source:Wikipedia)就比左英國,同香港簽約99年完全係兩回事.

因為宗主國係民主定獨裁國家嘅分別。本土無民主,但宗主國有民主,同本土同宗主國都
無民主,本身就係一個分別。

更何況中共國連人權都無。

仲有,條拓展界址專條嘅乙方係滿州殖民政府(我傾向認為元朝同清朝係外國/外族政權
殖民統治,到民國成立後先被認為係「中華民族」呢個合併民族嘅一分子),其繼承者中
華民國政府,至今仍然存在。因此,即使中華民國唔被國際承認,只要一日佢實質存在,
亦無被中共所滅,中共政權都無權接收香港。我對香港主權移交比中華民國無意見。

其實你都唔係中國籍

香港係中國嘅土地,當然屬於中國同中國
收唔收嘅決定權係中國
中華民國現時最多只代表中國台灣人嘅意見

至於人權問題,要做改善嘅都係中央做野,做推動嘅都應該係中國13億人,旁人不得依牙鬆槓
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2010-02-09, 21:38

香港好似唔興捷運呢個詞個WO :!:
頭像
人仔
金星會員

文章Puff » 2010-02-10, 14:26

人仔 寫:香港好似唔興捷運呢個詞個WO :!:

只係同「線」既區別,因為 Airport Express 依家唔係一條線,而係一個 System
Puff
木星會員

文章大大師兄 » 2010-02-13, 18:55

kirisame 寫:
安娜琪 寫:

唔知點解,其實D人喺英國統治下都無普選啦,又唔投訴 :oops:

*但係直布羅陀18世紀(Source:Wikipedia)就比左英國,同香港簽約99年完全係兩回事.

因為宗主國係民主定獨裁國家嘅分別。本土無民主,但宗主國有民主,同本土同宗主國都

仲有,條拓展界址專條嘅乙方係滿州殖民政府(我傾向認為元朝同清朝係外國/外族政權
殖民統治,到民國成立後先被認為係「中華民族」呢個合併民族嘅一分子),其繼承者中
華民國政府,至今仍然存在。因此,即使中華民國唔被國際承認,只要一日佢實質存在,
亦無被中共所滅,中共政權都無權接收香港。我對香港主權移交比中華民國無意見。

其實你都唔係中國籍

收唔收嘅決定權係中國

至於人權問題,要做改善嘅都係中央做野,做推動嘅都應該係中國13億人,旁人不得依牙鬆槓

1. 《展拓香港界址專條》用嘅行文係「中國」(《南京條約》與《北京條約》就係「大清」)。理論上,中華人民共和國同中華人民共和國都可以合理地稱自己乃係條約所指「中國」或「大清」嘅後繼政權。何解中華民國就無權稱香港屬其國土?
  2. 閣下之意,豈非指台灣不屬中國一部份?
  3. 話之中國做嘢唔做嘢,其他人絕對有權對中國人權作出評論和建議,呢啲叫言論自由。他國人民就不能評論中國國事,不但嚴重侵犯基本人權,更有可能違反當地法律。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2010-02-13, 19:58

大大師兄 寫:
kirisame 寫:
安娜琪 寫:

其實你都唔係中國籍

收唔收嘅決定權係中國

1. 《展拓香港界址專條》用嘅行文係「中國」(《南京條約》與《北京條約》就係「大清」)。理論上,中華人民共和國同中華人民共和國都可以合理地稱自己乃係條約所指「中國」或「大清」嘅後繼政權。何解中華民國就無權稱香港屬其國土?
  3. 話之中國做嘢唔做嘢,其他人絕對有權對中國人權作出評論和建議,呢啲叫言論自由。他國人民就不能評論中國國事,不但嚴重侵犯基本人權,更有可能違反當地法律。

我話係"推動"冇話唔比人講,不過點做係唔關外國人事
推動自由民主同改革嘅應該係國內嘅國民.相信大陸嘅人已經做緊野,例如反對綠壩,或者譚作人去查豆腐渣工程
中國香港人當然有權利去推動
外國人可以評論下大陸政府做法,但無權要求大陸政府點做

仲有,一百年前,外國人侵犯中國人基本人權(例:生存嘅權利)比89年大陸政府過分,既然大陸唔達標,外國人更無資格講野
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2010-02-13, 23:31

kirisame 寫:
大大師兄 寫:
kirisame 寫:
安娜琪 寫:

其實你都唔係中國籍

收唔收嘅決定權係中國

我話係"推動"冇話唔比人講,不過點做係唔關外國人事
推動自由民主同改革嘅應該係國內嘅國民.相信大陸嘅人已經做緊野,例如反對綠壩,或者譚作人去查豆腐渣工程
中國香港人當然有權利去推動
外國人可以評論下大陸政府做法,但無權要求大陸政府點做

仲有,一百年前,外國人侵犯中國人基本人權(例:生存嘅權利)比89年大陸政府過分,既然大陸唔達標,外國人更無資格講野

不同意。外國人與國民的發聲機會應該相等。大陸人有權反對綠壩,外國人就不能?大陸人查豆腐渣,外國人就不能查?
中國人用什麼方法、行動推動民主、人權,為何外國人就不能知、不能回應、不能參與其中?理由何在?

要求——第一,人民要求,政府未必要答應。其次,我舉個例:香港人要求普選,由 1988、1991、1995,一直到 07/08、2012、2017/2020。若有個美國遊客來到香港,想參加七一遊行,要求廢除功能組別,難道我們要跟他說「外國人可以評論下香港政府做法,但無權要求香港政府點做」。

最後一點。這不是外國人無權發聲的理據。你說的「外國人無資格講嘢」,我分兩個層面理解:無資格講六四,和無資格講現時大陸人權。六四是中國利用軍隊屠殺自己國民,這和外國人侵犯中國人權利是完全兩回事。所以外國人不會因為他們殺了幾多個中國人而無權說話。如果你指的是無權講大陸人權,則極度可笑。當年侵犯中國人人權的外國人,今日佔人口之幾多?大部份人都和此等事件毫無關係,甚至都未出世,就因為佢地的國籍,就變得無資格說話,我實在不才,完全不能明白。
圖檔
大大師兄
地球會員

上一頁

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 18 位訪客