英屬香港幻想區

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

英屬香港幻想區

文章安娜琪 » 2010-01-12, 19:53

歡迎大家幻想一下,如果香港仲係英國統治(可以有或無主權移交時間表),香港會變成點?而呢
十多年間嘅政治爭議比著港英政府會點樣處理?歡迎任何政治立場人士發表意見。

--------------------------
已提醒 及 代為更改標題
原標題:[英國人] 英屬香港幻想區

人仔
最後由 人仔 於 2010-01-12, 20:19 編輯,總共編輯了 1 次。
理由: 代為更改標題:除該版面的版面規則有所規定外,主題名稱不得加上文章分類。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

Re: 英屬香港幻想區

文章hamu278 » 2010-01-12, 20:12

中國開始掘起,仲靠英國咪大檸樂囉。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章安娜琪 » 2010-01-12, 20:24

hamu278 寫:中國開始掘起,仲靠英國咪大檸樂囉。

本帖係假設香港未主權移交過,咁何來「仲靠英國」呢?

仲有,中國倔起唔等於英國一定要衰落,唔比兩國嘅經濟同時發展架?同埋呢,果d獨裁政權
倔起一時都係曇花一現姐,終有一日會倒台。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章hamu278 » 2010-01-12, 20:29

安娜琪 寫:
hamu278 寫:中國開始掘起,仲靠英國咪大檸樂囉。

本帖係假設香港未主權移交過,咁何來「仲靠英國」呢?

仲有,中國倔起唔等於英國一定要衰落,唔比兩國嘅經濟同時發展架?同埋呢,果d獨裁政權
倔起一時都係曇花一現姐,終有一日會倒台。

"英屬香港",即係香港仲由英國統治啦!點會唔靠英國啊?

仲有,強完之後會平伏番好正常。好似依家美國既經濟,咪又係奶晒野!
所以都要睇下中國強到幾耐。如果中國強得耐,香港咪錯失左機會囉。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章安娜琪 » 2010-01-12, 20:41

hamu278 寫:"英屬香港",即係香港仲由英國統治啦!點會唔英國啊?

仲有,強完之後會平伏番好正常。好似依家美國既經濟,咪又係奶晒野!
所以都要睇下中國強到幾耐。如果中國強得耐,香港咪錯失左機會囉。

呢個字嘅問題。如果香港一直都係英國統治,無將主權移交比中國再交返比英國統治的話,咁就
唔存在「投靠」,更何況「投靠」係自願,但係香港都無self determination,所以邊個國家有幾
好,香港都無可能因此去「投靠」任何國家。一切只有聲稱擁有香港主權嘅國家去討論同決定。

我就睇好香港會比而家好好多啦,尤其是政治方面。

頭像
安娜琪
土星會員

文章hamu278 » 2010-01-12, 20:42

安娜琪 寫:
hamu278 寫:"英屬香港",即係香港仲由英國統治啦!點會唔英國啊?

呢個字嘅問題。如果香港一直都係英國統治,無將主權移交比中國再交返比英國統治的話,咁就
唔存在「投靠」,更何況「投靠」係自願,但係香港都無self determination,所以邊個國家有幾
好,香港都無可能因此去「投靠」任何國家。一切只有聲稱擁有香港主權嘅國家去討論同決定。

我就睇好香港會比而家好好多啦,尤其是政治方面。

你講咁多野,最重要都係想講呢句姐,何必搵我做開場白。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章安娜琪 » 2010-01-12, 20:52

hamu278 寫:你講咁多野,最重要都係想講呢句姐,何必搵我做開場白。

我而家無時間講咁多detail野姐,當其他人發表完意見之後,我就會再講落去。

頭像
安娜琪
土星會員

文章Andy » 2010-01-12, 22:50

首先..港督會轉.. 肥彭可能會食過多蛋tart而心臟病死..(幻想)

跟住..立法會少咗班政棍..高鐵同沙中線早幾年起咗

官守議員同埋非官守議員存在..班泛民都唔會控制到立法局..所謂"民主"唔方會進步得去邊

港督由英女皇委任..冇普選..

上面講過.有官守同非官守議員..唔會有立法會普選... 更加唔會有雙普選

天星小輪2010再加價..第二次左派暴動~(幻想)

結論:政治環境唔會因此好咗..更加唔會有民主進步..因為有"港督會同行政局"
圖檔
Andy
金星會員

文章hang » 2010-01-12, 23:28

如果香港無回歸,咁就唔會有玫瑰園計劃,呢家的香港國際機場就會遲多十幾年先起好,
咁香港仲要逼住用個個差唔多擴充唔到的啟德機場。
高鐵?一地兩檢?一定唔會係香港出現,係香港得一個站,如果中英交惡呢條鐵路咪變左廢物?

不過施政一定會快好多,唔駛好似呢家咁拖拖拉拉,乜都做唔成,議員只係會吹水同鬧交。
效率就係錢,咁樣香港唔會好似呢家咁損失好多的機會。
不過中國入世貿,香港依然會被邊沿化。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章jimmy_lam » 2010-01-12, 23:40

如果冇主權移交時間表,唔洗指意有咩民選議員(84年中英談判破裂85年就搞區議會選舉,立法會間接選舉),更加唔好講咩公務員本地化,港督大哂,鬼佬當權,中國人繼續做二等公民,鐵路固然會照起,不過喺你屋企旁邊炸樓都唔好嘈
不過港英做事效率就應該會比依家特衰政府好既,當然中國人發言權又相對比依家少好多
如果有主權移交時間表,咁就只不過將91/92過度期d鬧劇推遲,同依家冇咩分別
jimmy_lam
天王星會員

文章安娜琪 » 2010-01-13, 08:19

你地講嘅野好著眼於種族歧視,不過呢二三十年來種族歧視嘅問題都有唔少突破性嘅進展,又有條約同
公約保護。好似而家英國本土咁,佢地捉種族歧視仲嚴過香港。另一方面,唔好唔記得英國仲有另一個
殖民地直布羅舵幾乎永遠都無可能比人「收返」,因為當地居民反對,連英西共治都唔得。大家可以引
用當地案例,推測香港嘅前景。

頭像
安娜琪
土星會員

文章bteonnsg » 2010-01-13, 12:19

一樣無普選.

唔知點解,其實D人喺英國統治下都無普選啦,又唔投訴 :oops:

*但係直布羅陀18世紀(Source:Wikipedia)就比左英國,同香港簽約99年完全係兩回事.
bteonnsg
地球會員

文章KeroChu » 2010-01-13, 12:22

bteonnsg 寫:一樣無普選.

唔知點解,其實D人喺英國統治下都無普選啦,又唔投訴 :oops:

*但係直布羅陀18世紀(Source:Wikipedia)就比左英國,同香港簽約99年完全係兩回事.

照講英國應該可以奪回香港島,界限街以南既九龍半島同昂船洲(未填海部份)。(搞出另一個直布羅陀)
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章安娜琪 » 2010-01-13, 12:56

因為宗主國係民主定獨裁國家嘅分別。本土無民主,但宗主國有民主,同本土同宗主國都
無民主,本身就係一個分別。

更何況中共國連人權都無。

仲有,條拓展界址專條嘅乙方係滿州殖民政府(我傾向認為元朝同清朝係外國/外族政權
殖民統治,到民國成立後先被認為係「中華民族」呢個合併民族嘅一分子),其繼承者中
華民國政府,至今仍然存在。因此,即使中華民國唔被國際承認,只要一日佢實質存在,
亦無被中共所滅,中共政權都無權接收香港。我對香港主權移交比中華民國無意見。
最後由 安娜琪 於 2010-01-13, 13:30 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
安娜琪
土星會員

文章人仔 » 2010-01-13, 13:16

其實你都係想講英國統治比由中國收返好者
英國就宗主國前宗主國後
中國就獨裁國前獨裁國後:0)
頭像
人仔
金星會員

文章jimmy_lam » 2010-01-13, 13:24

恕小弟才疏學淺
又滿州國殖民政府
又中共獨裁國
完全睇唔明 :oops:

同埋都好睇得出樓主開post有咩意圖,高登應該適合你多d,帖名記得加返[大英祖國]上去 :lol:
jimmy_lam
天王星會員

文章安娜琪 » 2010-01-13, 13:30

人仔 寫:其實你都係想講英國統治比由中國收返好者
英國就宗主國前宗主國後
中國就獨裁國前獨裁國後:0)

宗主國一詞係適用於香港嘅主權擁有者,不論係中共定係英國。

頭像
安娜琪
土星會員

文章安娜琪 » 2010-01-13, 13:33

jimmy_lam 寫:恕小弟才疏學淺
又滿州殖民政府
又中共獨裁國
完全睇唔明 :oops:

錯誤已改,多謝提醒~

滿州(Manchuria/Manchurian)殖民政府,就係滿州族入侵中華土地後,於1644年
成立嘅殖民政權,中史學家普遍稱之為「清朝」。

頭像
安娜琪
土星會員

文章KeroChu » 2010-01-13, 14:12

安娜琪 寫:

因為宗主國係民主定獨裁國家嘅分別。本土無民主,但宗主國有民主,同本土同宗主國都

仲有,條拓展界址專條嘅乙方係滿州殖民政府(我傾向認為元朝同清朝係外國/外族政權
殖民統治,到民國成立後先被認為係「中華民族」呢個合併民族嘅一分子),其繼承者中
華民國政府,至今仍然存在。因此,即使中華民國唔被國際承認,只要一日佢實質存在,
亦無被中共所滅,中共政權都無權接收香港。我對香港主權移交比中華民國無意見。

邊個話大陸無人權,只系唔可以話太過好。(同D歐洲國家邊有得揮)
似乎你被臺灣人蒙蔽了。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章bteonnsg » 2010-01-14, 21:00

安娜琪 寫:

就算佢宗主好到點都好,宗主有民主同無民主喺上面已經比你証明左係同本土有無民主無關.

如果香港唔係回歸我諗立法局仍然無得選
bteonnsg
地球會員

下一頁

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客