牡丹樓廿蚊餐

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

牡丹樓廿蚊餐

文章bananasims » 2009-12-31, 09:29

http://hk.news.yahoo.com/article/091228/4/fuyu.html

4/1 夜晚 5-9 開始
巨無霸餐、脆辣雞腿包餐同豬柳蛋漢堡都會賣 $20
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 牡丹樓廿蚊餐

文章Freeman » 2009-12-31, 12:00

今晚就去 :P
(我本身都要去M)
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-12-31, 12:05

成個幾月無食啦 :oops:
我張麥當勞卡都無用好耐
今晚我去海傍間 Starbucks 飲杯就算
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-12-31, 13:54

約咗人影煙花同錄音 :geek:
Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2009-12-31, 15:07

bananasims 寫:成個幾月無食啦 :oops:
我張麥當勞卡都無用好耐
今晚我去海傍間 Starbucks 飲杯就算

咩card?我有一張係Zone一Zone,熊仔,綠色,成日用。
成日去 Starbucks 食晒你D錢~

其實佢真係減價會抵左,其他食肆都好少做到呢個價。
我一定會去食,不過希望佢唔會縮水,佢成日縮,好似變魔術。

p.s.點解要叫牡丹樓?叫M記唔好?
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章bananasims » 2009-12-31, 15:21

係叫麥當勞卡…個個月有唔同優惠
之前咩細奶昔,小薯條
我零願要減價都唔要呢啲,真係多得滯

個價錢同質素既比的話都唔算抵啦
尋日同學去奧海城麥記食野(我無食)
見到佢個巨無霸,同格離個魚柳包既直徑差唔多一樣
塊牛肉又乾爭爭
咁就 $27.X
魚柳包都 $24.X
真係 =.=
bananasims
太陽會員

文章johnwong32000 » 2009-12-31, 15:25

bananasims 寫:係叫麥當勞卡…個個月有唔同優惠
之前咩細奶昔,小薯條
我零願要減價都唔要呢啲,真係多得仔

個價錢同質素既比的話都唔算抵啦
尋日同學去奧海城麥記食野(我無食)
見到佢個巨無霸,同格離個魚柳包既直徑差唔多一樣
塊牛肉又乾爭爭
真係 =.=

呢D咪叫縮水,年年縮,年年加,呢個算積下D陰德。
我果張card可以買一樣食品價,有二樣羅到走。
不過除左Apple pie全部都係雪糕/飲品。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
木星會員

文章bananasims » 2009-12-31, 15:32

鬆一鬆又係我家姐有買,都幾抵 :oops:
嗰次喺馬頭圍,佢想食麥旋風我想飲橙汁
唔記得淨係比橙汁既錢就拎埋麥旋風
嗰陣覺得平咗
(不過用經濟學角度睇,我係比人榨 :oops: but anyway 我鐘意會計學角度睇多啲)

麥記啲雪糕都算接受到既,不過又係縮晒水…
有時識人喺麥記做就叫佢麥旋風轉多個圈 :oops:

呀仲有,千祈唔好買咩冰雪芬達定乜
我啲朋友成日話呢隻喺部機有時變晒顏色水
bananasims
太陽會員

文章johnwong32000 » 2009-12-31, 15:42

bananasims 寫:鬆一鬆又係我家姐有買,都幾抵 :oops:
嗰次喺馬頭圍,佢想食麥旋風我想飲橙汁
唔記得淨係比橙汁既錢就拎埋麥旋風
嗰陣覺得平咗
(不過用經濟學角度睇,我係比人榨 :oops: but anyway 我鐘意會計學角度睇多啲)

麥記啲雪糕都算接受到既,不過又係縮晒水…
有時識人喺麥記做就叫佢麥旋風轉多個圈 :oops:

呀仲有,千祈唔好買咩冰雪芬達定乜
我啲朋友成日話呢隻喺部機有時變晒顏色水

你再想想冇買=二倍價錢
有買=正常價錢+$10/你買過次數
就會好似平左。

冰雪芬達?定新地樂?定果隻M記思樂冰?
圖檔
頭像
木星會員

文章bananasims » 2009-12-31, 15:57

我唔知我家姐仲有無買呀…
經濟學角度,呢個係 lump sum payment,啲 seller 用黎榨取你既 consumer surplus(本來諗住出 $5 買,點知 $3 就有,$2 係 consumer surplus)
會計學角度就係好似你咁講,都係實際平既重要啲 :oops:

新地樂無問題的,飲過一次,係食面嗰啲新地有種好奇異既感覺,值得一試(又係有 $3 coupon 先去)

總之嗰隻唔係可樂,係啲咩橙汁呀嗰啲,應該係 M 版思樂冰
要飲呢啲我不如去七仔飲,有時自己添飲佢都唔會發覺 :oops:
bananasims
太陽會員

文章johnwong32000 » 2009-12-31, 16:01

bananasims 寫:經濟學角度,呢個係 special payment (lump sum payment),啲 seller 用黎榨取你既 consumer surplus(本來諗住出 $5 買,點知 $3 就有,$2 係 consumer surplus)
會計學角度就係好似你咁講

新地樂無問題的
應該係 M 版思樂冰
要飲呢啲我不如去七仔飲,有時自己添飲佢都唔會發覺 :oops:

經常做,繁忙時間佢一定睇唔到。我都係鐘意將汽水放底,冰放面。
都係俾佢賺大錢,又每人收多十蚊。

我唔鐘意食新地樂,因為佢要冰黎"浪"著舊雪糕。
圖檔
頭像
木星會員

文章bananasims » 2009-12-31, 16:11

我通常係食晒啲雪糕先慢慢歎
食上面嗰層好正
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2009-12-31, 16:18

同埋大家見過最貴既麥當勞係邊度?
全世界我見過最貴係澳門威尼斯人,成 $4x 蚊一個魚柳包餐,時代廣場嗰啲乜野磨菇芝士漢堡包稅都係 ~$5,仲有個包都大啲

香港最貴就係山頂同埋彌敦道近柯士甸道(樓上),比奧海城貴兩三蚊
我見過最平就係九龍城真善美邨,比奧海城平一蚊到
奧海城個價應該係最多餐廳有
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-12-31, 20:48

富昌邨商場分店也是較其他旺區分店便宜。
P.S. 似乎是麥當勞過春節前,例牌加價的先兆!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章johnwong32000 » 2010-01-01, 15:20

UCR683 寫:富昌邨商場分店也是較其他旺區分店便宜。
P.S. 似乎是麥當勞過春節前,例牌加價的先兆!

依家仲有唔同地區唔同價咩?我以為以前先有。我只會響樓下M記食,好少出去都食。(出去有感多野選擇,唔駛食M記。)
最後由 johnwong32000 於 2010-01-01, 15:27 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
木星會員

文章bananasims » 2010-01-01, 15:23

海鮮價係指經常性波動喎…
老麥啲價到到唔同…
bananasims
太陽會員

文章johnwong32000 » 2010-01-01, 15:30

bananasims 寫:海鮮價係指經常性波動喎…
老麥啲價到到唔同…

己改。

老麥算好la,唔洗搵我地呢班窮鬼笨,搵有錢佬la,唔好搵我。
其實我最鐘意係番大陸食,仲平。不過D番茄汁好酸。
圖檔
頭像
木星會員

文章bananasims » 2010-01-01, 15:48

有錢佬會唔會食老麥 :oops:

青島 $9.5 一個巨無霸餐 :mrgreen:
不過當地居民個 real income 同香港差唔多
bananasims
太陽會員

文章johnwong32000 » 2010-01-01, 16:04

bananasims 寫:有錢佬會唔會食老麥 :oops:

青島 $9.5 一個巨無霸餐 :mrgreen:
不過當地居民個 real income 同香港差唔多

$9.5??
係港紙?好似好抵,通識書話香港同中國係最平。
最後由 johnwong32000 於 2010-01-01, 16:25 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
木星會員

文章bananasims » 2010-01-01, 16:21

人民幣,大約港紙 $10.4
bananasims
太陽會員

下一頁

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 32 位訪客