垃圾恆生

高談闊論、吹水聊天。

版主: 人仔, skyhks

版面規則
  • 如果其他版面更切合你發表的主題,請到有關版面發表。
  • 不准進行接龍活動。

垃圾恆生

文章Frenchfriezz » 2009-12-01, 20:46

本來諗住琴晚出文,但當時實在太火滾,廢事爆粗俾人warn之餘仲會搞到我忍唔住連admin都鬧埋一份 :P

話說我有個恆生綜合戶口,另外有個Debit Mastercard a/c,一張Alpha Card控制哂兩個a/c
咁係申請果陣條友講左用ATM或者食錢機係即時過數,其他方法要等一個工作日
咁我琴日放左學就係食錢機入數落debit card個戶口啦,諗住趁The Body Shop最後一日特價去掃下貨

誰不知碌卡果陣發現過唔到數,我已經心知不妙,唯有用EPS找數
每$250簽帳額先可以換到$1 Cash Dollar,而且係一路累積落去,
月尾結數一次過加埋哂總簽帳額先再計番得到幾多Cash Dollar
我買完野去ATM check數,發現debit card a/c入面一個仙都冇多冇少,換言之即係仲未過數
就係咁白白間接搞到我冇左最少$2 Cash Dollar :evil:

而呢間歷史咁悠久既銀行呢,貴為匯豐集團成員之一,但平日運作就同佢大佬完全唔同
好似開戶,以個人經驗黎計,匯豐同中銀都有一套程序,先攞籌後埋位,
坐定定俾身份證同埋住址證明佢就會幫你搞掂哂所有手尾
但恆生呢?呢間野都真係幾有趣,咁費時既工夫竟然係櫃位搞,
怪不得成日見有D客企係度幾個字都唔走囉,原來乜野狗屎垃圾都係櫃位搞掂哂,簡直弱智,低效率不特止仲要個客罰企對住塊玻璃望住你填form

佢個e-banking一樣係咁弱能
匯豐果個呢,你首次開戶既對完身份就自動搞掂哂,頭幾日只係打password黎login,但一個禮拜內就有部密碼機寄到黎
而佢個系統都好聰明,你收到部機果日佢個login page就自動多左個option俾你activate部機
每次login同埋過數都要用部機先可以繼續,十分之安全,我好滿意
(但我而家極唔滿意佢新版龜速e-banking)

恆生果個,我真係想像唔到同一個集團,做細既可以弱智咁多
開戶要對身份呢個就一定啦,但要自己打埋戶口號碼,而最低能既地方就係我個綜合戶口號碼得十個位,
佢係都要逼我入12位a/c no.落去,大佬你想我點嘔多兩個碼出黎?
最後要打信用卡果個水蛇春咁長既號碼先開到戶,然後再人手加番同名戶口落去
(如果我有成十個戶口,咁咪有排揀? :? )

因為我未夠18歲,所以好多功能都用唔到,e-banking都唔例外
HSBC我落分行同個靚女講聲「幫我開左網上過數俾第三者功能」,
再俾埋身份證同提款卡佢,佢就自動波幫我填form,我要做既只係簽個字就得
過左三日就有得網上過數俾人,但記住無論我有冇呢個功能都係要用密碼機login

恆生都當然冇得網上過數呢,我開頭以為係因為我唔夠18歲,咪照落分行慢慢排隊係櫃位叫佢開番俾我囉
咁佢又隔住塊玻璃,罰住企咁睇佢幫我填form,簽完名佢俾左個盒仔我,原來係部密碼機!
我果陣先明,原來恆生根本就唔當D客上網check數係乜野既一回事,由佢地低設防login就算;
連密碼機既成本都要慳,要網上過數俾第三者先有得用,但login一樣都唔洗用部機,只係過數先要

番到去activate部機啦,點知又話我唔夠18歲!
落去同另一條友講數,佢竟然同我講話「之前個員工可以以為你夠18歲,先批俾你架咋,我幫你取消番佢,你出年再黎搞啦」
乜我俾埋身份證佢睇都可以睇唔出我未夠18歲?張相同我差好遠喎?

呢間廢柴銀行真係冇得救,等我夠18歲可以申請Credit card就即刻會逃離佢既魔掌 :P
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

Re: 垃圾恆生

文章bananasims » 2009-12-01, 20:50

匯豐住址證明唔知係咪睇分行
以前聯合道仲有分行嗰陣就擺低住址證明,等幾日收信
不過我去始創中心我係喺櫃位到同你搞

不過我想講恆生真係有問題 :oops:
恆生卡喺匯豐 ATM 入到錢,匯豐卡喺恆生 ATM 係入唔到錢 :twisted: :twisted:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Frenchfriezz » 2009-12-01, 20:57

bananasims 寫:匯豐住址證明唔知係咪睇分行

恆生卡喺匯豐 ATM 入到錢,匯豐卡喺恆生 ATM 係入唔到錢 :twisted: :twisted:

我開中銀戶口果陣就即時俾埋密碼信我,等張卡寄到黎就可以用,好方便 :D
同時中銀ATM(新舊機都係)排keypad都係最好用既 :P 同匯豐新機一樣反應快
不過軟件上就比恆生同匯豐差得遠,最憎check數要等佢個畫面停勁耐先問你出唔出番去,唔似HSBC Group機咁下面有幾個掣俾你出番去
頭像
火星會員

文章tautau » 2009-12-01, 21:12

我也是。
話說舊年我阿哥15歲係鰂魚涌恆生開左個青少年戶口。
之後一星期即去淘大恆生開同一類型戶口。
但係就話我唔夠18歲,唔可以開....
一個銀行,210個制度?!
tautau
土星會員

文章bananasims » 2009-12-01, 21:21

Frenchfriezz 寫:
bananasims 寫:匯豐住址證明唔知係咪睇分行

我開中銀戶口果陣就即時俾埋密碼信我,等張卡寄到黎就可以用,好方便 :D
同時中銀ATM(新舊機都係)排keypad都係最好用既 :P 同匯豐新機一樣反應快
不過軟件上就比恆生同匯豐差得遠,最憎check數要等佢個畫面停勁耐先問你出唔出番去,唔似HSBC Group機咁下面有幾個掣俾你出番去

同意
中銀既 ATM 幾好咁

其實,我唔係好識用 HSBC 啲 ATM 機
有時咁咗啲畫面,好似話咩旅遊保險嗰幾頁描述
唔知點樣可以返主畫面,一定要叫佢彈返張卡出黎再插過…

嗰日喺南昌站搞轉賬,搞咗我十幾分鐘就喺度研究點樣用…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hang » 2009-12-02, 00:01

bananasims 寫:不過我想講恆生真係有問題 :oops:

我張恆生係匯豐 ATM 入唔到錢 :?
恆生account過錢俾匯豐要唔要手續費?
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章ccya965041 » 2009-12-02, 08:07

呢邊網上credit攞錢放落我debit card都簡單都無論,
呢邊d銀行洗乜用咩密碼機 :oops:
頭像
ccya965041
木星會員

文章hamu278 » 2009-12-02, 18:41

我呢個石器時代人,仲用緊中銀紅簿仔 :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Frenchfriezz » 2009-12-02, 19:33

hang 寫:我張恆生係匯豐 ATM 入唔到錢 :?
恆生account過錢俾匯豐要唔要手續費?

唔洗,所以我而家只要搵到事旦一部HSBC Group既食錢機就可以入數落任何一個a/c,
好似想入落HSBC a/c咁,係恆生機入落恆生a/c之後再用ATM過數就得 :D
頭像
火星會員

文章人仔 » 2009-12-02, 20:31

hamu278 寫:我呢個石器時代人,仲用緊中銀紅簿仔 :oops: :oops:

我哥本都係 :twisted:
頭像
人仔
金星會員

回到 [C1] 吹水聊天

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 51 位訪客