新機 SX110: 第一次玩手動: 五隻 M 記熊

攝影作品、技術分享。

版主: Frenchfriezz

版面規則
  • 本版面旨在討論攝影技巧、攝影器材、攝影心得、拍攝景點及分享親自拍攝的相片。
  • 所分享的相片必須為該會員親自拍攝。
  • 所分享的相片可使用圖像處理軟件潤色,惟必須在文章內注明該相片是經過軟件後期處理。

新機 SX110: 第一次玩手動: 五隻 M 記熊

文章Roy » 2008-11-13, 11:05

圖檔
頭像
Roy
木星會員

Re: 新機 SX110: 第一次玩手動: 五隻 M 記熊

文章SkyBread » 2008-11-13, 22:40

唔見Joey Design果隻...
SkyBread

文章Roy » 2008-11-13, 22:56

劉德華果隻後面, 睇怕我角度取得唔好... :oops:
頭像
Roy
木星會員

文章lsp » 2008-11-15, 14:54

係放得唔好啫 ...
咁快買左既 ...
響邊買 ? 幾多錢 ?
頭像
lsp
地球會員

文章Roy » 2008-11-15, 17:10

lsp 寫:係放得唔好啫 ...
咁快買左既 ...
響邊買 ? 幾多錢 ?

水坑尾, MOP$2450, 包 4GB 卡+相機袋
頭像
Roy
木星會員

文章kcrc219 » 2008-11-16, 11:58

不過沒 .raw bor (同g10 compare)
努力....努力
kcrc219
天王星會員

文章efilm » 2008-11-16, 12:32

kcrc219 寫:不過沒 .raw bor (同g10 compare)

等 CHDK 出 SX110IS 的 firmware: :D
http://chdk.wikia.com/wiki/SX110IS
頭像
efilm
地球會員

文章lsp » 2008-11-16, 19:05

其實普通玩下都 OK 架啦 ...
下下要 .raw 做嘜 =.= 隻眼睇唔到咁多 ...
頭像
lsp
地球會員

文章efilm » 2008-11-16, 21:54

lsp 寫:其實普通玩下都 OK 架啦 ...

影 RAW 係方便響電腦做後期處理:
http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_image_format
頭像
efilm
地球會員

文章Roy » 2008-11-17, 11:20

efilm 寫:
lsp 寫:其實普通玩下都 OK 架啦 ...

影 RAW 係方便響電腦做後期處理:
http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_image_format

我用電腦後期處理多數都只係加框縮細
如果一張相影得好基本上可以唔使做後期處理的 (笑)
認同 Lsp 的說法 :lol:
頭像
Roy
木星會員

文章efilm » 2008-11-17, 20:09

Roy 寫:我用電腦後期處理多數都只係加框縮細

其實我係唔明呢句講乜: :oops:
lsp 寫:隻眼睇唔到咁多 ...
頭像
efilm
地球會員

文章lsp » 2008-11-18, 16:46

efilm 寫:
Roy 寫:我用電腦後期處理多數都只係加框縮細

其實我係唔明呢句講乜: :oops:
lsp 寫:隻眼睇唔到咁多 ...

睇到張相講嘜就 OK -.-”
唔係以為我講嘜 =.=”
唔使下下都要「底片」 :P
頭像
lsp
地球會員

回到 [C3] 攝影

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客