550D KIT SET 入手

攝影作品、技術分享。

版主: Frenchfriezz

版面規則
  • 本版面旨在討論攝影技巧、攝影器材、攝影心得、拍攝景點及分享親自拍攝的相片。
  • 所分享的相片必須為該會員親自拍攝。
  • 所分享的相片可使用圖像處理軟件潤色,惟必須在文章內注明該相片是經過軟件後期處理。

550D KIT SET 入手

文章Freeman » 2010-03-02, 06:12

都決定咗一段時間, 尋晚終於去咗買, 至於開箱相等我今晚先放 :oops:
Freeman
地球會員

Re: 550D KIT SET 入手

文章Freeman » 2010-03-02, 21:05

Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-03-02, 21:08

Freeman 寫:http://freeman.fs-hk.com/2010/03/02/canon-eos-550d/

簡簡單單算, 都無咩好打

又多一個人用Canon...其實有無人用Nikon?
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章Freeman » 2010-03-02, 21:09

johnwong32000 寫:
Freeman 寫:http://freeman.fs-hk.com/2010/03/02/canon-eos-550d/

貴, 拍片好似唔多得
Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-03-02, 21:19

Freeman 寫:
johnwong32000 寫:

貴, 拍片好似唔多得

拍片?係wo。搵日約你試下先。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
木星會員

文章人仔 » 2010-03-02, 21:19

我個人鐘意CANON多過NIKON :roll:
我個FD係用NIKON D5000
頭像
人仔
金星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-02, 22:27

johnwong32000 寫:拍片?係wo。搵日約你試下先。

相機買番黎就係為左影相架啦
為左1080P拍片功能而寧願買部影相廢咁多既機,反唔反智左D呢? :roll:
俾我揀我寧願買左部HDV cam先,相機留番遲D再買
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章銘仔 » 2010-03-02, 23:22

Frenchfriezz 寫:
johnwong32000 寫:拍片?係wo。搵日約你試下先。

為左1080P拍片功能而寧願買部影相廢咁多既機,反唔反智左D呢? :roll:

咁又唔可以咁講既~
有時真係又拎DSLR,又拎DV... 去旅行重死...

有錢買貴機,影相拍片一流;冇錢買平機,係有少少取捨。
不過拍片功能會影響到影相就真係有少少誇張左啲... :oops:
當然我唔排除有依個可能性...
頭像
銘仔
金星會員

文章Freeman » 2010-03-02, 23:33

其實唔拍片係會要50D, N記未有打算
Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-03-02, 23:43

銘仔 寫:
Frenchfriezz 寫:

咁又唔可以咁講既~
有時真係又拎DSLR,又拎DV... 去旅行重死...

有錢買貴機,影相拍片一流;冇錢買平機,係有少少取捨。
不過拍片功能會影響到影相就真係有少少誇張左啲... :oops:

我十世都唔去旅行,當然買部D60 cheap cheap地算數。拍片?用DC lo。用落又真係Nikon會好D(可能先入為主掛)。
拍片冇聽過會影響wo...
圖檔
頭像
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-02, 23:59

銘仔 寫:不過拍片功能會影響到影相就真係有少少誇張左啲... :oops:

我冇講過550D個強勁拍片功能搞到影相廢,Canon DSLR影相色水唔靚+成像差係不爭既事實,另一個post都有例子指出中階機可以垃圾過入門機
(當然你地可以話所謂「公認既事實」只係被Nikon支持者或者反Canon者承認,咁我又唔會否認我反Canon反到出哂面既。)
頭像
火星會員

文章Freeman » 2010-03-10, 23:38

正如Frenchfriezz之前關於7D個POST, 550D(同7D)既AF, 連拍抽車入站, 可以影十幾張都仲OUT FO, 要去到好近先準啲
(當然學藝未精係OUT既其中一個原因... :oops: )
Freeman
地球會員

文章ccya965041 » 2010-03-11, 11:25

有無較AI SERVO先?
頭像
ccya965041
木星會員

文章Freeman » 2010-03-11, 13:58

ccya965041 寫:有無較AI SERVO先?

Freeman
地球會員

文章Freeman » 2010-03-25, 23:40

Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-04-05, 12:56

「學藝未精」呢點對你黎講根本就唔成立,我唔信一部單反會殘廢過部LX2(定3?)
佢真係有料到嘅,佢應該設計到連auto mode都可以令新手影到張好睇嘅*相出黎

連7D呢種中階機都廢柴到咁,你係都要踩落呢個屎坑咪盞搞到一身蘇州屎,後悔都冇用,除非你快快手放番出去買另一部 :P

*中焦,曝光正常
頭像
火星會員

文章Freeman » 2010-04-06, 10:40

已成定局 :oops: :cry:
Freeman
地球會員

文章Oliveber » 2011-12-14, 15:33

有無較AI SERVO先?
Oliveber
天王星會員

文章ssd21345 » 2011-12-18, 18:04

@above
stop copying.
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

文章Ganapoes » 2013-08-12, 15:47

什么相机比较好呢? :?
Ganapoes
天王星會員

回到 [C3] 攝影

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客