7D驚為天人既追焦能力

攝影作品、技術分享。

版主: Frenchfriezz

版面規則
  • 本版面旨在討論攝影技巧、攝影器材、攝影心得、拍攝景點及分享親自拍攝的相片。
  • 所分享的相片必須為該會員親自拍攝。
  • 所分享的相片可使用圖像處理軟件潤色,惟必須在文章內注明該相片是經過軟件後期處理。

7D驚為天人既追焦能力

文章Frenchfriezz » 2010-01-04, 01:45

係某壇見到有Canon打手係度話Canon機點好點好法,點知俾條友post左呢段片出黎:
http://www.youtube.com/watch?v=cOT3v9XzCvo

我呸!7D果然機如其名,D300s追到架的士從Viewfinder上消失為止,7D仲懵懵下停係原格
不過都好多謝果位Canon打手,如果唔係佢大家又點會見識到Canon中階單反原來咁垃圾 :P :P
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

Re: 7D驚為天人既追焦能力

文章ccya965041 » 2010-01-04, 03:50

個人仲用緊CANON既中階機40D,靜態既野就最快,
黑暗中靜態都無問題(不過只適用係接上外閃當對焦輔助燈個陣,
而試過影車個陣用9點對焦,AI SERVO,不過好多時會對錯焦,
所以我多數都用中間點或者四個角對焦,
CANON係運動上,起碼5D MKII先至OK,
不過5DMKII最衰唔夠連拍速度。
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-01-04, 03:59

ccya965041 寫:個人仲用緊CANON既中階機40D,靜態既野就最快,
而試過影車個陣用9點對焦,AI SERVO,不過好多時會對錯焦,

我一直都以為Canon係衰在D機手感差同埋色水淡,估唔到竟然仲有咁多弊病 :o
頭像
火星會員

文章kq2100 » 2010-01-16, 23:15

Frenchfriezz 寫:
ccya965041 寫:個人仲用緊CANON既中階機40D,靜態既野就最快,

我一直都以為Canon係衰在D機手感差同埋色水淡,估唔到竟然仲有咁多弊病 :o

我今日攞部借返既40D出去影車都死哂喇 :lol:
6,70張DEL到得番18張 :lol:
頭像
kq2100
天王星會員

文章ccya965041 » 2010-01-17, 15:02

kq2100 寫:

你配支咩鏡先?
頭像
ccya965041
木星會員

文章kq2100 » 2010-01-17, 20:04

ccya965041 寫:
kq2100 寫:

你配支咩鏡先?

35-350 :oops:
頭像
kq2100
天王星會員

文章ccya965041 » 2010-01-18, 03:23

整支白鏡pan相,包你快而準
頭像
ccya965041
木星會員

文章Freeman » 2010-01-18, 07:09

話說我都煩緊用N定C記好

講影相一定N, 但我要拍片, N記拍片又係死得人
Freeman
地球會員

文章ccya965041 » 2010-01-18, 16:31

Freeman 寫:話說我都煩緊用N定C記好

咁姐係唔用nN就唔識影相?
此言差矣
頭像
ccya965041
木星會員

文章Freeman » 2010-01-18, 16:50

ccya965041 寫:
Freeman 寫:話說我都煩緊用N定C記好

咁姐係唔用nN就唔識影相?
此言差矣

咁質素始終會差咁啲
Freeman
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-01-18, 17:52

ccya965041 寫:整支白鏡pan相,包你快而準

咁同叫人買D3x開ISO102400以1/800影全黑環境有乜分別? :roll:
頭像
火星會員

文章kq2100 » 2010-01-18, 23:52

ccya965041 寫:整支白鏡pan相,包你快而準

個支35-350咪白鏡囉 :lol:
頭像
kq2100
天王星會員