我的敗家作 - Lightsphere II入手+測試報告

攝影作品、技術分享。

版主: Frenchfriezz

版面規則
  • 本版面旨在討論攝影技巧、攝影器材、攝影心得、拍攝景點及分享親自拍攝的相片。
  • 所分享的相片必須為該會員親自拍攝。
  • 所分享的相片可使用圖像處理軟件潤色,惟必須在文章內注明該相片是經過軟件後期處理。

我的敗家作 - Lightsphere II入手+測試報告

文章ccya965041 » 2009-08-18, 14:32

好多人現在都有DSLR,外置閃光燈對於人像攝影來講,
係不可或缺既工具,不過係人都知道,打直咁閃係唔會好睇,
市面上相繼推出唔少對閃光燈優化既柔光罩,用作柔化光線,
令主體看落去更順眼。

以下是我的測試+相片

器材:
Canon 40D
18-55mm f/3.5-5.6 IS + Hood
580EX II
Gary Fong LightSphere II
鴨記平價『豬咀』(柔光罩)
Panasonic FX-7

設定值:(FIXED)
f/9 1/320s M mode
Flash:Zoom 50mm

首先來一張用來測試的用具
圖檔

沒有柔光罩的時候:
圖檔
豬咀:
圖檔
Lightsphere II:
圖檔

測試一:直閃
1.無加柔光罩
圖檔

2.豬咀直閃
圖檔

3.Lightsphere II加蓋
圖檔

4.LIghtsphere II無加蓋
圖檔

5.內閃
圖檔

第一結論:
直閃總體來說,會令主體有明顯反光情況,其中內閃及外閃直閃都比較不理想,
外閃直閃(沒有加任何柔光罩)更會出現鐘無艷情況,
豬咀及Lightsphere II加蓋時表現較好

測試二:90度向上閃
1.無加柔光罩
圖檔

2.豬咀直閃
圖檔

3.Lightsphere II加蓋
圖檔

4.LIghtsphere II無加蓋
圖檔

第二結論:
明顯Lightsphere II表現理想,主體上沒有太多陰影,光暗分明,
豬咀及沒有任何柔光罩的時候,是不夠光的

總結論:
使用Lightsphere II在室內影相會更得手應手,大約港幣$490
頭像
ccya965041
木星會員

Re: 我的敗家作 - Lightsphere II入手+測試報告

文章Roy » 2009-08-20, 20:15

你死喇你...下次米王係你喇... :twisted:
圖檔
頭像
Roy
木星會員

Re: 我的敗家作 - Lightsphere II入手+測試報告

文章ccya965041 » 2009-08-21, 13:29

Roy 寫:你死喇你...下次米王係你喇... :twisted:

買個罩都算米王? :oops:
頭像
ccya965041
木星會員

文章UCR683 » 2009-08-22, 17:41

ccya965041 寫:
Roy 寫:你死喇你...下次米王係你喇... :twisted:

用一些內地牌子的杯麵膠碗,也可以做個山寨版光罩!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章Frenchfriezz » 2009-08-23, 02:58

走唔甩啦你,幾舊水買舊膠番黎 :P :P :P
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章ccya965041 » 2009-08-23, 07:13

UCR683 寫:

用一些內地牌子的杯麵膠碗,也可以做個山寨版光罩!

內地版個d膠罩,有可能會變左唔同色水,白平衡難控制,
都係買返正貨易搞d

最緊要個樣野:都係想影張靚相姐 :D
頭像
ccya965041
木星會員

回到 [C3] 攝影

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客