含車內物件的列車檔,應留意舊款機種能否暢順運行

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

含車內物件的列車檔,應留意舊款機種能否暢順運行

文章UCR683 » 2009-06-15, 17:26

有位香港BVE 列車檔開發者的的「港鐵英製市區線地鐵列車」(mtr_p2a_3d.rar)(由 openBVE Discussion那邊下載),作者的檔案說明寫道:
由於車內object很多,一般行駛時大約只有15fps。

但我的電腦為2004年建造(Celeron D 2.66MHz、512 DDR Ram 和 Nvidia 5500 /w 128MB),運行該款列車檔時,
若果切換到外部視點時,除窒到不得了外,也幾乎令我運行的 openBVE 1.0.7.1 版當機。
反觀我運行倫敦地下鐵 LT1995 列車檔,切換到外部視點時,仍然有10~15fps 的流暢度。

所以我估計列車車廂物件檔,有太多不透明面(opaque faces),令 openBVE 程式花時間分析;
同時我估計作者及其他測試者,其電腦機種較新(約1~2年機齡),可令列車檔較易暢順運行。

附記:
用openBVE 的除錯功能(Debug)查看列車檔,mtr_p2a_3d 的不透明面有19969 個;LT1995 則有 3282 個。
前者所用的不透明面,足足是後者的 6 倍 ,難怪運行前者列車檔時,容易窒了!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 含車內物件的列車檔,應留意舊款機種能否暢順運行

文章大大師兄 » 2009-06-15, 18:14

我同你既配備差唔多 :P 無記錯大概 03 年左右買入。

回正題,再一次反映 BVEHK 班硬膠一味以為靚就得。BVE Trainsim 礙於先天缺憾,一多幾個 faces 就會好 lag,雖然 openBVE 有改善,但相比其他 game 仍然係小巫見大巫。同樣既感覺,可以有差天共地既效能表現,呢 d 就係適當既取捨、texture / object 最佳化,未夠班既唔該咪鬼學人整車整路線。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-06-15, 18:20

好明顯依家 d 「有大志」既製作者唔記得左「兼容性」依個重點。
當然,唔係叫你兼容到要係好簡陋果隻,但都唔好整 d 兼容度低既野,19969 個 faces + openBVE,真係想人地唔玩。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-06-15, 18:28

pcyc 寫:好明顯依家 d 「有大志」既製作者唔記得左「兼容性」依個重點。
當然,唔係叫你兼容到要係好簡陋果隻,但都唔好整 d 兼容度低既野,19969 個 faces + openBVE,真係想人地唔玩。

我懷疑佢自己都根本玩唔到 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-06-15, 18:34

其實係咪啲柱累事?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-06-15, 18:41

bananasims 寫:其實係咪啲柱累事?

maybe :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-06-15, 18:45

主要問題係 cylinder,可以咁講。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-06-15, 20:40

我估係啦

佢用左好多柱做obj,明明座位可以幾個face搞掂架
但佢都係用柱,多左d不必要face.............

但講真啦
得1x~2xfps,播powerpoint咁,點玩啊 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章efilm » 2009-06-15, 22:36

kirisame 寫:

我估係啦

佢用左好多柱做obj,明明座位可以幾個face搞掂架
但佢都係用柱,多左d不必要face.............

但講真啦
得1x~2xfps,播powerpoint咁,點玩啊 :lol:

我個 frame rate 得個位數字 :oops:
一睇 screenshot 就知係「面子工程」
我之前同佢講話可以 cut 到好多 face,佢話用咁多 cylinder 係想要圓滑 d。但佢連個座位個分隔都加 cylinder,但個效果又唔係好。

BVE Trainsim / openBVE 唔係講求「面子工程」,係講求整體效果。Armo 當時整果個台北捷運第 1 條咪好 lag 的(板南線),之後第 2 條線(小碧潭支線)就無咁 lag 啦。因為佢第 2 條線比第 1 條線 cut 左唔少 face,所以唔覺咁 lag。但係你都覺得佢條線都係真。因為佢運用相片同埋處理材質果度做得好好。留意下佢 d 材質光暗效果。BVE Trainsim 同 openBVE 係唔支援 render 時有燈光效果,想有 d 睇落真的燈光效果,就要同 d texture 做下手腳,咁睇落就真傢啦。

d 人玩 BVE 其實都係睇下個整體效果。只要睇落 d 燈光效果幾真下、d texture 睇落順眼(即係需要重複貼圖的 texture map 左上 face 之後睇落唔多覺係重複 map 圖)就算係成功傢啦。d 人係唔太在乎個月台小左個 CCTV、天花板有幾多條光管。只係我呢 d 整路線的人先會驗屍咁睇 d 路線的 obj(睇下人地點整)。
頭像
efilm
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-06-15, 23:06

UCR683 寫:有位香港BVE 列車檔開發者的的「港鐵英製市區線地鐵列車」(mtr_p2a_3d.rar)(由 openBVE Discussion那邊下載),作者的檔案說明寫道:
由於車內object很多,一般行駛時大約只有15fps。
另外講講,我覺得佢連 faces 同 objects 兩個名詞都分唔到。 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2009-06-16, 15:08

資料來源:
Rail Sim Routes Blog: openBVE v1.0.7.1 released; performance improvements and new object development features

另外openBVE 在物件檔開發部分,加入了Shear and ShearAll、以及 Vertex Normals 等指令,可令物件檔變得平滑。
如果能夠令繁多的車內物件faces 大幅減少的話,相信令列車檔較易順暢運行。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章kirisame » 2009-06-17, 10:25

UCR683 寫:資料來源:
Rail Sim Routes Blog: openBVE v1.0.7.1 released; performance improvements and new object development features

另外openBVE 在物件檔開發部分,加入了Shear and ShearAll、以及 Vertex Normals 等指令,可令物件檔變得平滑。
如果能夠令繁多的車內物件faces 大幅減少的話,相信令列車檔較易順暢運行。

原來如此
真係唔知有d咁嘅事

睇來用左就可以平滑少少,唔使咁多face
返去試下先
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客